Двама уважавани военни кореспонденти веднага съобщиха за предстоящите мащабни рокади

...
Двама уважавани военни кореспонденти веднага съобщиха за предстоящите мащабни рокади
Коментари Харесай

Путински шахмат: Главната интрига около смяната на генерали преди настъплението на ВСУ

Двама уважавани военни репортери незабавно оповестиха за идните огромни рокади в Министерството на защитата, като оповестиха съществени кадрови решения. Така ли е и какви промени да чакаме по фронтовете, разбра " Цариград ".

Изненадващо, новината, обявена съвсем по едно и също време от военните командири Александър Сладков и Юрий Котенок, не провокира доста полемики в локалните медии и експертните канали в Телеграм. За разлика, апропо, от украински източници, където се ускориха слуховете за раздори и съмнения в управлението на нашето военно управление.

Секретен декрет, който не е оповестен?

Александър Сладков, боен сътрудник на Всеруската държавна телевизионна и радиокомпания, пръв заяви за появяването в интернет на избран декрет на Върховния главнокомандващ „ за уволненията и назначенията на огромни и дребни командири, офицери от Генералния щаб ":

" Според него той съди за „ огромните рокади “ „ не по основните герои (Александър Дворников и Александър Журавльов, и двамата командири на окръзите, изпълнили първата част от проекта на СВО, които бяха уволнени от военна служба), а по всеобщи назначения в Генералния щаб “.

" И изясни, че доста са подсилени две посоки: Главно оперативно ръководство на Генералния щаб (мозъкът на войната, по думите на Сладков) и Главно организационно-мобилизационно ръководство на Генералния щаб (мобилизационният запас на държавата). "

" Тези рокади вдъхват убеденост в сериозните планове на управлението на страната и Министерството на защитата за преформатиране на главните посоки на активност на Въоръжените сили ", означи той.

Два дни по-късно военачалникът Юрий Котенок посочи, че Указът " за редица кадрови назначения във въоръжените сили " е подписан от президента на Русия на 20 април.

" Между другото, от поста беше освободен небезизвестният военачалник Рустам Мурадов. Именно с този пълководец се свързва и нашето, меко казано, оттегляне в региона на Угледар, защото в този регион не успяхме да осъществим поставените задания и получихме съществени загуби в жива мощ и техника ", съобщи Юрий Котенок.

" Да изгориш личните си колони на марш, даже преди да са ситуирани в бойна групировка - за това се изисква умеене. Ще кажа, че за това не е нужно да завършвате академии, както и да имате райета на панталоните си ", остро се изрече Котенок, като акцентира, че " грешките и бездействието на техните прародители ще би трябвало да бъдат поправени от други командири " - по-компетентни.

Той твърди, че със същия декрет са отпратени генералите Дворников (генерал на армията, командващ Южния боен окръг от юни 2016 година до края на 2022 година, управлявал войските на Северния боен окръг от април 2022 г.), Журавльов (генерал-полковник, командващ Западен боен окръг през 2018–2022 г.) и редица други военни ръководители.

" Практиката сподели, че война в стила на сирийски " езда " с американците и зони на отговорност с турците в някогашна Украйна няма да работи ", сподели военният пълководец.

По негово мнение, в случай че „ избягаме от фамилните имена, тогава... към момента важи един елементарен принцип “: „ касапите “, тези, които водят хората на кръвопролитие, оставяйки цели единици на произвола на ориста, не би трябвало да бъдат допускани да управляват борбата в 21 век “.

Президентският декрет, за който се базират Сладков и Котенок, го няма в портала за правна информация. Липсата на документ обаче не значи, че той въобще не съществува: той може да има „ затворен темперамент “.

Независимо от това, новината, макар обстоятелството, че явно заслужава доста внимание, по някаква причина мина през доста значими изявления и даже не беше разисквана в патриотичните канали в Телеграм, където както Министерството на защитата, по този начин и военните водачи постоянно са остро подложени на критика.

Путински шахмат: Генералите би трябвало да завоюват

Според източника на " Първи съветски " обаче, без удостоверение на датата на издаване на указа, упоменат от военните командири, редица уволнения са били осъществени. Нещо повече, някои генерали де факто са отвън работа за „ доста време “ и нямат нищо общо със спецоперацията.

Споменатият от Котенок Рустам Мурадов да вземем за пример освен беше пълководец на групировката „ Восток “, само че от 5 октомври предходната година оглави Източния боен окръг. И, апропо, той стана третият (!) " рулеви " на войските в зоната на СВО: преди него окръгът беше командван от генерали Александър Чайко (водеше силите на Северния боен окръг в посока Киев; има информация че е минал в запаса) и Генадий Жидко (бивш шеф на Главното военно-политическо ръководство ВС).

Мурадов е единствено на 50, т.е. към момента е надалеч от старшинството, а военачалник е станал единствено на 39. Той, за миг, Герой на Русия, беше пробван в две чеченски акции и в Сирия (Цариград приказва в детайли за „ опозорения военачалник “).

През февруари тази година той получи пагоните на генерал-полковник дружно с новоназначения (по това време) командващ Западния боен окръг Евгений Никифоров.

Още в края на март обаче, стана известно, че Рустам Мурадов е заменен като пълководец на групировката „ Восток “ от генерал-лейтенант Андрей Кузменко (който преди този момент ръководеше 6-та общовойскова червенознаменна войска в Западния боен окръг, по-късно беше шеф на ръководство на Академията на Генералния щаб). А това в действителност автоматизирано значи сходна ротация и на поста командващ войските на СВО. Което беше индиректно доказано при неотдавнашното посещаване на Владимир Путин в зоната на СВО.

В същото време от януари тази година вместо Александър Дворников Южният боен окръг се управлява от генерал-полковник Сергей Кузовлев, който командва Западния боен окръг от октомври до декември 2022 година (преди това той беше първи заместител на Дворников в сан началник-щаб).

А Дворников, Герой на Русия, армейски военачалник, отличил се в Сирия, където за първи път извърши огромни точкови пускове на ракети " Калибър " от кораби на Черноморския флот и Каспийската флотилия и постоянни всеобщи военни въздушни удари, по наша информация в действителност е бил пенсиониран. И това се случи единствено преди няколко седмици.

На собствен ред, на мястото на Кузовлев, Никифоров пристигна на поста командващ ЗВО, който получи идващото звание по едно и също време с Мурадов.

Междувременно редица източници към този момент също " изпращат " Никифоров в пенсия, само че Цариград не е получил удостоверение за това. Освен това той взе участие в същата априлска среща с Путин, което надали дава съображение да се приказва за „ отписването “ на генерала.

Нова февруарска рокада: в управлението на Централния боен окръг за шеф е назначен генерал-лейтенант Алексей Мордвичев - също като Кузовлев, родом от Южния боен окръг, където командва 8-ма войска, а по-късно е заместител на същия Дворников.

И някогашният пълководец на Централния федерален окръг и надлежно на групата „ Център “ генерал-полковник Александър Лапин, който предходната есен беше остро подложен на критика от ръководителя на Чечения Рамзан Кадиров и създателя на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин, след което се появиха клюки за идната си оставка, освен остана във въоръжените сили, само че и получи доста значимо предопределение. Става шеф на Генералния щаб на Сухопътните войски. Освен това той е общувал и с главнокомандващия по време на идването си в зоната на НВО. А Лапин беше показан на тази среща като заместник-командващ Обединената формация войски (ОГВ), която е началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов.

Гръмките " оставки " се трансфораха в заглушване

Тук си коства да се означи, че сегашният пълководец на ВДВ Михаил Теплински, който зае поста си през юни предходната година, заменяйки военачалник Андрей Сердюков, който командваше крилатата пехота през предходните шест години, беше „ отписан “ още в сравнение с един път.

През януари да вземем за пример, безусловно няколко дни откакто получи медал " Свети Георги " 4-та степен от ръцете на президента, в мрежата се появи слух, че Теплински, който е и заместник-командващ на Обединените сили, е заменен от Олег Макаревич, генерал-полковник и шеф на Общовойсковата академия на въоръжените сили на Русия, както и първи заместник-началник на Военната академия на Генералния щаб.

И това се случи на фона на следващата архиважна рокада - след одобряването на началника на Генералния щаб Валерий Герасимов (дотогава подлаган на остри рецензии от специалисти и военни кореспонденти) на поста пълководец на Съвместната група войски на СВО вместо „ военачалник Армагедон “ Сергей Суровикин (чието назначение през октомври 2022 година, в противен случай, беше възприето от всички като решителна стъпка към ранна победа).

Изненадващо, обратно на откритата процедура да не се виждат (често, за съжаление) сходни неща, този път Министерството на защитата даже излезе с опровергаване, заявявайки, че Теплински „ сполучливо взема решение дилемите по управлението на подчинените войски “.

Според източника на " Цариград " Теплински, родом от Донбас, взел участие в ликвидирането на въоръжения спор в Приднестровието, по-късно и в двете чеченски войни (получава званието Герой на Русия като старши лейтенант, в случай че има такова), се радва огромно почитание измежду " подопечните ".

" Тъй като той не се гнуси да поддържа връзка персонално с бойците и мигновено схваща какво и къде не е наред, защото самият той е служил " на земята ", споделя един от парашутистите.

Важен колорит. „ Сините барети “ на Теплински вземат участие, наред с други неща, в обкръжението на Бахмут, действайки по фланговете на „ вагнеровците “, които нормално работят изцяло самостоятелно.

За повторно командирът на ВДВ беше " уволнен " единствено оня ден - след пътуването на Върховния главнокомандващ на фронта, където той се срещна с управлението на щаба на групировките на Днепър ( той се управлява от Олег Макаревич, който беше посочен за правоприемник на Теплински) и Восток (Андрей Кузменко).

Тук също има два забавни момента. Първо, някогашният пълководец на ВДВ Андрей Сердюков не беше уволнен, в този момент той още веднъж извършва бойни задания в Сирия.

Второ, Сергей Суровикин, който в хода на управителните сили в СВО трябваше да вземе, меко казано, най-непопулярните решения - като изтеглянето на войските от Херсон, също остана в редиците. Сега той е пълководец на Върховен касационен съд.

Но Суровикин, коства си да напомним злите езици, също беше изхвърлен зад борда, изключително след отстъплението на левия бряг на Днепър.

Командирите на сушата бяха взети от флота

Междувременно източникът на " Първи съветски " обръща внимание на обстоятелството, че президентът стартира все по-лично, не задоволявайки се единствено с отчети на военния министър и помощници, да се занимава с въпросите на директното - " ръчно " - ръководство на специфичната военна интервенция:

Ясно е, че номинациите на този или оня фаворит се утвърждават от него. Но въпросът е чии характерности и с каква стъпка са сложени на масата за него.

И две пътувания до бойните зони, без реклама, в персонална връзка с висши офицери, които познават действителната обстановка на фронта, демонстрират, че Владимир Владимирович значително поема юздите в стратегически смисъл.

Струва си да се означи още една детайлност. След неочаквана инспекция на Тихоокеанския флот (ТОФ), която се организира в средата на април, стана известно, че адмирал Сергей Авакянц ще напусне поста пълководец на Тихоокеанския флот. А командващият Балтийския флот Виктор Лийна ще заеме тази служба.

Но тук е по-важно нещо друго. След това стана известно, че четирите съветски флота, както и Каспийската флотилия, ще бъдат изтеглени от контрола на окръжните командири и ще бъдат върнати назад в директно послушание на главнокомандващия на Военноморски сили.

" Това значи, че от една страна няма да има двойно командване, когато адмиралите трябваше да координират дейностите си както с управлението на окръга, по този начин и с военноморското управление, а въпреки това, потреблението на военноморските сили в CBO ", споделя нашият събеседник.

Рокада в мерника на СВО

Естествено, всички настоящи преустройства, които в това време не би трябвало да се считат за нещо извънредно, защото постоянно са се случвали, само че не притеглят толкоз внимание, колкото в този момент, са директно свързани със обстановката в спецоперацията, счита военният специалист Алексей Леонков.

" Има такава процедура: с цел да се " вкара " командването оптимално на бойното поле, това е обикновено и належащо. Ротациите и кадровите смени се правят по линия на Генералния щаб, Министерството на защитата и Върховния главнокомандващ ", съобщи той.

" И това е добре. Но те се пробват да показват историята като " скрит план ", нещо друго. А въпреки това каналите на ЦИПСО интензивно цитират тези нелепости ", отбелязва Леонков в диалог за Цариград.

Разбира се, има и дисциплинарни, другояче не може. Специфичните качества на военните водачи се разкриват тъкмо в бойните дейности: едни се демонстрират добре на първа линия, притежавайки боен лидерски гений, други на втора, само че не като уредници на военни дейности, а при прехвърлянето на сили и средства, да вземем за пример, с цел да оказват помощ на фронтовата линия.

" СВО сподели, че е належащо да се вземат поради всички дребни неща, които се смятат за остарели след Великата отечествена война ", съобщи още Леонков.

" Например, какво може да бъде фронт, слоева защита, дейна защита, маневрен танков пердах. По-специално се оказа, че е подценена ролята на артилерията, чието развиване е спряно през 80-те години. Сега всичко се върна. И надлежно се нуждаем от хора, които дейно ще вземат решение проблеми, като вземат поради всички тези фактори ", споделя боен специалист.

Какво от това?

Темата за идното контранастъпление на Украйна, което също е разумно, се взема поради при решаването на кадрови въпроси. Освен това врагът интензивно се пробва да ни обърка, в това число посредством приключвания и информативен заряд.

" Ние се ръководим от тествани данни, които са получили удостоверение. А след това някои пляскат с ръце, слушайки по какъв начин киевският режим пее, че Украйна е слаба, няма оръжие, няма муниции. Това е илюзия. Измама ", показва Алексей Леонков.

" Всичко към този момент им е обещано. И се приготвят. Да напомним, че на гара Краматорск дойдоха 11 вагона със специфични муниции, паралитични отровни субстанции. И ние към този момент ги опитахме ", прибавя той.

В допълнение, разсейването е ясно налице - както постоянно. И се къса, където му е тясно. Ролята на Бахмут, Угледар и други " горещи точки " по фронтовата линия е да изморят нашите войски в тези браншове.

Наистина, от другата страна ще преминат в контранастъпление свежи сили, които ще се насочат към тези браншове, където съветските войски са най-уморени и са претърпели загуби. Друг е въпросът, че те към момента не са съумели, явно, да намерят недостатъци.

" Те са си натрупали запасите. И като се има поради, че против нас се опълчва освен самият режим на Зеленски, само че и всички страни от НАТО, където действително се развиват интервенции и бойният надзор се реализира благодарение на модерни технологии, те са в положение да трансформират проекта за нахлуване в границите на час-два ", споделя Леонков.

" И то в няколко направления по едно и също време. Където има триумф, тази " ос " ще стане главната ", счита специалистът.

Източникът на Цариград, склонен с Леонков, декларира, че Бахмут, който в този момент е на практика високомерен от " оркестъра ", може да се трансформира в огромен капан: прекомерно съществено внимание е приковано към него, мнозина придават прекомерно огромно значение на завладяването на това населено място.

Постоянно се оповестява за прекачване там на украински елитни елементи и сили. И се основава неправилно усещане, че завладяването на това населено място обезпечава цялостна победа.

Но не е по този начин.

Между другото, самият създател на " Вагнер " Евгений Пригожин признава, че незабавно щом неговите щурмови отряди завладяват Бахмут, ЧВК ще бъдат " изтеглени в града " и ще бъдат разсечени " от двете страни по фланговете ", поради което и фланговете го тревожат толкоз (на тях да напомним, че работят парашутистите на Теплински).

" След като Бахмут бъде високомерен, Зеленски ще се нуждае от най-голямата победа. И за това той ще стартира самата контраатака ", сподели още шефът на " Вагнер ".

" Защо още не е почнала? Първото е, тъй като вали и безусловно всичко засяда в нивите, можете да употребявате единствено пътища. Дори и пикапите засядат, да не приказваме за танковете. Вторият фактор е 9 май. Задачата на Зеленски е да ни *** празника (да го развали) ", сподели Пригожин с най-голяма искреност.

Именно тъй като в този момент се готви нещо голямо, Путин персонално се зае с процеса, по този начин да се каже, за премахване на неточности в основните механизми на СВО. Залозите са прекомерно високи. И генералите, които ще би трябвало да вземат решение главните задания в най-близко бъдеще, са главните възли в този въпрос.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР