Двама дебютанти грабнаха титлите в 14-ото издание на скоростното изкачване

...
Двама дебютанти грабнаха титлите в 14-ото издание на скоростното изкачване
Коментари Харесай

Дебютанти най-бързи в бягането от НДК до Черни връх

Двама дебютанти сграбчиха купите в 14-ото издание на скоростното нанагорнище от НДК до Черни връх. Състезанието по планинско тичане, известно още като " Витоша рън ", още веднъж бе част от огромния състезателен празник, проведен за шеста поредна година от Фондация " София - европейска столица на спорта ", Български туристически съюз, Природен парк " Витоша " и Сдружение " Маратон ". Няколко емблематични събития събраха хиляди другари на планината тази неделя на витошкия отличник.

Участниците в бягането стартираха тъкмо в 9.00 ч. от НДК преди Моста на влюбените и поеха по изнурителния 18-километровия маршрут до Черни връх със 1734 метра сумарна позитивна денивелация.

При мъжете пръв на витошкия отличник дойде Петър Борисов. Тримата с Ивайло Атанасов и Александър Василев бягаха съвсем един до друг до Голи връх, само че преди последната височина Борисов усили темпото и финишира надалеч пред другите за 1.49:11 час, на 13 минути от върха на трасето. Втори с 1.52:52 часа, на 2 минути след първенеца приключи Ивайло Атанасов, който преди месец завоюва 100-километровата обиколка на Витоша. Бронзът беше за Александър Василев с 1.55:50 часа.

" Това ми бе първо присъединяване в изкачването на Черни връх и съм повече от благополучен с успеха си през днешния ден. Тръгнах по-спокойно, усещах се доста убеден още първоначално, само че не бях наясно с особеностите на трасето. Догодина ще нападам и върха, към този момент съм наясно с темпото по цялото разстояние ", сподели първенецът Борисов, който е роден в Русе. В момента той студент в Софийския университет и е народен играч по спортно насочване.

При дамите също дебютантка сграбчи успеха. Мария Николова финишира за 2.07:10 часа, което беше седмо време от всички приключили 195 участници. Среброто беше за Анна Стефанова с 2.29:40 часа, а бронзът за Каролина Калибацева с 2.31:43 часа. Шампионката е национална състезателка по гребане, представителка на клуб " Електрон " София.

" За първи път вземам участие тук. Трасето ми хареса, по принцип не пускам в сходни бягания, още по-малко планински, само че в този момент взех решение да се опитвам и ето, че даже победих. Това евентуално ще ме накара по-често да пускам в тези тествания. Иначе съм състезателка на скиф, само че постоянно вземам участие и на двойка скул ", съобщи незабавно след финала щастливата шампионка.

На върха Националният туристиченски събор означи 125-ата годишнина на туристическото придвижване в България и 170 години от рождението на Иван Вазов, защото през 1895-а Алеко Константинов е повел 300 души от Народния спектакъл в центъра на София към Черни връх. С необикновен интерес хилядите изкачили през днешния ден витошкия отличник наблюдаваха осъществяванията на мъжка вокална група " Вежен " от Тетевен.

За втора поредна година най-бързите можеха да се наблюдават онлайн посредством GPS-система по пътя им към върха. Организаторите още веднъж се включиха в самодейността " Нека пазим планината и да не оставяме отпадък след себе си ".
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР