Два варианта да свалят президента Румен Радев умуват в управляващата

...
Два варианта да свалят президента Румен Радев умуват в управляващата
Коментари Харесай

ПЛАНЪТ: ПП-тата мъдрят 2 варианта да свалят Румен Радев

Два разновидността да смъкват президента Румен Радев умуват в ръководещата коалиция, научи „ Уикенд ”. Още от зимата депутатите на Кирил Петков и персонално военачалник Атанас Атанасов, водач на Демократична България, оповестиха, че президентът си е заслужил импийчмънт поради позицията си за Украйна.

Преди броени дни Явор Божанков от Политическа партия също разгласи, че партията му оглежда процедурата против президента, но нямало съответна изясненост дали тя ще се започва.

Яснота има, а импийчмънт против президента Румен Радев е изцяло допустимо да бъде стартиран при започване на новата есенна сесия на Народното събрание, научи „ Уикенд ” от сътрудници на Божанков от двете обединения в обединението ПП-ДБ.

Причината е, че президентът пречи на новата власт не с приказки и остри изрази от връх „ Шипка ”, а с желанието си да сътвори лична политическа партия, като несъмнено, самият той е в сянка. Сам Радев загатна за това в словото си през уикенда и даже се заприказва, че възнамерява името на политическия му план да бъде Национално придвижвания „ 3 март ”.

„ Нито един от сътрудниците или кабинета не се плаши и впечатлява от това, което президентът приказва, а от това, което желае да направи. Вече намерено има хора, които споделят, че отиват на локални избори с вярата той да ги поддържа – Иван Шишков да вземем за пример в столицата, в Смолян ще е Стефан Сабрутев, а на всичкото от горната страна вторият като нищо може и да завоюва ”, признаха депутати от болшинството.

Затова и наесен е допустимо изцяло действително Народното събрание да опита да започва процедура по импийчмънт, а „ мотиви той самичък ни дава ”. Ако обаче не успее да даде стабилен претекст на ръководещите да стартират процедурата, Народното събрание е измислил и различен вид.

Реклама

С промени в Конституцията, които се готвят, президентът ще се трансформира в изцяло декоративна фигура в държавния живот – няма да има право на назначения на шефове на служби, НСО ще мине под шапката на военно министерство, а основният секретар на Министерство на вътрешните работи също ще отпадне от президентските назначения. Същите промени може да се създадат и с ремонти в няколко от законите, само че от болшинството решили, че по-лесно е с един удар да лишават всичко на Радев.

„ Съвет за електронни медии?! Никой не го вълнува Съвет за електронни медии, даже може и да му го оставим, от тази конструкция не се интересува нито страната, нито даже може би и самият президент. Но ръководителите на ДАНС, Държавна организация „ Технически интервенции ” (ДАТО), Служба „ Военно разузнаване “ (СВР) и на Държавна организация „ Разузнаване ” (ДАР) ще се предложи да се назначават от Министерския съвет по предложение на министър-председателя, вместо с президентски декрет, ето това е единствено едно от нещата ”, описа народен представител.

ГЕРБ обаче се оказват в разкривен стоеж по отношение на и двете оферти, защото част от депутатите на Бойко Борисов мълчешком поддържат Радев и офанзивите му против ПП-ДБ, защото президентът все по-малко се занимава обществено с водача им. Двамата имаха тежък междуличностен спор, а някогашният министър председател даже упрекна президента, че шпионира с дрон дома му. Много от фрагментите на ГЕРБ са и близки с екипа на Радев на „ Дондуков ” 2, а други са близки със самия него.

Затова и процедурата по импийчмънт, която стартира в Народното събрание, само че приключва в Конституционния съд, може и да не излезе с упования от десните край.

Още повече, че Българска социалистическа партия, колкото и да подлагат на критика президента, няма да застанат против него пред очите на гласоподавателите си, които са едни и същи с тези на президента, а Слави Трифонов и партията му по-скоро биха скъсали всички страници с подписи за референдумите си, в сравнение с да застанат против Радев. С колебаещата се ГЕРБ пък ПП-ДБ напълно нямали да имат късмет да получат нужните 160 гласа в Народното събрание, с цел да пратят импийчмънта на Радев в Конституционен съд.

Проблемът е, че ПП-ДБ щели да срещнат неочакван отпор в ГЕРБ и за текстовете против президентската институция в новия план за Конституция. Причината – за разлика от десницата в този й вид, ГЕРБ са имали настоящ президент и партията не изключва да има подобен и отсега нататък, а лишаване на пълномощията по никакъв начин не се нравел на депутатите на Борисов.

В краен случай президентът в действителност можел да си получи процедурата по импийчмънт в новата сесия на Народното събрание, само че съгласно депутати от ПП-ДБ, това може да е единствено за разлюляване на позициите му, защото мъчно ще се откри болшинство за изпращането му в забвение.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР