Два месеца след като не успя да постигне намаляване на

...
Два месеца след като не успя да постигне намаляване на
Коментари Харесай

Ким Чен-ун гледа към Русия, след като санкциите вече изяждат икономиката

Два месеца откакто не съумя да реализира понижаване на глобите от американския президент Доналд Тръмп, вождът на Северна Корея Ким Чен-ун дойде в Русия в опит да получи помощ от Владимир Путин, написа Associated Press.

Засега няма знаци за финансова или хуманиратна рецесия в Северна Корея. Но наблюдаващи показват, че глобите, които бяха затегнати през последните години, изтискват задграничните запаси на страната и Ким е обезверен в опитите си да откри свежа валута.

Русия, дружно с Китай, прикани за отхлабване на тежките наказания, макар че и двете страни са членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, който утвърди общо 11 пакета ограничавания против Северна Корея от 2006 година насам. Някои специалисти показват, че Ким ще изиска от Путин да надигне глас против глобите, както и да прати филантропична помощ.

Не е ясно обаче каква поддръжка ще получи той. Заедно с Китай, Русия е малко евентуално да се опита намерено да заобиколи глобите, изправяйки се в дипломатически скандал против Съединени американски щати.

Анализатори показват, че първата аудиенция на севернокорейски водач в Русия от 2011 година насам може да е планувана надалеч преди срещата през февруари сред Ким и Тръмп във Виетнам.

Почти несъмнено обаче е, че Ким ще изиска хуманирна помощ под формата на храна. През февруари посланикът на страната в Организация на обединените нации изиска незабавна помощ, обвинявайки за дефицита на храна неприятното време и глобите.

Анализаторът Чо Бонг-хюн от сеулския IBK Economic Research Institute пресмята, че Северна Корея се нуждае от над един милион тона храна, по тази причина страната ще изиска от Русия няколко стотин тона царевица, брашно и други.

Най-вероятно ще бъде разискван и въпросът със севернокорейските служащи в Русия, които поради глобите би трябвало да се върнат в страната до края на годината. Проблемът за Ким обаче е, че те са източник на задгранична валута. Затова е допустимо Северна Корея да изиска те да останат с визи за туристическо посещаване и да работят незаконно. През предходната година Южна Корея пресметна, че Северна Корея е изпратила към 50 000 служащи в чужбина, главно в Китай и Русия. Голяма част от заплатите им се изземат от Пхенян.

Санкциите против Северна Корея включват възбрана за експорт на основни артикули като въглища, текстил и морска храна, както и на импорт на нефт.

Новите наказания засягат изключително търговията. Според Китай износът на страната към Северна Корея е намалял с 88%, а вносът от нея - с 33% през 2018 година Според Южна Корея стопанската система на северната съседка се е свила с 3,5% през 2017 година по отношение на година по-рано. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР