Два меморандума за разбирателство относно проекта за подводен газопровод Нигерия

...
Два меморандума за разбирателство относно проекта за подводен газопровод Нигерия
Коментари Харесай

Държави подписаха ключови меморандуми за нов газопровод

Два меморандума за съгласие по отношение на плана за подводен газопровод Нигерия Мароко (NMGP) бяха подписани в събота в мавританската столица Нуакшот.

Първият меморандум беше подписан от Мавритания, Мароко и Нигерия, вторият - от Мароко, Нигерия и Сенегал, заяви осведомителната организация Maghreb Arabe Presse. Документите удостоверяват " уговорката на страните към този стратегически план, след завършването на който газ ще бъде доставен до всички страни от Западна Африка и ще бъде открит нов различен маршрут за експорт към Европа ", споделиха страните в взаимно официално съобщение след сключване на меморандумите.

Според изказването бъдещият газопровод ще минава по крайбрежието на Западна Африка от Нигерия до Мароко, в това число през Сенегал и Мавритания, ще бъде обвързван с газопровода Магреб-Европа, а по-късно и с европейската газова мрежа.

Газопроводът „ ще способства за възстановяване на изискванията на живот на популацията, консолидиране на стопанската система на подрегиона и намаляване на резултатите от опустиняването посредством устойчиви и надеждни доставки на газ, като в същото време съблюдава новите екологични отговорности на континента. " Освен това „ планът ще даде опция да се даде на Африка ново икономическо, политическо и стратегическо измерение “.

През месец май тази година нигерийските управляващи потвърдиха взаимни проекти с Мароко за създаване на най-дългия в света подводен газопровод с дължина 5660 км.

Стратегическият план за водопровод беше иницииран през 2016 година от краля на Мароко Мохамед VI и президента на Нигерия Мухамаду Бухари. Както се чака, основният газопровод ще бъде положен по дъното на Атлантическия океан по крайбрежието на Западна Африка. Предвижда се в бъдеще планът да се употребява и за обезпечаване на експорт на синьо гориво за Европейски Съюз през мароканска територия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР