Два дни остават до междинните избори в Съединените щати. Вотът

...
Два дни остават до междинните избори в Съединените щати. Вотът
Коментари Харесай

От нашия пратеник в Аризона преди междинните избори: Демокрацията - залогът във вота?

Два дни остават до междинните избори в Съединените щати. Вотът е основен, тъй като ще дефинира освен състава на Камарата на представителите и на Сената, само че и ще покаже какви са настройките в средата на мандата на Джо Байдън. При този висок залог, предстоящо в страната има мощно разделяне, не липсва и напрежение сред представители на двете съществени партии. Съобщава се даже за опити за заплашване на гласоподаватели.

Улиците на Финикс са видимо спокойни. В ход е плануван огромен ремонт в централната част, покрай административните здания на окръг Марикопа. Тук живеят над 4 млн. и 200 хиляди души, като повече от половината към този момент са се записали за гласоподаване. А това може да стане по няколко метода - по пощата, в особено обособени за задачата места, където има сложени урни, или в деня на самия избор.

Изборните законодателства са " щатски чудовища " - думите са Стивън Ричър, административен шеф на окръга, републиканец. Казва, че са изцяло подготвени за 8 ноември и, че няма подозрения в нито изборния развой, нито в отчитането на резултатите. Не споделя мнението на част от съпартийците си, че президентският избор през 2020 година е " откраднат ".

" Изборите през 2020 година бяха най-внимателно оценените в международната история. Имаше проби, инспекции, одити, правосъдни следствия. И след всичко това не беше намерено нищо значително. Дори когато хора от най-близкото обграждане на Тръмп го търсиха... Мисля, че би трябвало да си върнем доверието в нашата изборна система ", споделя Стивън Ричър, Републиканска партия.

Признава, че сигналите за заплашване на гласоподаватели са зачестили, само че все пак счита, че изборната интензивност в щата Аризона ще бъде към 65 %, при междинна стойност за Съединени американски щати за междинни избори 61 на 100. Освен стопанската система, която е водеща за американския гласоподавател, тук се вълнуват от образованието и от опазването на демокрацията. Пати О`Нийл е от Демократическата партия, зам.-председател на комисия, която дава отговор за изборите.

" Налага се да се оправяме и с тези, които отхвърлят изборите. А това изстъргва демокрацията ни - притеснително е. По-плашещо е, че на нашите срещи, митинги и така нататък идват въоръжени хора - не виждам смисъл на едно изцяло спокойно място това да се случва. Но през последните години това е нещото, което се промени ", споделя Пати О`Нийл, Демократическа партия.

Демократите са оптимисти - считат, че обстановката не е чак толкоз неприятна и че имат късмет за положителни резултати. И Фатима счита, която отива да пусне гласа си, счита, че страната ѝ ще се оправи с икономическата рецесия. Тревожи я друго.

" Но да изгубим опцията страната ни да се развива - това мъчно ще се върне. За мен това е по-важно от цени, инфлация и така нататък Важно е по какъв начин пребивавам ", споделя Фатима.

Разделението в никакъв случай не е било по-голямо, тук - в бастиона на демокрацията, да приказваме за изборни измами и за хора, които се опасяват да гласоподават, е нещо недопустимо, споделят представителите и на двете партии. Но дали ще намерят общия език, с цел да спрат тази наклонност ще стане ясно след 8 ноември.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР