“Думичката “корупция е бранд, който е свързан с България. Искам

...
“Думичката “корупция е бранд, който е свързан с България. Искам
Коментари Харесай

Където видим, ще хващаме. Как бъдещото правителство ще се бори с корупцията

“Думичката “корупция ” е бранд, който е обвързван с България. Искам най-после да ни учат като образец за бързо справяне с този камшик ”.

Думите са на един от водачите на “Продължаваме смяната ” Кирил Петков . И изцяло се вписват в поръчката на спечелилите на изборите от 14 ноември, които слагат за своя съществена цел оправянето с корупцията в страната.

България от години е одобрявана за “най-корумпираната ” страна в Европейския съюз поради най-лошите си индикатори в показателя за усещане на корупцията на Трансперънси интернешънъл.
Кирил Петков и Асен Василев дадоха обещание да вкарат нов политически жанр.
Справянето с корупцията беше главната тематика в предизборната акция на някогашните служебни министри Асен Василев и Кирил Петков. А след 14 ноември, когато се оказаха първа политическа мощ, двамата споделиха, че имат намерение да вкарат нов политически жанр в България: съдружни договаряния "по немски модел " за реализиране на парламентарно болшинство, което да извърши такива промени, че да измъкне страната от "корупционното тресавище ".

Седмица по-късно започнаха и договарянията, които продължиха от вторник до събота предходната седмица. Работните групи на “Продължаваме смяната ”, Българска социалистическа партия, “Има подобен народ ” и “Демократична България ” заседаваха по 18 бранша.

Обсъдени бяха целите от стопанска система до обучение, през опазване на здравето и вътрешна сигурност, до околна среда и защита. На процедура всички 18 сфери, които ще включва и бъдещото съдружно съглашение. Серията от диалози приключи в събота с целите в региона на финансите и интернационалните връзки.

Червената нишка във всички срещи беше битката с корупцията. В съвсем всяка сфера бяха разисквани и антикорупционни стъпки.

В другите браншове те минават през изсветляване на непрозрачни практики, търсене на досегашните неточности, намиране на виновниците и налагането на санкции. За задачата е нужна също самостоятелна правосъдна власт и преосмиляне на метода на работа на антикорупционната комисия КПКОНПИ.

Посочените по време на договарянията ограничения стартират от поръчката за промяна на основния прокурор и стигат до елементи за инхаус поръчките и следене на държавните разходи.

"Ще следим за нула откраднати пари. Където забележим, ще хващаме. Където хващаме, ще разгласяваме. Надяваме се скоро да имаме и друга прокуратура ", сподели по време на договарянията в събота Кирил Петков . С думите си той сплоти всички наранени досега тематики.

Засега в диалозите не са посочени ясни периоди, само че съгласно първичните пояснения на партиите хоризонтът, в който мислят е цялостен управнически мандат. Т.е. четири години.

Още по време на предизнорната акция Кирил Петков сподели, че "Продължаваме смяната " ще упорства "всеки да си понесе следствията " за осъщественото.
Прокуратура, регулатори, български "Магнитски "
А незабавно след изборите Асен Василев сподели, че правораздавателната система в България би трябвало да бъде реформирана и то "пред скоба ". Целта на тази поръчка двамата водачи на "Продължаваме смяната " са заявявали неведнъж - без самостоятелна правосъдна власт е невероятно да има последици за стореното досега.

Ето за какво тематиката "правосъдие " беше една от първите разисквани от четирите партии в началния кръг договаряния.

През седмицата по време на полемиката сред работните групи на четирите партии стана ясно, че всички те са “близо до постигането на цялостно единодушие ” по отношение на концепциите за промяна в правосъдната власт.

Основните проблеми за бъдещите съдружни сътрудници са политическото въздействие и безконтролността на основния прокурор, който може да взема решение самичък дали да проверява или да не проверява обещано закононарушение. Според бъдещите ръководещи, това води до политически чадър за едни и безпричинно гонене за други.
Цялостна промяна на Висшия правосъден съвет, който дава отговор за назначенията в правосъдната система.
Бъдещото ръководство си слага за цел цялостна промяна на Висшия правосъден съвет (ВСС), който дава отговор за назначенията в правосъдната система, в това число и за избирането на основния прокурор. След това упоритостта на четирите партии е да трансформират метода на действие на прокуратурата.

Като част от антикорупционната тактика е и смяна в метода на работа на регулаторните органи , с цел да не не престават да бъдат "бухалка на властта ".

Начинът на работа на регулаторите в България от дълго време е обект на рецензия от разнообразни неправителствени организации. Сред основите причини против настоящия метод на действие на самостоятелните органи, които управляват цели сфери от публичния живот, е, че членовете им постоянно са политически подвластни, което е път за пробутване на персонални ползи, а оттова и корупция.

Темата се изследва от дълго време, а един от главните за положението на регулаторите у нас беше оповестен през 2015 година За изтеклите шест години обаче съответни стъпки не бяха подхванати. На разнообразни държавни управления през това време са предлагани поредност от ограничения за възстановяване на работата на регулаторните органи, само че те не бяха осъществени.

Друга стъпка, която обмислят бъдещите ръководещи, е преосмисляне на метода на работа на антикорупционната комисия КПКОНПИ . Засега по тази тематика няма изчистен проект поради разлики във вижданията на четирите партии. Общото им мнение обаче е, че КПКОНПИ не може да продължи да действа по този метод.

Като бъдеща безспорна мярка наподобява и приемането на български закон “Магнитски ” , който да лимитира работата на страната с компрометирани компании, за чиито притежатели има подозрение, че са забъркани в корупционни схеми.

В качеството си на длъжностен финансов министър Асен Василев беше индивидът, измислил основаването на българския “ ”, след глобите на Съединени американски щати по закона “Магнитски ”, които засегнаха някогашния народен представител от Движение за права и свободи и предприемач Делян Пеевски.
“Където забележим, ще хващаме ”
Антикорупционните ограничения бяха фокус в изявлението на Кирил Петков и в събота, когато евнтуалните бъдещи сътрудници обсъждаха политиките си в бранш “Финанси ”.

Според данните, с които Петков разполага и огласи, все още България харчи “три пъти повече държавни пари, спрямо това, което е належащо ”.

Според образеца, който Петков даде "в сферата на околната среда е най-голямото безхаберие, корупцията е безумна – крадяло се е 1 към 3, т.е. една част от трите е отивала за корупция ”.

Ето за какво “Продължаваме смяната ” споделят, че би трябвало радикално да се промени философията на харчене на държавни средства.

През харченето на пари ще хванем и схемите, споделя Петков. Ето за какво най-вероятно ще бъде призната концепцията на "Демократична България " за одит на активността на Българската банка за развиване (ББР) за най-малко пет години обратно., че е раздала множеството пари на малцина компании, които са свързани с политически лица.

Като антикорупционна мярка отсега нататък от “Продължаваме смяната ” оферират при банково изтегляне на суми над 10 хиляди лева в брой да се рапортува на ДАНС.

Политическа партия упорства записаните по Данък добавена стойност компании всеки месец да подават информация към Национална агенция за приходите за касовите си наличия и да оповестяват за платените фактури по Данък добавена стойност.

Друга основна мярка е както ограничението на инхаус поръчките, по този начин и общественото разгласяване, в случай че се стига до такива договорености сред страната и бизнеса.

Практиката на инхаус (вътрешни) поръчки - непосредствено възлагане на държавна компания без оповестяване на социална поръчка - е позната в цяла Европа. Тя се употребява за наемане на подизпълнители, само че най-много при равнище на избрана необходимост, когато би трябвало да се извършват избран тип действия за къси периоди.

По време на служебното държавно управление обаче стана ясно, че в България огромна част от държавните форми са получавали финансиране за извършване на огромни обекти, след което са сключвали поредност дребни контракти с частни подизпълнители. Темата нашумя след разкритията по какъв начин държавното сдружение "Автомагистрали " е разпределяло средства в огромни размери точно с инхаус поръчки, без да бъдат зачитани процедурите по Закона за публичните поръчки.
Край на политическия надзор през земеделието
По време на договарянията през миналата седмица бъдещите сътрудници разпознаха и като главен инструмент за политически надзор слуващото се в Министерството на земеделието.

“Министерството на земеделието и организациите към него, в това число и Агенцията по горите, се употребяват като политически принадлежности за управление на огромна част от популацията под някаква форма. Този надзор би трябвало да си го възстановим ”, сподели Кирил Петков.

"Министерство на земеделието е единственото място в света, в което данни за дотациите няма даже и финансовият министър. Това е цялостно безумство. Време е да премахнем политическите вложители от бранша, посредством които се управляват групи от популацията. Това министерство би трябвало да е главен фокус на новата антикорупционна организация ", сподели още Петков.

Горският специалист на "Продължаваме смяната " Александър Дунчев , който беше и началник на Агенцията по горите в служебното държавно управление уточни с какво се е сблъскал в предходните месеци, заемайки този пост.

"Голяма част от назначенията в горите се вършат по политическа линия и откъм гърба постоянно стърчеше ръката на Движение за права и свободи и отчасти на ГЕРБ , което трябваше да променим ", сподели той.

По тази причина в бранша се обмисля пакет от антикорупционни ограничения.

Сред тях са основаване на системи във връзка с прозрачността на ръководството на горите и горските територии и повреждане на покупко-продажбите за подмяна като механизъм.

Полина Паунова е политически публицист в Свободна Европа. Тя е създател на седмичния подкаст „ Превод в ефир “ и рубриката „ Говори Полина “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР