Пет неправителствени организации в България отправиха критики към срещата на

...
Пет неправителствени организации в България отправиха критики към срещата на
Коментари Харесай

Усещане за безнаказаност. Неправителствени организации критикуваха срещата на европейски дипломати с Пеевски

Пет неправителствени организации в България насочиха рецензии към срещата на европейски дипломати и от Съединени американски щати И Англия Делян Пеевски посолството на Белгия. Те направиха това в отворено писмо, адресирано до белгийския дипломат, както и до други посланици.

Новината идва, откакто на 9 май от известие на Движение за права и свободи стана ясно, че в Деня на Европа е извършена среща сред делегация на партията, предвождана от съпредседателя ѝ Делян Пеевски и представители на посолствата на страни членки на Европейския съюз (ЕС).

Петте организации споделят, че схващат предизвикването от намирането на баланс сред институционалното съдействие и политическата хигиена, само че дефинират срещата с Делян Пеески, „ трансформирал се в един от знаците на корупцията “, за неприемлива.

„ Такива срещи, изключително в Деня на Европа и ден преди началото на формалната предизборна акция в България за избор на представители в националния и европейския парламент, са знак на легитимация на настоящето статукво “, написа в отвореното писмо.

То е изпратено от Антикорупционния фонд , Българския Институт за правни начинания , Института за пазарна стопанска система , Българския хелзинкски комитет , както и Фондация „ Даная “ .

Организациите пишат, че сходни срещи „ основават чувство за безотговорност на българските политици, освен това с европейско единодушие “, както и че „ легитимацията на глобени за корупция политици не може да бъде европейска полезност “.

Заради това те желаят да бъде извършена среща сред цивилен организации и представителите на посолствата на страните членки на Европейския съюз.

Европейски Съюз неведнъж е призовавал България да пребори корупцията в страната. Затова срещата тъкмо с Делян Пеевски изненада мнозина. През 2021 година той беше глобен за корупция по световния закон " Магнитски ", а през 2023 година беше прибавен в сходен сакнционен лист и от Англия.

Срещу Пеевски има голям брой сигнали и в България. Опонентите му постоянно го упрекват, че стои в основата на корупцията в страната. Той е бил проверяван неведнъж от прокуратурата в България, само че тя в никакъв случай не е намирала данни за закононарушение.

След срещата посолството на Германия сподели за Свободна Европа, че тяхната политика е да се срещат с всички политически партии и техните ръководители. Посолството на Австрия сподели, че няма информация за срещата, въпреки на една от фотосите с Пеевски да се вижда австрийската посланичка Андреа Икич-Бьом . Посолството на Белгия към момента не е дало отговор на въпросите на Свободна Европа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР