Палестинската държава е напът да се сдобие с признанието на

...
Палестинската държава е напът да се сдобие с признанието на
Коментари Харесай

Испания, Ирландия, Словения, Малта. Как нараства подкрепата за признаването на Палестинска държава

Палестинската страна е напът да се снабди с признанието на още четири страни. Това са Испания, Ирландия, Словения и Малта, оповестиха през последните дни представители на четирите страни, представени от международните медии. Те се позоваха и на ръководителя на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел .

Новината идва на фона на продължаващата към този момент осем месеца израелска атака в Ивицата Газа, която докара до гибелта на десетки хиляди хора по данни на локалните здравни управляващи.

С увеличението на броя на жертвите набъбнаха и интернационалните апели за преустановяване на спора. Според доста страни една от нужните стъпки за това е точно признаването на държавния статут на Палестина.
Какво споделят водачите
Още през март испанският министър председател Педро Санчес сподели, че Испания, Ирландия, Словения и Малта са решили координирано да подхващат стъпки към признаването на Палестина, защото съгласно тях признаването и на двете страни - Палестина и Израел, е основно за постигането на дълготраен мир в района.

Борел удостовери пред испанското национално радио RNE, че плануваната дата е 21 май, до момента в който словенският министър председател Роберт Голоб сподели преди дни, че страната му ще признае палестинската страна доникъде на юни.

" Това е алегоричен акт от политическо естество. Освен самата страна, той признава волята за съществуването ѝ ", сподели Борел и добави, че Белгия и други страни евентуално ще последват този образец.

Според ирландската медия RTE четирите страни са изчаквали Общото заседание на Организация на обединените нации на 11 май. Тогава то усили правата на Палестина в границите на организацията и прикани Съвета за сигурност да одобри страната за своя членка.
Какво демонстрира това
Признаването на страната Палестина от Испания и Ирландия би било знаково за Западна Европа, където досега нито една страна не го е направила.

Испания приканва за признание на Палестина от целия Европейски съюз (ЕС) още от края на предходната година. Към момента страната е приета от 9 от общо 27 страни членки на Европейски Съюз, в това число България, като множеството от тях са в Източна Европа.

Според Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) " обезпечаването на палестинско самоопределяне остава най-хубавата и единствена гаранция за дълготраен мир и сигурност " за Израел и Палестина, като границите на палестинската страна би трябвало да бъдат тези от 1967 година преди израелската окупация на Източен Йерусалим, Ивицата Газа и Западния бряг.

Според ЕСПВ признаването няма да е задоволително, а ще би трябвало да бъде съпроводено и от ограничения за оборване на израелската анексия.

В световен проект Палестина е приета за суверенна страна от 143 от общо 193 членки на Организация на обединените нации и има статут на наблюдаващ в интернационалната организация. Нова ѝ дава право да взе участие в дейностите на на Организация на обединените нации, само че не и да гласоподава.

За да бъде приета публично от Организация на обединените нации, тя би трябвало да получи поддръжката на най-малко 9 от 15-те членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Ако някоя от петте непрекъснати членки на Съвета обаче наложи несъгласие, решението няма да важи. Една от главните спънки пред признаването все още са Съединени американски щати, които са дългогодишни съдружници на Израел.
Какво споделя Израел
По мотив информацията, че четирите страни от Европейски Съюз възнамеряват да признаят палестинската страна, Израел сподели, че това би било " премия за тероризма ", която ще понижи възможностите за разрешаване на спора в Ивицата Газа посредством договаряния.

Израел засяга подтекста, в който идва новината - месеци след 7 октомври 2023 година, когато Хамас прекоси границата на Израел и на негова територия умъртви или изтезава стотици хора. В отговор Израел стартира атака среку Ивицата Газа.

Хамас е организация, избрана като терористична от Европейски Съюз, Съединени американски щати и други страни. Но от всички територии, визирани в признаването на Палестина, Хамас управлява напълно единствено Ивицата Газа, до момента в който Западният бряг е ръководен от партията Фатах .

В позицията си ЕСПВ написа, че предизвиква " появяването на надеждно палестинско управление ", което може да активизира публичната поддръжка за договаряния за преустановяване на дългогодишния спор с Израел.
Как се стигна дотук
Международни старания за основаване на палестинска страна се поставят от десетилетия.

През 1947 година Организация на обединените нации гласоподава в района да бъдат основани две страни - еврейска и арабска. Това се случва, откакто по време на Холокоста еврейското население в Палестина, населявана най-вече от араби, нараства доста. Регионът Палестина е считан за свещена земя както от евреите, по този начин и от мюсюлманите.

Арабите не одобряват проекта на Организация на обединените нации, до момента в който евреите основават своя страна година по-късно. Оттогава в района се водят голям брой войни и териториални разногласия.

Днес арабското население е концентрирано в Ивицата Газа, която се смята от Организация на обединените нации за окупирана от Израел територия. От 2007 година е ръководена от ислямистката паравоенна организация Хамас, оповестена за терористична от Съединени американски щати и Европейски Съюз.

Настоящата война стартира през октомври 2023 година, откакто Хамас и умъртви близо 1200 души. Тел Авив отвърна с, която продължава и до през днешния ден.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР