Думата яхта произлиза от холандската jacht, което означава лов, преследване.

...
Думата яхта произлиза от холандската jacht, което означава лов, преследване.
Коментари Харесай

10 от най-скъпите яхти в света

Думата яхта произлиза от холандската jacht, което значи лов, гонене. Те са тип вид кораб, в началото употребявани за транспорт на значими персони.

Днес яхта се назовава всеки кораб, който се движи благодарение на платна (ветроходна яхта) или мотор (моторна яхта) за забавление или спорт.

Отдавна обаче отминаха времената, когато яхтите бяха просто средство за напредване по вода. Днес те са знак на триумф, разкош и авторитет. Те демонстрират обществения статус на притежателя им. Любимите играчки на богатите. Много от тях са с изтънчен дизайнерски интериор, други пък са оборудвани с най-модерните навигационни системи. Едни са огромни, други не толкоз.

Често действителната цена на тези кораби не се оповестява обществено, а, с цел да придобие визия човек за тяхната стойност, би трябвало да разчита на експертна оценка. Ето 10 от най-скъпите яхти в света.

10. Dilbar
цена: 263 милиона $

 10 от най-скъпите яхти в света

Яхтата е благосъстоятелност на съветския мултимилиардер Алишер Усманов и е кръстена на неговата майка. 156-метровата яхта тежи 15 917 тона. Плавателният съд развива скорост от 22.5 възела или към 40 км/ч. Луксозният съд разполага с близо 4 000 м² жилищна повърхност, две хеликоптерни площадки и голям басейн. Към това прибавяме киносалон и джакузи. Дължината на кабелите, употребявани за изработката на електрическата апаратура на яхтата надвишава 1 100 км.

9. Al Said
цена: 300 милиона $

 10 от най-скъпите яхти в света

Когато си толкоз богат, че да можеш да кръщаваш всякакви неща на свое име, за какво да не го направиш с яхта? Точно по този начин е сторил султана на Оман Кабус бин Саид ал Бусайди. Алуминиевата хубавица Al Said развива скорост от 22 възела, а на борда си може да побере 70 души, без да броим екипажа от 150 души. Няма доста информация за интериора на първокласното возило, само че се приказва, че на борда с изключение на всички екстри като басейн, джакузита, SPA салон, има и концертна зала, която може да побере значителен оркестър.

8. Radiant
цена: 320 милиона $

 10 от най-скъпите яхти в света

110-метровата Radiant е конструирана за съветски олигарх, само че в последна сметка и продадена на милиардера Абдулла Ал Футаим, дистрибутор на известни японски коли за Дубай. Radiant е една от най-внушителните яхти в своя клас. На борда ѝ има хеликоптерна площадка, фитнес, кино, SPA. Оборудването против нахлуване на яхтата може да се съпоставя с военен транспортен съд – звукови револвери, излъчващи нискочестотни звукови талази, които могат да спукат тъпанчетата на приближаващите пирати, както и водни оръдия и други. През 2012 година Radiant дебаркира за малко на Морската гара във Варна.

7. Serene
цена: 320 милиона $

 10 от най-скъпите яхти в света

Още една изключителна яхта, благосъстоятелност на съветски милиардер. 134-метровата Serene е оборудвана с 12 каюти плюс жилището на притежателя. VIP каюта, както и ще 24 каюти за екипажа. Яхтата е оборудвана със специфични стабилизатори, които подсигуряват удобно корабоплаване даже в бурни води. Има закрита зала за катерене, детски ъгъл. Супер яхтата развива скорост от 20 възела.

6. Superyacht A
цена: 338 милиона $

 10 от най-скъпите яхти в света

На външен тип дизайнът на тази 119-метровата хубавица припомня за подводница от бъдещето. В допълнение към хеликоптерната площадка би трябвало да споменем трите басейна, единият от които закрит, с транспарантен покрив и оборудван със специфична система, която имитира морски талази. Интериорът на яхтата се състои от мебели от рядка дървесина и творби на типичен художници. Известно е, че на борда има три картини на Моне. Затова пък в декорациите не участва и грам злато – всички детайли са направени от стомана.

5. Dubai
цена: 350 милиона $

 10 от най-скъпите яхти в света

Dubai е третата по величина яхта в света, известна още като „ плаващия град “, заради своите размери и обилие от екстри. На 160-метровата яхта има шест първокласни и два ВИП жилището, каюти за личния състав, площадка за кацане на хеликоптер, дребна подводница, зала за скуош и SPA център, който може да побере всички 115 посетители на борда.

4. Sailing Yacht A
цена: 400 милиона $

 10 от най-скъпите яхти в света

Тримачтовата ветроходна яхта е издигната по поръчка на съветския милиардер Андрей Мелниченко. Ветроходна яхта А или „ White Pearl “ тежи 12 700 тона, дълга е 142 м, необятна 24.8 м. Развива оптималната скорост от 21 възела. Захранва се от електроцентрала, състояща се от два дизелови мотора и два електрически мотора. Яхтата разполага с 8 палуби. Хеликоптерна площадка и екипаж от 54 души. Височината на Sailing Yacht A, дружно с мачтите е 90 метра.

3. Topaz
цена: 520 милиона $

 10 от най-скъпите яхти в света

147-метровата свръх първокласна яхта е издигната особено за Мансур бин Зайед, вицепремиер на Обединените арабски емирства. Работата по яхтата е осъществена от английския дизайнер Тим Хейууд и продължава повече от 4 години. Към екстрите той предлага няколко басейна, зали за образование, киносалон, джакузи, хеликоптерна площадка. Скоростта на яхтата доближава 31 възела. Според слуховете, Леонардо ди Каприо е наемал яхтата за отмора с другари.

2. Azzam
цена: 600 милиона $

 10 от най-скъпите яхти в света

Тази солидна 180-метрова яхта е благосъстоятелност на президента и командващ на силите за защита на ОАЕ шейх Халифа ибн Зайед ал-Нахаян. Корабът е издигнат в Германия и беше пуснат на вода през 2013 година. Azzam или „ преданост “ на арабски, е най-сложната яхта, конструирана в миналото. Тя предлага бронирани каюти за пасажерите, кино, плувни басейни, две хеликоптерни площадки. Корабът е оборудван със системи за противоракетна защита.

1. Eclipse
цена: 1.1 милиарда $

 10 от най-скъпите яхти в света

Най-скъпата яхта в света принадлежи още веднъж на руснак – олигарха Роман Абрамович. Eclipse е дълга 163 метра и необятна 22 метра, оборудвана е с 4 мотора. Към екстрите на кораба спадат киносалон, две хеликоптерни площадки, конферентна зала, детски ъгъл, салон за хубост, 2 плувни басейна, дискотека, сауна, 30 каюти. За повече сигурност, яхтата е оборудвана със система за прихващане на ракети и бронирани прозорци и подводница, която се гмурка на дълбочина до 50 метра.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР