Години наред палеонтолозите са смятали, че динозаврите са обитавали Земята,

...
Години наред палеонтолозите са смятали, че динозаврите са обитавали Земята,
Коментари Харесай

Страната на драконите: Археолози се натъкнаха на нещо изумително във Великобритания

Г одини наред палеонтолозите са считали, че динозаврите са обитавали Земята, като се изключи сегашен Уелс. Вместо това тази част на Обединеното кралство е известна като страната на драконите, а измисленият червен змей даже е знак на горделивост на уелското знаме. Ново изследване обаче откри, че едно от тези същества може би фактически е съществувало в този район.

Голямо изобретение на вкаменелости в Уелс разкрива съществуването на уелски динозаври, които в миналото са обитавали тропическа равнина край морето преди 200 милиона години. В Бари и други близки региони са открити динозавърски отпечатъци, които демонстрират, че тези динозаври са се разхождали из топлите низини. Новите открития, оповестени в Proceedings of the Geologists' Association, дават подтик на други отчети от последното десетилетие, които изследват както съществуването, по този начин и разнообразието на типовете динозаври в тази част на праисторическия свят.

Едно от най-големите открития е в Лавернок Пойнт, покрай Кардиф и Пенарт. Скалите в тези региони съдържат мрачно оцветени шисти и варовици - доказателство за антични плитки морета. Районът съдържал и огромни количества кости. Някои от тях са от риби, акули и морски влечуги. За няколко от тях обаче беше доказано, че са кости на динозаври.

A significant fossil discovery has provided valuable insights into the history of dinosaurs in Wales. Until recently, the land of the dragon lacked any evidence of dinosaur presence.
— Ancient Pages (@AncientPages)
" Костното легло рисува картината на тропически архипелаг, който е бил подложен на чести стихии, които са отмивали материал от покрайнината, както от сушата, по този начин и от морето, в приливната зона ", сподели водещият създател Оуейн Евънс, някогашен магистър по палеобиология в Бристолския университет.

" Това значи, че единствено от един фосилен небосвод можем да реконструираме комплицирана екологична система с разнороден набор от морски влечуги като ихтиозаври, плезиозаври и плакодонти във водата и динозаври на сушата ", добави Евънс.

По време на теренната работа в Лавернок изследователският екип откри два значими предмета: фосилизирани остатъци от остеодерма на плакодонт и гълтачна кост на целакант. Според Крис Дъфин, началник на изследователския план, тези остатъци нормално се срещат рядко в Обединеното кралство. Откритията основават нова картина за това какъв вид динозаври са бродили из Англия и по какъв начин може да са изглеждали.

" Обемът на останките от динозаври, открити в Лавернок, е извънредно трогателен и дава опция да се изучи комплициран и постоянно мистериозен интервал от тяхната еволюционна история ", сподели Майкъл Бентън, професор в Училището по науки за Земята в Бристол и различен началник на плана.

" Идентифицирахме остатъци от огромно животно, сходно на платеозавър, дружно с няколко кости, които евентуално са принадлежали на граблив теропод ", твърди Бентън.

Изследователският документ обгръща и доста количество нова информация от микрофосилите, открити на обекта. Те включват зъби на риби, люспи и фрагменти от кости на хиляди разнообразни типове. Откритие от подобен мащаб ще помогне да се открият главните типове, живели в тези плитки морета преди доста време.

Припомняме и тази изложба от нашия списък:

* Във видеото: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР