Думата пирог идва от руски. Точният и превод е тестено

...
Думата пирог идва от руски. Точният и превод е тестено
Коментари Харесай

Лесни и бързи рецепти за домашен пирог

Думата пирог идва от съветски. Точният и превод е „ тестено произведение, баница “. Това типично съветско произведение е навлязло и в родната българска кухня. Ние, несъмнено, сме добавили чисто български детайли в приготвянето му.

Руският пирог нормално е подготвен с локална плънка. Има и типове сладостен пирог. Всичко е въпрос на желание на готвача. Най-лесната рецепта обаче, което може да с подготви от всяка стопанка, е чисто съветският вид на рецептата.

Руски пирог

Необходими артикули:

1 ½ ч.ч. прясно мляко, 1 кг. брашно, 2 яйца, 1 ½ ч.ч. олио, квас, 2 с.л. захар, 1 с.л. сол

 Рецепти за пирог

За плънката:

1 кг. кайма, ½ к.ч. ориз, 150-200 гр. топено сирене или кашкавал, 10-15 маслини (обезкостени и нарязани на парчета), 200 гр. гъби, 2 гл. лук

Начин на подготвяне:

Задушаване лука с каймата, прибавяме гъбите и ориза. Когато се сварят добре, ги смъкваме от огъня и ги оставяме да се поохладят. Когато това стане, прибавяме маслините и кашкавала (топеното сирене), настърган на ренде.

Замесва се меко тесто от изброените артикули. Без да шупва, се разделя на 3 елементи. Плънката също се дели на 3 равни елементи. Точат се поотделно, поставя се плънката и се навиват на руло.

Готовите три рула се слагат в тава, намазнена с олио, на разстояние едно от друго. Оставят се да втасат доста добре и се пекът на умерена, авансово загрята фурна.

 Пирог с лук

Много типично за съветската кухня е потреблението на рибни артикули под всякаква форма. В рецептите за пирог – също. Ето по какъв начин да приготвите апетитен рибен пирог.

Руски рибен пирог

Необходими артикули:

500 гр. брашно (най-добре типово), 100 мл. олио, 20 гр. прясна квас (или 1 суха), щипка сол и щипка захар

За плънката:

1 ч.ч. ориз, 1/2 кг. рибено филе, 2 глави лук, 2 с.л. брашно

Рибата и оризът се варят поотделно. Рибата се нарязва на дребни късчета. Лукът се запържва в олио, като се прибавят къри или джинджифил и черен пипер. Постепенно се прибавя брашното и се разрежда с бульон от рибата, до момента в който стане гъст сос. Той се смесва с рибата и ориза.

 Пирог

Брашното се пресява и се размесва със солта. Сипва маята, разтворена в малко хладка вода със захарта и олиото. При непрестанно бъркане се прибавя още хладка вода. Трябва да се получи приблизително меко тесто. Оставя се на топло, покрито с забрадка. След към 30 мин. се премесва.

След като втаса още един път, се премесва още веднъж и се разделя на две разнообразни по величина елементи. От тях се разточват две кори, като по-голямата би трябвало да е с диаметър 5-6 см по-голям от този на тавата, тъй че да покрие компактно дъното и стените и. В нея се поставя плънката. Тя би трябвало да е със стайна температура или студена, никога гореща.

Отгоре се слага другата кора, защипва се за долната, надупчва се с вилица и се оставя за към 20 мин. да престои. Слага се във фурна, авансово загрята до 160 градуса и се пече до момента в който придобие златисто-кафяв цвят. Изважда се от фурната и се поръсва с масло или вода и се покрива с забрадка. Сервира се изстинал.

Вариантите за подготвяне на пирог са доста, като всеки може да добави по нещо от себе си към към този момент познатите предписания. Приготвянето е елементарно и бързо, а резултатите - зашеметяващо вкусни.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР