Духовете са познати в митологията на всяка древна култура –

...
Духовете са познати в митологията на всяка древна култура –
Коментари Харесай

Духове и привидения - документирани случаи

Духовете са познати в митологията на всяка антична просвета – от египтяните, до китайците и европейците през Средновековието. Дали в действителност съществуват духове? И в случай че е по този начин, какво са те?

Какво е фантом?

Призраците могат да бъдат разнообразни, зависи кого попитате. Въпреки че 32% от популацията има вяра в духове съгласно изследване, има разминаване в мненията по отношение на това, което съставляват призраците. Парапсихолози считат, че по-подходящ е термина видение, тъй като е по-точен. Привиденията са считани за нематериални, само че могат да наподобяват същински и плътни.

Духът на умрял човек може да се появи тук-там, където е бил приживе, като дома му или офиса, В подобен случай се счита, че призракът наподобява на умрелия по външен тип, поведение или глас.

Друга известна приложимост се свързва с ангели и демони, както и като синоним за нематериалния дух на индивида.

 Духове

Духовете са показани като полу-прозрачни, със неразбираема форма, незадълбочено наподобяващи на хората, на които принадлежат. Мотивите им са помощ, възмездие или изменничество. Смята се, че са безплътни. Често са виждани да се реят. Това, несъмнено, са единствено някои от навиците на духовете.

Митовете за духове са познати във всички антични култури – от египетската и китайската, да европейската през междинните епохи. Духовете са считани за душата на тялото, което са обитавали.

Парапсихолозите (изследователи на паранормални явления) изследват призраците като част от средата, където живеят.

Скептиците дават няколко разнообразни пояснения за по този начин наречените призраци, които хората виждат. Например, учените Лорд (Lord) и Ричард Уайзмън изясняват, че звуковите талази с периодичност под 20 херца нормално не могат да бъдат чути, само че могат да причинят чувството за непознато наличие или раздразнителност и боязън. Отравяне с въглероден моноксид също се показва като причина за появяването „ къщи на духовете ” още от 1921, тъй като може да провокира халюцинации, гадене и възприятие на боязън.

Има и диагноза, парейдолия, която отбелязва положение, в което виждаме човешки лица или тела в случайни предмети или форми. Това е нещо като да виждаш каквото се надяваш да видиш. Но да оставим скептиците на страна, невероятните видения и истории за призраци идват от всички краища на света.

Дали духовете в действителност съществуват?

Новият Завет признава съществуването на демони, същински духове, които изкушават, лъжат, заблуждават и на практика нараняват хората.

Тук са някои от най-популярните истории за духове на най-зловещите места по света:

Лицето на Марта Рендел, единствената жена екзекутирана във Фремантъл, се появява постоянно на прозореца на църквата. Илюзията за лицето се получава от гънки на стъклото, които отразяват светлината по необикновен метод, само че е притеснителна приликата му с Марта.

В Китай, по пътя Туен Мун в Хонг Конг явно има скок на смъртните случаи, тъй като „ призраци изскачат по средата на пътя ”. Шофьорите се пробват да избегнат привиденията като отклоняват колата от пътя и катастрофират. Стотици хора настояват, че тази автомагистрала е захласната от духове и доста споделят, че изцяло са изгубили надзор над колите си.

В Англия можем да намерим случай с доказателства, които не трябва да бъдат подценявани. Главното престъпно съдилище на Лондон, Old Bailey, има натрапен посетител по време на значими каузи. Съдии, заседатели и служители на реда свидетелстват, че са виждали странното видение.

Дори връх Еверест има своя локален дух, евентуално духът на катерача Андрю Ървин, който се опитал да изкачи върха през 1924 дружно с Джордж Малъри, само че липсващ по време на изкачването. През 1975 двама катерачи настояват, че са били в една снежна дупка дружно с него, а и други катерачи са виждали фантом по пътя си към най-високото място на земята.

 Привидения

Ирландия си има храма Михаел, дребна черква и замък ситуирани на реката, напълно покрай Youghal, Co Cork. Мястото не е обитаемо и гледа към реката Блекуотър. Посетители и локални хора от района настояват, че са чували крясъци и пищене, движещи се светлини над църквата, ненадейно чупещи се греди и ковчези, които се отварят и затварят по лично убеждение.

В Япония, гробницата на Масакадо покрай Токио се счита за населяван от духа на Масакадо. През 20-те години на 20-ти век там е издигната постройката на Министерството на финансите. През 1926 министърът на финансите и десетима други чиновници умират от болест. Гробницата е била възобновена. След Втората международна война, обаче, вършат нов опит да строят от горната страна й. Водачът на булдозера умира.

Най-обсебената от духове постройка в Шотландия е приютът Mary King в Единбург. Построен е през 17-ти век и е подслонил стотици хора по време на чумата през 1645, когато са били под карантина. Гласове, кучета и дама в черно са постоянно срещани там.

Доста истории се появяват и в Съединени американски щати. Особен интерес провокира тази на санаториума Waverly Hills в Луисвил, Кентъки. Санаториума се грижел за туберколозно пациенти и се счита за място цялостно с духове. Предадено е за повече от 60 000 непотвърдени смътни случая. Собствениците, строителите, личния състав и откриватели на паранормални феномени настояват, че през нощта могат да се видят неестествени светлини и форми. Коридорите и стаите са цялостни с привидения.

Паранормалните явления са действителност, тъй като материалният свят надалеч не е всичко.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР