Другата седмица язовир „Камчия“ вероятно ще прелее и ще започне

...
Другата седмица язовир „Камчия“ вероятно ще прелее и ще започне
Коментари Харесай

Язовир Камчия започва да прелива

Другата седмица язовир „ Камчия “ евентуално ще прелее и ще стартира да зарежда промишления язовир „ Георги Трайков “ в региона на Девня. Данните сочат, че към днешна дата „ Камчия “ е цялостен на 98%. Показателно е, че наличният и потребният размер като % са с съвсем равни стойности.

По неофициална информация, от ВиК-Бургас чакат другата седмица стратегическият водоем за питейно-битово доставяне, захранващ черноморските области Бургас и Варна, да прелее.

Справка с ежедневния бюлетин за положението на водите демонстрира, че „ Камчия “ продължава да се цялостни с огромна скорост, а прогнозата е за валежен уикенд.

Във връзка с идното пролетно прииждане екоминистърът Емил Димитров осведоми, че размерът на всички язовири все още е задоволителен да обезпечат потреблението през 2021 година, в това число размерите в бент. „ Тича “ и бент. „ Камчия “.

Акумулираният размер в язовир „ Тича “ е задоволителен да обезпечи питейно-битовото водоснабдяване за идващите три години, както и напоителен сезон 2021 година, оповестиха от Министерството на околната среда и водите в петък.

Поради нараствания приток язовир „ Камчия “ към този момент е със запълване 98% и след постигане до оптимален размер, постъпващият приток ще се употребява за пълнене на язовир „ Г. Трайков “, което ще даде опция за обезпечаване на нужните водни количества и за промишлено водоснабдяване в региона на Девня, се споделя още в информацията от ведомството.

Язовир „ Камчия “ се цялостни от запад посредством река Луда Камчия.

Преливането на язовира пък се случва по натурален път при източната му част, където водата отива в различен ръкав на реката. Оттам речната система цялостни пък язовир „ Георги Трайков “, който е на към петдесетина километра.

Справка в бюлетина от 1 април сочи, че този водоем е на едвам 42% от общия си размер. Наличната вода в него все още е 140 млн. куб.м при потенциал от 330 млн. кубика.

Иронията е, че доникъде на декември обстановката с бент. „ Камчия “ изглеждаше доста сериозна след близо три години суша. Само за три месеца и половина обаче с помощта на дъждовната зима водоемът е напът да прелее и ще помогне за зареждането и на „ Георги Трайков “.

От последния се подава вода за промишлени цели за заводите на Девня, за напояване и за енергодобив чрез Водноелектрическа централа „ Цонево “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР