Дроновете предизвикаха революция в армиите по света. Как безпилотните летателни

...
Дроновете предизвикаха революция в армиите по света. Как безпилотните летателни
Коментари Харесай

Българската армия се въоръжава с дронове

Дроновете провокираха гражданска война в армиите по света. Как безпилотните летателни средства трансформираха философията на войната и по какъв начин навлизат в българската войска - провокациите и проблемите - разбор в " След новините " с създател Николай Минков, който се включи в двудневно тактическо обучение с бойни стрелби на полигона Тюлбето край Казанлък.

Това е самоходната артилерийска установка гвоздика - най-маневреното средство на въоръжение в артилейриските формирования на Сухопътните войски. Снабдено е със 122-милиметрово оръдие и боекомплект от 40 осколъчно-фугасни снаряда.

Масовото потребление на дронове в украинския спор промени философията за водене на актуалния общовойскови пердах. Ефективността на безпилотните летателни апарати за разузнаване, засичане на цели, съгласуване на огъня и потреблението им за директна офанзива на съперника се регистрира от командването на Сухопътните ни войски и към този момент втора година опитът от войната се употребява за обучание на нашите пехотни подразделения.

" Ражда се нов жанр войски, което е обвързвано особено с дроновете и системите за противопоставяне на същите ", сподели генерал-майор Деян Дешков, пълководец на Сухопътните войски.

Като визираме дроновете, тук би трябвало да знаем, че приказваме за няколко разнообразни типове дронове освен по отдалеченост и благоприятни условия като технологии, а и като цели на тяхното потребление и ефетките, които търсим от тях.

От няколко години в сухопътните войски сполучливо вкарват в най-малките подразделения дребни разследващи дронове от хеликоптерен вид.

" С този дрон няма към този момент скрити цели и съперници. Дронът е закупен за взводове и роти, най-много за разузнаване на цели, снимане на тяхното местонахождение. Лесно разпознава задачите и тъкмо дава координатите и подаването им в командния ни център. Добър е ", безапелационен е младши сержант Дончев - оператор на дрон.

Освен всеобщото нахлуване на дронове от хеликоптерен вид, в сухопътните войски от години се употребява безпилотната армейска система от самолетен вид " Рейвън ", която е с доста по-голям обхват на деяние и качества за различаване, засичане на цели и установяване на тяхното местонахождение.

" Безпилотното разследващо средство дава опция да се издигне на височина от 4 км и на разстояние от наземната станция до 10 км, да се смъкват координатите на дадените обекти и цели и да се предадат в центъра за ръководство на огъня ", изясни младши сержант Иванов.

Консултанти от американската войска интензивно подкрепят тактическата и огнева подготовка на пехотните ни подразделения. Фокусът още веднъж са безпилотните апарати.

" Дроновете се явяват предизвикателство като технологии, само че ние би трябвало да намирам метод да се оправим със задаващото се предизвикателство и да открием по какъв начин да използваме тяхното преимущество на бойното поле. За мен е чест да бъда тук и да работя с българите и виджам благоприятни условия за повишение на качествата сред американската и българска армии ", съобщи първи сержант Гебхарт - Security Force Assistance Brigades (SFABs).

При слаба видимост, мъгла, мощен вятър и изобилен дъжд, дроновете стават безполезни. Тук на помощ идват остарели и изпитани разследващи системи, работещи посредством акустични или електромагнити талази.

" Радиолокационната станция може да сканира на 360 градуса на разнообразни скорости. Горе-долу прави цялостно проучване на 360 градуса за 1 минута. Може да покаже на цифровия екран до 600 движещи се цели по едно и също време, като автоматизирано наблюдава придвижването на всяка една цел ", изясни младши сержант Иван Делчев.

А за акустични локатори във формата на железни гъби, е лека задача да засекат противниковата артилерия, да дефинират нейното местонахождение, с цел да може сполучливо да бъде изумена.

" Възможностите на системата са разузнаване на стрелящи артилерийски системи-противникови на дълбочина до 20 км и фронт 10-12 километра ", сподели капитан Васил Христов- пълководец на рота от батальон " ISTAR ".

Цялата разследваща информация от безпилотните летателни апарати и от полевите разузнавачи на предния завършек на бойните дейности постъпва в тази машина за ръководство на огъня на артилерийския дивизион.

От тук посредством автоматизираната система " Вулкан " се задават задачите към самоходните артилерийски установки.

" След производство на изстрел от гаубицата, по най-бързия метод би трябвало да се изнеса, с цел да заеме авансово заложена позиция, с цел да не бъда оголен от съперника и изумен от съперника ", сподели младши сержант Стоян Проданов.

В противоположен случай безпилотните апарати на съперника ще засекат техните позиции и до 3 минути по-късно ще ги нападат с артилерия или дронове-камикадзе.

Самоходната артилерийска установка може да развива 80 км. в час на асфалтов път и 55 км в час по пресечена околност.

" Най-важният детайл, който непрекъснато упражняваме е скоростта, с цел да може 15-тонните машини по-най бързия метод, след приемане на координатите, в границите на 2 минути, да произведат изстрели да се изнесат от огневата позиция ", съобщи капитан Стефан Стефанов, пълководец на самоходна артилерийска батарея.

Освен отработване на разнообразни маневри в нахлуване и защита, като заемане на огневи позиции за пукотевица и отдръпване на запасни, самоходните дивизиони непрестанно работят върху съкращаване на времето от зареждането до стрелбата. Войната в Украйна демонстрира, че един добре сработен екипаж може да създаде до 8 изстрела в минута, при ръчно зареждане на самоходните гаубици, макар че те разполагат с автоматизиран механизъм за подаване на снарядите в дулото на гаубицата.

" Съвременните схващания за водене на бойните дейности демонстрират, че макар високата маневреност на огневите системи, с които разполагаме, ние сме въпреки всичко уязвими най-много от към безпилотни летателни апарати, като и от високоточни оръжия, което може би поражда нуждата от придобиване на системи за противовъздушна защита, с които да можем да бъдем изцяло предпазени и подсигурени в осъществяването на маньовър, както и при всевъзможни напредвания на бойното поле ", изясни подполковник Галин Георгиев- пълководец на 61 Самоходен артилерийски дивизион от 61-ва бригада.

Според анализите на НАТО, сега заканите идват освен от противникови дронове камикадзе, безпилотни разследващи средства, само че и от все по реалистична заплаха от появяването на по този начин наречените рояци, атакуващи дронове, ръководени от изкуствен интелект, доста на брой, евтини, само че с огромен капацитет за поразяване на живи сили и техника.

" Съвременният общовойскови пердах сподели внезапната нужда от антидрон системи или системи за влияние, било то с кинетично влияние върху другите типове дронове, говорейки с електронно влияние върху тях, обвързвайки се с разполагане на местността или пунктове за непрекъсната дислокация или в придвижване. За дистанции, които касаят непосредствена отбрана на войските или изобщо да не бъдат открити войските ", акцентира генерал-майор Деян Дешков - пълководец на Сухопътните войски.

Все по-масовото нахлуване на дронове от друг вид и тип в армията постанова пренаписването на тактиката на деяние на пехотните подразделения, а от там и условията към командния състав са усилват.

" Това изисква от този пълководец той да знае, преди всичко по какъв начин работят те, след това, да знае по какъв начин той да може да ги ръководи и това е пред нас огромно предизвикателство, което стои пред всички командири в бригадата до най-ниското равнище ", сподели полковник Мирослав Костадинов, заместник-командир на 61-ва механизирана Стрямска бригада.

Другото направление, което в сухопътни войски се работи в 61-ва бригада, това е да се даде по-голяма опция на командирите от другите степени според от рамката, която им дава, да взимат независимо решение на бойното поле.

Въвеждането на нова методика, по която да се образова редовия и команден състав от всички равнища е належащ, само че муден развой.

" Изготвянето на нова методика, не е развой, който става за 1 ден. На първо място би трябвало да има идея какво би трябвало да се промени, по-късно би трябвало да се изготвят нужните нормативни документи за това, приказваме за инструкции, приказваме за процедури и т. н. След което тази методика би трябвало да се тества с по-малки формирования и в случай че се окаже ефикасна, тогава да се вкара към този момент в останалите формирования в сухопътни войски ", акцентира полковник Мирослав Костадинов, заместник-командир на 61-ва механизирана Стрямска бригада.

В Сухопътните войски съвсем са завършили доставката на дронове от хеликоптерен вид в дребните формирования предопределени за разузнаване.

" Тази година чакаме огромна част от дроновете, които са с по-голям обхват и които са за огромните равнища на тактическо и оперативно равнище, ние би трябвало да ги получим до края на годината според договорите и към този момент не се обрисува да има закъснение по тях. Отделно, ние работим с част от такива, които бяхме получили по разнообразни стратегии последните 5-6 години и повече, които към този момент използваме ", заключи генерал-майор Деян Дешков, пълководец на Сухопътните войски.

Все още обаче остават необезпечени две съществени сфери, в които оперират дроновете- безпилотни апарати за оценка на дейностите върху бойното поле и дронове-камикадзе за заличаване на живата мощ на съперника, бронирани машини, артилерия, Противовъздушна отбрана и опорни пунктове.

Генерал-майор Дешков изяснява значимостта на към момента изчезналите системи.

" Това са дроновете, които оценят резултатът от поразяването. Защото на база на резултата от поразяването, знаеш да прекратиш потреблението на избран запас в дадената зона или да продължиш да използваш до постигането на стремежи резултат. Част от тях се реализират от артилерията, а част от тях с по този начин наречените ударни дронове или дронове камикадзе. Работим и по тях и се надявам в края на тази година да кажем, че сме придобили няколко и от тези аспекти. Защото новите технологии все по-бързо навлизат във въоръжените сили, само че най-ценното остава индивидът. Ето за какво главната задача пред висшето военно управление е да задържи и усили фрагментите в армията ", сподели генерал-майор Деян Дешков, пълководец на Сухопътните войски.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР