Древното минало на Земята е една голяма загадка, която трудно

...
Древното минало на Земята е една голяма загадка, която трудно
Коментари Харесай

Чудовището Тъли

Древното минало на Земята е една огромна мистерия, която мъчно ще разгадаем до дъно. Причината е, че непрестанно изникват нови провокации, нови сензационни открития и ни карат да се питаме какви странни създания са бродили по Земята в древността.

Tullimonstrum greagarium е такова удивително творение на 307 милиона години. Фосили на чудовището Тъли са открити в американския щат Илинойс в кариера за рандеман на въглища. Съществото незабавно става едно от най-спорните в света. И с цялостно право, защото шокира с анатомичните си дадености.

То е имало малко и меко тяло на линии, огромно единствено 10 сантиметра. Затова пък опашката му е била огромна, а на муцуната си е имало хобот. Челюстта му е била с дребни остри зъби, овална. В края му се намирали две тъмни кръгли издатини, най-вероятно очите му. Те са били ситуирани в двата края на нещо като дънер.

50 години учените се пробват да схванат каква тъкмо е тази странна анатомия и да намерят мястото на създанието измежду типовете. Причисляват го ту към мекотелите, ту към червеите, ту към гръбначните. Какво е това? Наричат го чудовището Тъли, тъй като то към момента няма несъмнено място измежду животинските типове.

Последните проучвания го подреждат в клас гръбначни. Учените считат, че Тъли е родственик на една модерна риба - миногата. Една светла конструкция, видяна по тялото на съществото, се преглежда като нотохорда, вътрешната опора на тялото, която е присъща за всички представители на вид Chordata. Това са гръбначни, към които влиза и индивидът.

Друго проучване е правено с акцент върху очите на чудовището Тъли. По структурата си те са идентични с тази на другите гръбначни. Тъй като е мъчно да се стартира отнякъде при толкоз необичайно творение, учените вземат решение да се съсредоточат върху най-отличаващите се черти. И се насочват към тъмните овални структури, които се чака да са очите му.

С разнообразни техники за сканиране е открито, че създанието е било със светлочувствителна ретина, построена от меланозоми, произвеждащи и съхраняващи меланина, пигмент в окото.

При доста скотски типове меланинът е разполагаем. Той разрешава да се образува ясно забележим облик. Най-старият пигмент, съхранен като вкаменелост до този миг, се явява този меланин, с помощта на странното изкопаемо. Това демонстрира, че чудовището Тъли е имало чудесно зрение. Очите му са били като камера, в която се образува всеки облик. Пълното изясняване на метода му на живот към момента следва.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР