Древногръцката митология е безмерно богатство, съхраняващо истории за героични подвизи,

...
Древногръцката митология е безмерно богатство, съхраняващо истории за героични подвизи,
Коментари Харесай

Мита за смъртта на Язон

Древногръцката митология е безгранично благосъстояние, съхраняващо истории за героични подвизи, славни облици и времена, които да живеят и до през днешния ден посредством силата на митовете.

Язон е един от паметните древногръцки герои. Той е наследник на царя на Йолкос – Езон, и на Полимеда. Язон е един от многото елински герои, които страдат от зла орис и нелека орис. Според преданията чичо му Пелий отстранява татко му и по-късно желае да в профил и него, като го изпрати Златното руно.

Историята споделя, че Язон доближава земята Колхида със своя транспортен съд Арго и благодарение на любовта на Медея доближава Златното руно.

Една от най-знаменитите истории за Язон обаче е тази, разказваща за неговата гибел. Според мита Язон и Медея убиват Пелий, след което биват изгонени да живеят в Коринт при цар Креонт. Там Медея ражда на Язон двама синове, само че макар тяхната обич Язон се запленява от хубостта на царската щерка Главка.

Под въздействие на пламенните си усеща Язон променя на Медея, която беше повода той да реализира най-великия си героизъм. Героят желае ръката на царската щерка, а цар Креонт утвърждава брака. Този акт предизвиква дълбоки страдания на Медея, която се погубва в гнева си. Това буди боязън у царя на Коринт и той я гони.

За да извърши своето мечтано възмездие, Медея видимо се съгласява с това да напусне, само че при осъществяването на една молба – да остане още ден в Коринт. Така магьосницата пристъпила към своето възмездие. Първо, изпраща облекла и златен венец на царската щерка Главка с благодарствени обръщение, че има разрешението й да остане. Главка облича дрехата с отрова и умира, а по нея и татко ѝ, който се пробва да я избави.

Следващото наказване на Медея е още по-страшно – тя желае да накаже Язон посредством гибелта на общите им деца. Това бележи целия остатъчен живот на Язон с тъга и обезсърчение. Той се скитал без посока и тънел в отмалялост. Накрая героят сяда да си почине на сенчесто място до кораба си Арго, а в съня си бива покрит от отломките му.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР