Древните жители на Ирландия - келтите имали невероятни митове и

...
Древните жители на Ирландия - келтите имали невероятни митове и
Коментари Харесай

Най-популярните ирландски легенди

Древните поданици на Ирландия - келтите имали невероятни легенди и митове, основани от безименни национални създатели - разказвачи на фантастични истории. Те създавали своите ирландски митове, които са международно известни през днешния ден, сред V век преди новата епоха, до І век след Христа. Това е времето на разселването на протокелтските племена на островите в Британия.

Тези антични предания за именити герои и техните подвизи се предавали от потомство на потомство от духовните водачи на келтите, наричани друиди. Тези хора се обучавали цели 20 години в тези антични времена, с цел да могат да станат част от съсловията на лекарите, учителите, съдиите, ясновидците и магьосниците.

Учили се да обладават вълшебен сили и да правят нечувани неща. Маговете владеели левитацията, магията, лекуването, които били тясно свързани. Техните именити разкази пресъздавали цялото разнообразие от чудни тайнства, които управлявали.

Народът на Ирландия също основал митични облици, с цел да отговори на свои духовни потребности. Така се получило разнообразно завещание от митове за подвиг, наред с радостни истории, близки до бита на хората.

Легендата за Крал Артур

 Меч

Безспорно най-известната ирландска легенда е тази за крал Артур. Този античен митичен воин съумял да извади вълшебния меч Ескалибур от омагьосаната канара. Негов консултант е бил може би най-известният вълшебник - Мерлин.

Предполага се, че Артур е именит облик на автентичен пълководец, живял през ІV век на острова. След като римските легиони напуснали Британия през 410 година, Артур спрял нашествието на варварите от север и обединил страната.

Преданието гласи, че Артур получил магически меч от владетелката на езерото на остров Авалон. Той трябвало да върне меча, само че бил тежко ранен и изпратил единствения си останал жив рицар, с цел да го направи вместо него. Историята е известна на всички от многочислените филми, книги и други способи за пресъздаване на тази антична легенда на келтите.

Легендата е доказателство за известната мъдрост на келтите, че човек е повече от ориста си.

Легендарните леприкони

 Леприкони

Може би най-симпатичните именити създания на ирландската митология са леприконите. Тези митични ирландски дребни същества са претърпели доста трансформации през вековете и огромна част от това, което ги прави толкоз специфични, е към този момент забравено. Смята се, че леприконите са обитавали вълшебните пръстени и фортове в Древна Ирландия.

Те са дребни радостни мошеници, олицетворение на бога на Слънцето Луг. Изобразявали ги като воини, които се славели с апетита си, а женските представители примамвали мъжете измежду индивидите, с цел да ги последват за завършения.

Древните леприкони последователно са представяни като старци, които се отличавали със своята лукавост и блян към насаме битие. Правели странни неща, да вземем за пример изработвали единствено една обувка.

В началото на ХІХ век ги разказват като митични създания, облечени в зелено, с подковани обувки, с островърхи шапки и лула.

Поетът Алингам се счита за основател на облика на леприкона, какъвто си го показват актуалните ирландци. Това е малък мъж с рижа брада, облечен в зелени облекла, с огромна тока на колана си.

Леприконите са считани за богати и хитри. Те добре криели парите си от хората, които желали да им ги вземат. Оттук идва легендата, че който улови леприкон, може да стане богат, в случай че успее да го накара да каже къде си крие парите. Леприконите обаче нормално съумяват да надхитрят хората с остроумието си.

Изводът е, че бързото замогване не носи предстоящото благополучие и по-добре човек да не търси парите при леприкон.

Легендата за Свети Патрик

Свети Патрик не е ирландец. Той е англичанин, попаднал в плен при ирландците. Успял да избяга и да се върне вкъщи си, само че по-късно още веднъж се върнал самичък в Ирландия и покръстил ирландците. Легендата гласи, че той ги избавил от колосален дракон. Делата му го трансформирали в светец и през днешния ден празникът на свети Патрик е народен празник на Ирландия.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР