Драматично-кукленият театър Иван Радоев“ в Плевен подготвя поредното си предизвикателство

...
Драматично-кукленият театър Иван Радоев“ в Плевен подготвя поредното си предизвикателство
Коментари Харесай

Постановката „Чудото на Свети Георги“ събира актьори от България, Сърбия, Северна Македония и Румъния



Драматично-кукленият спектакъл „ Иван Радоев “ в Плевен приготвя следващото си предизвикателство към фена. Този път те ще слушат актьорското осъществяване в взаимната премиера на езиците на балкански страни.

Режисьорът е от Сърбия, актьорите са от България, Сърбия, Северна Македония и Румъния, пиесата е „ Чудото на Свети Георги “ от Русомир Богдановски, създател от Северна Македония. Премиерата е в Плевен на 28 и 29 юни. През есента със спектакъла се открива влиятелен интернационален фестивал в Ниш, през октомври ги чакат в Румъния.

Васил Василев, шеф на ДКТ „ Иван Радоев “ съобщи, че би трябвало малко полуда за реализирането на тази концепция, само че пък е уверен, че е верният път в този световен свят.

" Спектакълът е по пиесата на Русомир Богдановски, създател от Северна Македония, „ Чудото на Свети Георги “. За първи път ще бъде осъществена на българска сцена, коопродукция сред Драматично-кукленият спектакъл „ Иван Радоев “, Народен спектакъл Ниш и типичен спектакъл " Йон Славич Рад " - Румъния ", сподели за БНР Васил Василев.

 Васил Василев Снимка: Латинка Светозарова

По думите му спектакълът „ Чудото на Свети Георги “ е фантастична трагикомедия, в която има и остроумното, и занимателното, и неуместното.

" Тя преплита доста национални тематики, които са свързани на Балканите. Притча за един цар и за една кралица, които се пробват да разделят народа си, с цел да могат, колкото се може по-дълго да ръководят. Това е едно мигане, тъй като в последна сметка ние на Балканите постоянно повече сме били разделяни, в сравнение с обединявани или когато сме били обединени, то сме били под непознато господство. Така че търсим нашия път - пътя на новото време . Ние желаеме да покажем по какъв начин с просвета, с изкуство границите нямат никакво значение и фантазията ни е да търсим новото, да градим нещо, да създадем един театър, който да е повсеместен и понятен за всички нации, които ще играем. Използваме доста движенчески прийом, доста образни неща е употребявал режисьора Никола Завишич, с цел да може той да бъде по-достъпен и понятен ", акцентира Василев. 

Адаптацията и режисурата са на Никола Завишич (Сърбия), хореограф е Андреа Гаврилиу (Румъния), музиката е на Милен Апостолов, сценографията и анимацията на Николай Димитров NAD, костюмите са дело на Константин Вълков. В функциите вземат участие сръбските артисти Драгиша Велкович, Драгана Йованович и Марко Павловски и техните сътрудници от Румъния Марина Палли и Стефан Догару. Какво е чувството при основаването на общия артикул, актьорите от Драматично-куклен спектакъл „ Иван Радоев “ - Плевен Антъни Пенев, Бориса Сарафова и Асен Данков.

" Най-невероятното нещо, което се случи е, че събрани от разнообразни места хора, които не се познаваме, не знаем нищо един за различен, се превърнахме в другари ", сподели Антъни Пенев.

" Тук приказваме за спектакъл, не за пърформанс, не за опит, а за същински спектакъл с артисти на високо равнище, които знаят какво вършат и го вършат доста добре . Има едно самочувствие сега, че ето и това се случи и с това ще се оправим и напред ще продължим и ще се случват още такива неща и ние можем да го създадем, което за мен е доста значимо. Хората се съмняват в себе си, аз се съмнявах в себе си, само че с помощта на този план стопирах да се колебая и сме подготвени за още такива планове, тъй като те са вероятни ", добави Бориса Сарафова.

" Най-важното, което ми даде този план, това са срещите с нови сътрудници. Винаги се удивлявам и доста се веселя като работя с нови сътрудници, изключително когато те са надарени и видя, че ме предизвикат да творим дружно и да се надиграваме, и да градим театър дружно ", акцентира Асен Данков. 

Деян Лилич от Северна Македония има особено присъединяване в спектакъла.

Постановката ще бъде включена в програмата на театрите в Плевен, Ниш и Арат.

" Всеки артист ще приказва със личния си език. Да, ще бъде със надписи, с цел да може да има още по-голяма разбираемост, само че е хубаво, че ще чуем мелодията на всеки един . Това, което вършим ние с нашата специалност и спектакъл постоянно е да насочваме фена, непосредствен ти е този, който е покрай теб. Най-близък ти е съседа ти и ти би трябвало да го схванеш, да го опознаеш, с цел да имаш повече гостолюбие и по този метод да станем по-добри. Да създадем нещо по този начин, както се прави без никакви пречки ", добави Васил Василев.
Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР