Драмата с избора на кмет на София получи ново развитие

...
Драмата с избора на кмет на София получи ново развитие
Коментари Харесай

Огромен скандал: Нови кметски избори в София, отстраняват Васил Терзиев

Драмата с избора на кмет на София получи ново развиване – става известно, че може да се стигне до нов избор поради Васил Терзиев, който може да бъде отхвърлен след инспекция дали в точния момент е излязъл от комерсиалните сдружения, в които взе участие, или е нарушил закона и би трябвало да напусне „ Московска “ 33.

Оказа се, че Общинската изборна комисия в София ще заседава изключително през днешния ден поради постъпил сигнал по отношение на пълномощията на кмета Васил Терзиев. Пред БНР ръководителят на комисията Полина Витанова изясни: 

„ Сигналът е за евентуална несъответственост на кмета Терзиев съгласно член 41, алинея 1 от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация. Посочено е, че той към момента има дялово присъединяване в комерсиално сдружение. Днес в 13 часа ще има съвещание на ОИК. По-късно ще бъде качен на уеб страницата протокол от съвещанието – ще бъде ясно от кой е сигналът и тъкмо какъв е “.

В предаването „ Преди всички “ Витанова изясни каква е процедурата:

„ Той следва в 30-дневен период да е подхванал деяние за преустановяване на комерсиалната си активност и надлежно присъединяване в ръководството на търговски сдружения. Трябва да е уведомил за това документално ОИК. Г-н Терзиев има подадено съобщение в този 30-дневен период. Оттук насетне следва комисията да откри дали той е подхванал тези дейности, с цел да приключи присъединяване си. Комисията ще изиска нужните документи за това, които по-късно да прегледа. Г-н Терзиев ще има опция по-късно в 3-дневен срокда показа мнение “.

По думите й при определяне, че тези дейности не са осъществени, се приключват пълномощията на кмета. В противоположния случай – сигналът няма да има съображение.

Според проф. Милена Стефанова, лекар по политология и някогашен общински консултант в София, до отстраняването на Терзиев от поста може да се стигне след щателната инспекция дали са спазени изискуемите от закона периоди за излизане от компаниите, които кметът на София май не е спазил…

Реклама

Проф. Стефанова акцентира категорично, че нови избори може да има единствено за кмет на София, не и за Общински съвет.

Визитка:

Професор Милена Стефанова е магистър по социология и лекар по политология на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Преподава локално самоуправление, относително локално самоуправление, сравнителна европейска обществена администрация в компетентност Публична администрация на Философски факултет на СУ „ Сухопътни войски. Климент Охридски “. 

Ръководител на катедрата по обществена администрация (2003 – 2007), заместник-декан на Философски факултет (2007-2011), заместник-ректор на СУ „ Св. Климент Охридски “ (2011-2015). Изследователските ѝ ползи и изявления са ориентирани към сферата на локалната власт и самоуправлението в общините, процесите на децентрализация на държавното ръководство.

Специализирала е в университети в Холандия и Ирландия.

Била е общински консултант в Столичен общински съвет (2003 – 2007) и ръководител на комисията по Нормативна уредба и локално самоуправление.

Очаквайте детайлности

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР