ДПС заговори за национализация на нефтената рафинерия Лукойл Нефтохим“ и

...
ДПС заговори за национализация на нефтената рафинерия Лукойл Нефтохим“ и
Коментари Харесай

ДПС мисли за национализация на „Лукойл“ и пристанище „Росенец“

ДПС заприказва за национализация на нефтената рафинерия „ Лукойл Нефтохим “ и на пристанището „ Росенец ”. На брифинг в коридорите на Народното събрание зам.-председателят на Народното събрание и на партията Йордан Цонев разгласи, че Движение за права и свободи обмисля законодателен вид българската страна да влезе във притежание в управлението и в оперативното ръководство на рафинерията при потребност.

Цонев даде за образец сходен случай от Италия, в който държавното управление пое краткотрайно ръководството на „ Лукойл “, с цел да се избегне затварянето ѝ и да се подсигуряват доставките след влизането в действие на 5 декември на европейските наказания за вноса на съветски недопечен нефт. Според него задачата ще е да се ограничи износът на горива и вторични артикули, както и да се обезпечи на ниска цена гориво за българските жители, написа.

Такава самодейност поде напролет и „ Демократична България “, когато съпредседателят на обединяването Христо Иванов се разгласи за „ депутинизация “ на страната.

От Движение за права и свободи лансираха тезата и за придобиване на цялостен надзор и върху концесионираното пристанище „ Росенец “. „ Трябва да знаем тъкмо какъв нефт от кое място идва, кой е съветски и кой не е, какви количества се преработват и накъде отпътуват “, съобщи Цонев и напомни позицията на придвижването, което е срещу износа на вторични артикули от рафинерията.

Движение за права и свободи към този момент внесе законопроект, който не разрешава износа на недопечен петрол с генезис от Русия, както и продуктите, получени от преработката му в България, който беше утвърден на първо четене от парламентарната енергийна комисия. Той планува и облагане с данък и Данък добавена стойност на продуктите на „ Лукойл Нефтохим “, с цел да може да се финансира с приходите и от тях компенсацията на бизнеса поради високите цени на тока.

Към този миг българската страна към момента чака решението на Европейската комисия за това дали „ Лукойл Нефтохим “ има право да изнася нефтопродукти, създадени с съветски нефт, получен с помощта на дерогацията. Служебният кабинет е разграничен в позициите си по този въпрос. Според служебния министър председател Гълъб Донев и енергийния министър Росен Христов износът на тези артикули е за трети страни и не би трябвало да е неразрешен. На по-различно мнение е транспортният министър Христо Алексиев съгласно който най-разумно е да се забрани износът на дизелово гориво.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР