ДПС се изяви като най-ревностен адвокат на главния прокурор Иван

...
ДПС се изяви като най-ревностен адвокат на главния прокурор Иван
Коментари Харесай

ДПС се хвърли в защита на Гешев

ДПС се изяви като най-ревностен юрист на основния прокурор Иван Гешев по време на първото съвещание на парламентарната правна комисия, до момента в който депутатите изслушваха правосъдния министър Надежда Йорданова.

Когато пристигна ред на Движение за права и свободи да зададат въпрос на министърката, Цветан Енчев се обърна към нея с думите, че сме " очевидци сме на междуинституционална рецесия, междузвездна война сред Министерство на вътрешните работи, главния прокурор и вашето изявление, че ще извършите всичко допустимо основният прокурор да си подаде оставката ". И по-късно добави, че може би в съпротива било елементарно са се желае оставката на основния прокурор, само че обществото към този момент не искало да слуша за рецесии. Затова министърката трябвало да има поради, че мандатът на основния прокурор е по-дълъг от нейния . (Мандатът на основния прокурор е 7 години, а този на Гешев завършва през 2027 г.) А Лаура Кьовеши споделила, че не става дума за доверие, а да се прави работа.

Йорданова обаче отговори, че упражняването на пълномощията не е война сред институциите, а израз на правилото, че власт власт възпира. Тя уточни още, че няма да се откаже и ще направи всичко възможно да се сътвори механизъм за търсене на действителна отговорност от основния прокурор. Йорданова напомни, че от 2009 година до момента България не е изпълнила решението на Европейския съд по правата на индивида по делото " Колеви ", което установява, че страната няма ефикасен механизъм за следствие на основния прокурор. Тя добави, че в материалите от последното съвещание на Комитета на министрите, на което е разискван проблема има потресаващи неща. И даде образец - през 2020 година следствието за убийството на прокурора Никола Колев е още веднъж спряно. А някогашният основен прокурор Никола Филчев е разпитан по делото два пъти, само че много официално. " По обществени данни Филчев и до момента е консултант на основния прокурор Иван Гешев ", сподели министърката. " Мой дълг е да не си затварям очите ", сподели още тя.

И за следващ път повтори, че  " Гешев би следвало да освободи от наличието си правосъдната система , тъй като сме очевидци освен, че не си извършва отговорностите, ами и отмества дебата в неправилна посока ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР