ДПС прави три необичайни неща - етнически турчин кандидатства за

...
ДПС прави три необичайни неща - етнически турчин кандидатства за
Коментари Харесай

Анализатори: ДПС се радикализира, а Пеевски иска имунитет

" Движение за права и свободи прави три необикновени неща - етнически турчин кандидатства за президент, възвръщат Делян Пеевски в листите, Мустафа Карадайъ посети Анкара. И трите жеста са в посока на радикализиране на Движение за права и свободи ", разяснява в понеделник социологът Андрей Райчев пред БНР.

Според него връзките на другите обединения към Движение за права и свободи не могат да бъдат като с елементарна партия, " тъй като това е нашата ненапълно етническа партия - Движение за права и свободи в никакъв случай не е ислямизирало и турцизирало ".

" Но в този момент се прави противоположната проява. Ние сме достигнали точка на шупване в тези хора и би трябвало доста да внимаваме. В идващия парламент Движение за права и свободи не би трябвало да бъдат стигматизирани и сатанизирани ", сподели Райчев.

Той подсети, че всичко това се случва на фона на влошена електорална обстановка в страната, която се дължи и демографската рецесия в страната.

Пред Mediapool на политологът Георги Киряков разяснява, че Пеевски се връща в Народното събрание преди всичко поради имунитета.

" Логичният отговор на Движение за права и свободи и Пеевски е да го върнат в Народното събрание, където той ще получи прочут имунитет против гонене, въпреки че той няма проблем с българската правосъдна система поради фигурата на основния прокурор, който няма да предприеме никакви дейности против Делян Пеевски. Проблемът, явно, е интернационален за Движение за права и свободи и Делян Пеевски ", сподели Киряков.

Той добави, че всичко практики, които се приписват на Делян Пеевски, са годни и за самата партия Движение за права и свободи.

" Движение за права и свободи демонстрира, че няма да се откаже от своите практики. Това включва пазаруването на гласове и съвести. Пеевски очевидно е претърпял нужния катарзис след неговите опити да се еманципира от Движение за права и свободи. Сега като едно чинно дете се е върнал при своите родители. Еманципацията не е съумяла ", разяснява политологът.

Той изясни, че имиджовите последствия за България от това връщане на Пеевси в политиката нямат никакво значение за Движение за права и свободи, откакто той се " връща по този високомерен метод ".

В отговор на въпрос за какво българските служби явно са бездействали против Пеевски до момента, той го изясни с въздействието на партиите върху службите.

" Службите са били напълно инфилтрирани от политическите лобита. Без политическите подкрепи не е било допустимо да се заема управителен пост в службите. Това, несъмнено, пробива българските служби доста съществено. Това към този момент не са български служби, а партийни служби. Те няма по какъв начин да реагират, в случай че всяко едно предопределение в управлението на тези служби зависи единствено от ръководещата партия и неофициалните държатели на власт ", споделя Киряков.

В същото време политологът от Българска академия на науките доцент Петър Чолаков дефинира дейностите на Движение за права и свободи като " откровена провокация ".

" Провокация е това, че лице като Делян Пеевски, което попадна под глобите " Магнитски " и за което има журналистически следствия, е лидер на листа. Това демонстрира пренебрежение към правовия ред ", изясни той пред бТВ.

Според него провокативно, само че добре открито, е водачът на придвижването Мустафа Кардайъ да е претендент за президент, тъй като " има една персонална задявка сред него и сегашния президент Румен Радев, откакто Радев попита Карадайъ коя тъкмо е неговата татковина ", посочи доцент Чолаков.

По думите му придвижването ще разпростира тезата, че президентът нарушава етническия мир.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР