Доверието е водещата тема на радиостанциите по целия свят, в

...
Доверието е водещата тема на радиостанциите по целия свят, в
Коментари Харесай

На 13 февруари целият свят е РАДИО

Доверието е водещата тематика на радиостанциите по целия свят, в днешния 13 февруари. И това не е инцидентно. Във време на пандемия, разнопосочна информация и подправени вести,, по време на 11-ото честване на Световния ден на радиото.



Макар историята на тази медия да надвишава един век, тя продължава да бъде осведомителният канал, който се употребява с най-високо публично доверие.



И това е по този начин, тъй като „ радиото е най-близко до естествената човешка комуникация – няма нищо по-естествено за хората от това да приказват и да слушат “,, откривател и учител във Факултета по публицистика и всеобща връзка в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. По думите ѝ, „ пазарът в България е пренаситен от радиостанции, само че доста малко от тях са говорни. А пък говорните не доближават опциите и традицията на Националното радио. С всекидневната си работа то си заслужава доверието на хората. “

Най-добрата гаранция за независимостта на радиото обаче, е многообразието на гласовете. Радиото нямаше да вдъхва толкоз огромно доверие, в случай че всички ние не можехме да се идентифицираме с него, без значение от нашата културна принадлежност “,.



Служейки като мост сред обичайното лъчение и новите технологии, през днешния ден радиото предлага разнообразно наличие през разнообразни устройства и формати , като подкасти и мултимедийни платформи. И в случай че някой чака, че радиото ще отстъпи в конкуренцията с новите медии, очевидно е на неверната страна. Различни изследвания сочат, че доверието към обществените медии бележи спад в световен проект. Едновременно с това, радиото остава медията, на която се доверяват най-вече хора , изключително когато животът им е изложен на заплаха. Например в Европа, където по-малко от един на всеки пет души счита обществените мрежи за благонадежден източник на информация, над 50% от популацията се доверява на радиото. Ето по тази причина си заслужават напъните на радиожурналистите да дават достоверна и точна информация непременно. В тази връзка Българското национално радио има с какво да се похвали. През декември 2021 година беше основан специфичен екип за инспекция на обстоятелствата. Целта му е да изследва съмнителни изказвания като разпознава и разкрива операции и дезинформация въз основата на доказателства, обстоятелства, документи и експертни отзиви.



Темата, която концентрира най-вече дезинформация е Covid-19, демонстрира анализът на екипа.

В БНР имаме един огромен актив и това е доверието на нашите слушатели.  Точно поради тази отговорност направихме екип за инспекция на обстоятелства “, показва програмният шеф на публичната медия Даниела Късовска. Резултатите от инспекцията на обстоятелства са оповестени в .

Доверието, което публичното радио има в страната се добавя и от това на аудиторията зад граница , тъй като БНР е единствената медия у нас, която дава настояща и достоверна информация за България на 10 езика –, , , , , , , ,  и , основана от екипа на „ Радио България “.

Българското национално радио е част от отбелязването на Световния ден на радиото още през цялото време през 2012 година , когато Генералната Асамблея на Организация на обединените нации взема решение рождената дата на радиото на Организацията на обединените народи да се трансформира в празник на радиостанциите по целия свят . е още един мотив в ефира да се слагат значими въпроси за свободата на словото и ролята на радиото по време на бедствия, за сигурността на публицистите, разговора с аудиторията и обществото, спорта, нововъведенията и свързаността на хората по света, за която радио ефирът е една от най-благодатните платформи.


В днешния ден радиостанциите по света ще бъдат свързани и посредством музика. В радио ефира ще прозвучи песента Loud (Radio). Тя е формалният саундтрак на Световния ден на радиото 2022 година Песента е написана и изпълнена от певицата Рейчъл Фишър в съдействие с ЮНЕСКО и Испанската радиоакадемия. Тя посвещава Loud (Radio) на „ всички, които употребяват радиото, с цел да се промени животът на хората на локално, национално или световно равнище “.

Съставил: Елена Каркаланова
Снимки: unesco.org, pixabay, БНР
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР