Доцент д-р Антон Тонев, дм Фотограф : Надежда Чипева Профил: Доцент

...
Доцент д-р Антон Тонев, дм Фотограф : Надежда Чипева
Профил: Доцент
Коментари Харесай

Време за реформи или време за баланси

Доцент доктор Антон Тонев, дм Фотограф: Надежда Чипева Профил: Доцент доктор Антон Тонев, дм, е консултант в Министерството на здравеопазването, ръководител на Комисията по опазване на здравето в 47-ото и 48-ото Народно заседание от Политическа партия " Продължаваме промяната ". Доц. доктор Антон Тонев е практикуващ коремен хирург, специализирал роботизирана хирургия, лапароскопски, ендоскопски и миниинвазивни процедури. Завършил е Медицинския университет във Варна, където стартира да преподава, а на 35 години пази поредна научна степен, трансформирайки се в най-младия доцент по хирургия в България. Специализирал е в Съединени американски щати, Германия, Нидерландия, Франция, Южна Корея и други
Отмина следващият огневи рубеж в България - изборите за локална власт. Те бяха оценени като безсмислени от едни и като животоспасяващи за други, решили или не решили някакви проблеми, те като че ли завършват един безконечен цикъл от фрагментираност на времевия и плановия континиуум, където всяка концепция или мисъл за развиване или промяна се сблъскваше с неизбежното: " Ама идват избори, по какъв начин по този начин ще вършим промени? "

Това безвремие и безпосочие се оказа много комфортно за хора,
Намерили своята " пазарна " ниша и в опазването на здравето
до такава степен всякакво развиване да наподобява нездравословно и неефикасно за тях. И по всякакъв начин да се пробват да бутнат " пръчка в колелото на напредъка ". Един тип - постоянно да желаят салда. Или всяко нещо да се претегля и премерва, до момента в който потребността от него се изчерпа и отмие като песъчлив палат на морски бряг.
Реклама
За зла неволя се оказва, че светът не чака, а неотменимо се върти, взема решение едни настоящи

проблеми, натрупва нови, приготвя се за внезапни скокове и за доста деликатни приземявания. За да може при започване на всеки нов цикъл още веднъж да имаме сили да задвижим колелото на суперсложна система като здравната, която се оказва в основата на цялата социална система.
Сбърканата сграда
Ако влезем в подробност, ние разполагаме с пирамида на здравната система, с няколко равнища, които доста добре познаваме - равнище на персонални лекари или първична извънболнична здравна помощ (ПИМП), лекари експерти или профилирана извънболнична здравна помощ (СИМП) и болнични лекари и сестри или болнична помощ. Между тези етажи на пирамидата скоростно се движат колите за спешна помощ на Спешна помощ, които

напълно скоро ще бъдат допълнени и от медицински хеликоптери, които ще трансфорат влизането в болничното заведение още по-лесно. Но
Реклама Защо назоваваме нашата система обърната пирамида
Какво влагаме в това?

За да действа дълго и устойчиво, всеки строеж би трябвало да се подчинява на няколко

елементарни зидарски правила, едно от които е, че основата постоянно би трябвало да бъде по-широка и постоянна от върха. Иначе рано или късно се получават катаклизми.

Как наподобява нашата пирамида? Една мощно затормозена основа от непрекъснато намаляващи по брой и увеличаващи се по възраст общопрактикуващи лекари, които би трябвало да се занимават с всевъзможен тип хартиени и електронни документи, да регистрират профилактики, да вървят на домашни съвещания, да живеят повече с телефона си и медицинските книги в сравнение с със фамилиите си и да лекуват пациенти единствено в краен, но в доста краен случай. Защо? Защото това не им е разрешено, а те могат да го вършат сносно, дейно и най-важното - на ниска цена за системата. Вероятно това се е явявал извънредно нежелателен непряк резултат за хората, които са менажирали бранша до момента. Поради което в заложените " генетични проблеми " пред ОПЛ постоянно би трябвало да съществуват практики и процедури, които да ги отдалечават от същинската мотивация за работа и медицината.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР