Доц. Михаил Околийски, експерт на Световната здравна организация в България

...
Доц. Михаил Околийски, експерт на Световната здравна организация в България
Коментари Харесай

Тезата всички да преболедуват от ковид, за да имат имунитет, е варварска

Доц. Михаил Околийски, специалист на Световната здравна организация в България от 2014 година насам, беше посетител в рубриката на " Covid-19 и имунизациите: думата имат специалистите ".

Опитът, който събрахме до момента, е обвързван с отговорността на обособените общества - да поемат своята част от тази отговорност, като се имунизират, като съблюдават ограниченията. По никакъв метод държанието на хората в пика на вълната не би трябвало да се разграничава от това сред вълните. И при последваща пета вълна хората би трябвало да се имунизират, да носят маски, да съблюдават отдалеченост, всичко, което се прави и досега.

В България, за жалост, има доста огромна разлика от всички европейски общества - тази доста ниска разсъдливост по отношение на риска, който носи коронавирусът, и тази ниска степен на имунизационно покритие.

Тези като тази, че всяко общество ще реализира някакво равнище на отбрана, откакто всички прекарват, са мощно нечовешки и безчовечен. Защото първите жертви ще са и са пациентите със обществено значими болести - онкологични, сърдечно-съдови. Не знам какво още би трябвало да се случи, с цел да схванат хората, че минаването през заболяването не е нещо хубаво. Напротив, то води до така наречен лонг коронавирус, в границите на който човек губи работоспособността си за месеци и има такива огромни вреди върху всички системи на човешкото тяло, върху психологичното здраве, върху неврологичната система, върху сърдечно-съдовата система, че следствията са опустошителни. Това са, меко казано, нецивилизовани тези.

Няма никакви доказателства, че имунизациите не са ефикасни против Омикрон. Ваксините против ковид към този момент се потвърдиха като само ефикасни за по-леко или безсимптомно протичане на заболяването, както и че защищават от хоспитализиране и от летален излаз. Разбрахме, че не всички хора, които са имунизирани, са защитени, само че разбрахме от статистиките, че смъртните случаи и тежко инфектираните са хора, които не са имунизирани.

Мутацията Омикрон се потвърди, че е произтекла от една общественост хора, инфектирани с ХИВ и боледуващи от СПИН в Ботсвана. В България с това доста ниско имунизационно покритие, което ще продължи най-вероятно и следващата година, би могло даже да докара до основаването на български нов вариант. Това ще ни сложи в срамната статистика на страните, които се оправят най-зле с пандемията.

Сега не би следвало да се вълнуваме толкоз от новия вариант Омикрон, а да се предпазваме от Делта разновидността, който е доминиращ в България и хората не престават да не се пазят от него.

Инфекционистите би трябвало да доближат до мозъците на българите и да разсеят всички тайни теории. Ние сами разграждаме лодката, в която се возим, тъй като страдаме в доста по-голяма степен от западните ни съседи.

Това е в ущърб на цялото ни общество - децата заплащат максимален налог. Те не вървят на учебно заведение към този момент месеци наред. На родителските срещи има майки, които считат, че някой желае да вземе генетичен материал от децата им. Това са позволени в действителност безумни тези, които циркулират в обществото и на които не се противодейства дейно.

Препоръчително е имунизирането на децата над 5-годишна възраст, това се прави в Съединени американски щати и в цяла Европа. Опитът към този момент е голям. Притеснително е, че те в доста по-голяма степен са приносители и в риск от разболяване. Страничните резултати са пренебрежими.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР