Доц. д-р Христо Паунов живее и работи в град Пловдив.

...
Доц. д-р Христо Паунов живее и работи в град Пловдив.
Коментари Харесай

Доцент по конституционно право обясни кога може да има нови избори

Доц. доктор Христо Паунов живее и работи в град Пловдив. Завършил е междинното си обучение в Образцова Математическа гимназия „ Акад. Кирил Попов “. Висше обучение по специалността „ Право” приключва в Юридическия факултет на Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “. През 1999 година, след конкурс, стартира работа в ЮФ на ПУ „ Паисий Хилендарски”, където преподава и в този момент в катедра „ Публичноправни науки “. Защитил е дисертационен труд в Института за страната и правото при Българската академия на науките и има добита научна степен „ лекар по право “. Доцент е по Конституционно право в Юридическия факултет на Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “.

След решението и изказването на Слави Трифонов, което гласи, че изтегля министрите си от " ИТН " от държавното управление, страната ни още веднъж е подложена пред политическа рецесия. Готови ли сме на държавно управление на малцинството или скоро ще гласуваме на нови избори? Ексклузивно за GlasNews.bg тематиката разяснява доцент доктор Христо Паунов, който организира лекции по Конституционно право, Парламентарно право, Нормотворчество и други.

- Какви са последствията от обстоятелството, че Слави Трифонов разгласи, че изтегля министрите си от държавното управление?

- Самото отдръпване на " ИТН " от обединението не означа автоматизирано и незабавно, че ще се стигне до парламентарни избори. Оттеглянето има политическо значение, само че няма на този стадий юридически последствия. Ако министрите на Има Такъв Народ в действителност изоставен Министерския съвет това значи, че те или би трябвало да си подадат оставките и те да бъдат признати, или другият вид е самият министър-председател да предложи промяната тези министри. А измененията в състава на държавното управление се правят с утвърждението на Народното събрание. Това е по този начин, тъй като България е република с парламентарно ръководство. Трябва да се подчертае, че отдръпването на министрите не значи, че държавното управление ще падне автоматизирано. Това е просто един политически акт от страна на " ИТН ", който несъмнено ще докара до избрани последствия...

- Ако министрите на Има Такъв Народ да бъдат за непрекъснато оттеглени...

- Това не значи, че те незабавно ще спрат да управляват съответния сектор на държавното ръководство. Те би трябвало да продължат да работят, до момента в който не бъдат заменени, а в случай че си подадат оставките и те бъдат признати, те отново ще продължат да работят като министри в оставка, до тогава до момента в който Народното събрание не ги размени с други министри - това би трябвало да стане, както към този момент показах, по предложение на министър-председателя.

- Какво ще се случи при възможен избор на съмнение към държавното управление?

- Вотът на съмнение може да бъде както по отношение на цялото държавно управление, по този начин и по отношение на министър-председателя. За да има сполучлив избор на съмнение, той би трябвало да бъде признат с гласовете минимум на 121 депутата. Тогава държавно управление ще падне, само че ще продължи да работи като държавно управление в оставка, до момента в който се " завърти конституционната рулетка " по сформиране на ново държавно управление, по този начин, както е указано в член 99 на Конституцията.

- Как може да се стигне до предварителни избори?

- За да се стигне до предварителни избори би трябвало се извървят няколко стъпки. Първо - би трябвало да падне държавното управление. Следващата стъпка е стартирането на процедура по сформиране на ново държавно управление, която, както знаем, включва възлагане на проучвателни мандати и гласувания в Народното събрание. Ако и трите опита по сформиране на държавно управление са несполучливи, чак тогава Президентът ще разпусне Народното събрание, ще назначи служебно държавно управление и надлежно ще насрочи парламентарни избори.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР