В момента Централната избирателна комисия (ЦИК) се подготвя за изборите

...
В момента Централната избирателна комисия (ЦИК) се подготвя за изборите
Коментари Харесай

Росица Матева: ЦИК се подготвя за изборите „две в едно“

В момента Централната изборна комисия (ЦИК) се приготвя за изборите „ две в едно “.

Това сподели зам.-председателят и представител на комисията Росица Матева.

Тя напомни, че от дълго време са подготвени с всички документи и бумаги за изборите за Европейски парламент (ЕП), защото повече от година се знаеше, че те ще бъдат в целия Европейски съюз сред 6-и и 9 юни.

,,На 15 март обявихме социална поръчка за действия, свързани с машинното гласоподаване. Няколко дни по-късно обявихме социална поръчка за избор на реализатор за направа на материали за разяснителна акция, добави Матева.

Сега към този момент преработваме всички документи и бумаги, тъй че когато във вторник президентът издаде указите, да можем незабавно да вземем първите решения - да приемем хронограмата, изборните бумаги, първите кардинални решения, с цел да могат и политическите субекти, които ще вземат участие в изборите, да стартират да се приготвят за тях, защото доста бързо по-късно ще стартират и регистрациите в ЦИК за присъединяване в тези два типа избори, разясни Матева.

Относно изборите „ две в едно “ за Екологичен потенциал и предварителните парламентарни избори Матева сподели, че за първи път ще има такава композиция.

,,Винаги, когато има два национални избора на една и съща дата, има провокации, счита тя. По думите ѝ в тази ситуация едното предизвикателство е, че и в двата избора ще се гласоподава с преференции, с изключение на за партии и коалиции``, сподели Матева.

Матева добави, че се надяват на необятна разяснителна акция. Вече сме почнали такава за изборите за Екологичен потенциал, посочи тя и добави, че гласоподавателите, които ще гласоподават в тях, би трябвало да дават отговор на условието за тримесечна уседналост. Това значи, че към 9 март те би трябвало да имат регистриран непрекъснат и сегашен адрес в Република България или непрекъснат адрес в Република България и сегашен в друга страна членка на Европейски Съюз.

Тя разясни, че условието на закона е, когато има избори „ две в едно “, на гърба на бюлетините да има друг цвят на отбраната, която се слага.

,,Може би ще помислим, когато вземаме решението, за установяване на техническите условия към бюлетините, дали да не бъдат и с друг размер, с цел да бъдат и по-видимо различими``, добави Матева.

Машините дават опция да се гласоподава в един, два, три и повече типа избори.

,,Ще може да се гласоподава и в този момент с тези машини, сподели представителят и добави, че в страната и секциите, където гласоподавателите ще имат право да гласоподават и за двата типа избори, ще изпратят такива машини, а в другите СИК – машини единствено за Народно събрание.``

Матева допусна, че към 10 хиляди машини ще бъдат задоволителни да се гласоподава в тези избори. Тя сподели, че страната разполага с 12 837 машини.

Матева добави, че сега „ Сиела норма “ не са оповестени за реализатор и напомни за оповестената социална поръчка за машинното гласоподаване за Екологичен потенциал. Преди вторник не можем да вземем решение да прекратим тази поръчка, би трябвало да имаме настъпил юридическия факт на оповестяване на изборите „ две в едно “, което да ни даде съображение да прекратим тази поръчка и да обявим нова, с която ще бъде обезпечено машинното гласоподаване, а точно инсталирането на машините и логистиката им към секциите при изборите „ две в едно “, сподели Матева. По думите ѝ се трансформира фрапантно предметът на поръчката и не е допустимо по Закона за публичните поръчки да създадат единствено изменение на оповестената социална поръчка.

Тук към този момент в действителност периодите са доста притеснителни, защото без значение, че в Изборния кодекс (ИК) има параграф, че периодите по Закона за публичните поръчки не се ползват, процедурата е такава, че изисква софтуерно време, изясни Матева. Тя уточни, че към един месец е нужен от оповестяване на поръчката до сключвана на контракта, избирането на реализатор и едвам тогава този реализатор приготвя машините и софтуера, който се дава за засвидетелствуване на институциите, планувани по ИК.

Матева сподели, че няма причина да приказват със " Сиела норма ", защото поръчката, която афишират, е спортна процедура с обособени позиции и за всяка позиция може да се яви друга компания.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР