Доставките на руски газ за Латвия са били възстановени, твърдят

...
Доставките на руски газ за Латвия са били възстановени, твърдят
Коментари Харесай

Руски медии твърдят, че Латвия пак получава газ от Русия

Доставките на съветски газ за Латвия са били възобновени, настояват съветски медии. Информацията пристигна от следените от Кремъл ТАСС и РБК и бе препечатана в Nexta и рускоезичното издание на " Дойче Веле ", като изявленията се базират на латвийски газов оператор и данни на платформата на Европейската мрежа на операторите на преносни системи (ENTSOG). Потвърждение досега няма нито от управляващите в Латвия, нито от " Газпром ". Руският енергиен колос спря газа за прибалтийската страна на 30 юли по обвинявания в нарушение на изискванията по контракта.

Газът доближава до латвийските консуматори по газопровод, преминаващ от Русия до Латвия и през газоизмервателната станция в Естония.

Според информацията на уеб страницата на ENTSOG, представена от съветските издания, сега през тази станция се доставят почти 2,9 млн. кубически метра газ дневно. Преди това последните доставки през този пункт са осъществени на 29 юли. Държавата бе измежду тези, които отхвърлиха да се съобразят с едностранно наложеното искане на Москва газът да се заплаща в рубли посредством скица за превалутиране от сметка в " Газпромбанк ".

На 14 юли латвийският парламент одобри промени в Закона за енергетиката, които не разрешават вноса на горива от Русия от 1 януари 2023 година Въпреки че управляващите обявиха, че ще се оправят без съветски газ, в края на предишния месец стана ясно, че компанията " Latvijas gāze " продължава да купува газ, само че не от " Газпром ", а от различен снабдител, като заплаща в евро.

През март съветският президент Владимир Путин съобщи, че най-големият производител на природен газ в света, " Газпром " ще изисква от страните, избрани като " вражески ", да заплащат в рубли. От Европейската комисия предизвестиха приканиха фирмите от Европейски Съюз да продължат да заплащат във валутата, контрактувана в договорите им с " Газпром ", по-голямата част от които са в евро или долари.

Според отчета на " Газпром " износът на горивото за Латвия през 2020 година възлиза на 1,6 милиарда куб. м.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР