Доставките на природен газ за България ще минават през иглени

...
Доставките на природен газ за България ще минават през иглени
Коментари Харесай

Газовата ни независимост зависи от Гърция и Китай

Доставките на природен газ за България ще минават през иглени китайски уши, в случай че в действителност се стигне до липса на нов контракт с Русия. Причините за това са най-много инфраструктурни. Защо? Просто през годините до момента вложенията на Китай в инфраструктура доближиха и до нашите ширини.

Ефектът на китайската самодейност за нов път на коприната – „ Един пояс, веднъж “, стартира да се усеща и на Балканите. Покрай тази самодейност редица китайски компании започнаха маса планове в опит да свържат по-лесно стопанската система на Поднебесната империя с тази на Европа, Близкия Изток и Африка. Вследствие на тези начинания, в Гърция към този момент има китайски вложения, които умерено могат да бъдат избрани и като " повече от съществени ". Как обаче те ще повлияят върху бъдещите доставки на природен газ за България? Този път най-бързият и най-кратък отговор се оказва и най-верен - доста съществено! 

След един месец война в Украйна, към този момент е ясно, че като цяло Пекин ще продължи да пести рецензиите си към Москва. Най-важната причина е, че поради международния финансов и стопански протест, Русия стартира доста по-активно да " експлоатира " икономическите си връзки с Китай. Последните дейности в тази тенденция са концепциите да се употребяват китайските аналози на SWIFT, както и доставките на редица артикули и услуги, които публично Западът приключи в Русия.

Защо Китай влага в Гърция?  

Китайските вложители от няколко години са притежатели на едно от най-големите гръцки пристанища – това в Пирея до Атина. Компанията Cosco има 64-процентен дял в врата от 2016 година насам. Първоначално китайската компания закупи единствено 51% от пристанището за 280,5 млн. евро, само че инвестицията се оказа сполучлива – точно от този вход към Европа се доставят редица китайски артикули, а магазините за едно левче са най-малкият образец, който може да се види от потребителите.

Солунското пристанище също е част от китайските вложения. Преди две години пристанищната администрация на Солун (ThPA) и China Merchants Port Holdings (CMPort) се съгласиха да създадат нужното в търговски и оперативни проект, с цел да разпространяват пристанището в Солун на китайския пазар като врата към Европа. Пристанището е второто по величина в Гърция след основния морски порт в Пирея, в което пък китайската корабна компания Cosco Group е мажоритарен притежател с 67 %.

Енергиен бранш

Китайската държавна електромрежова корпорация (State Grid Corporation of China-SGCC) закупи още през 2016 година миноритарен дял от 24 % в гръцкия оператор на електропреносна мрежа ADMIE. Сделката бе за 320 милиона евро. Компанията ADMIE дава отговор за електросистемните връзки на Гърция с континентална Европа. Дружеството е известно и пот името IPTO, което е равнозначно на българският Електроенергиен систематичен оператор. Именно ЕСО и IPTO построяват сега с европейски средства нов електропровод межди комплекса „ Марица Изток “ и подстанция Неа Санта в Гърция. Новият далекопровод ще разреши преноса на по-големи количества електрическа енергия сред двете страни. Това е от голяма важност и за концепцията на българското държавно управление Атина да взе участие като покупател на сила от бъдещата нова нуклеарна мощ у нас.

В енергийния бранш е изключително значимо присъединяване на Китайската държавна мрежова корпорация (SGCC), един от международните водачи в енергийните системи, като стратегически вложител и акционер в IPTO, като гръцката страна има мажоритарен дял в компанията, означи тя. Това доста сполучливо и взаимноизгодно партньорство е чудесна опция за IPTO да показа опит и механически достижения с SGCC, споделиха държавните гръцки лица, по време на продажбата на акциите към китайската държавна електропреносна компания.

Недостижимата „ Копелузос груп “

Компанията Копелузос груп на гръцката фамилия Копеузос е почнала своята активност точно в енергийния бранш на Гърция през 70-те години на предишния век. Дружеството е вложило в енергийната сфера най-вече ориентирано към въглищните централи на Гърция. Впоследствие през 1991 година компанията се концентрира и върху доставките на природен газ като за задачата се основава смесено сдружение за доставки на природен газ. Фирмата се споделя „ Прометеус Газ “ (Prometheus Gas), и 50-процентен дял в нея има съветската „ Газпром “. 

„ Прометеус Газ “ е най-опитната и надеждна частна компания в доставката на природен газ и построяването на планове за енергийна инфраструктура в Гърция, изясняват от гръцката дъщерна компания. На българския четец евентуално му звучи познато името „ Прометеус Газ “, тъй като сдружението бе акционер в неосъществения план за петролопровода Бургас – Александруполис.

Но да се върнем на „ Копелузос груп “. След началото на новото хилядолетие компанията вижда голям капацитет в построяването и на вятърните и слънчеви планове в Гърция и насочва част от бизнес ресурсите си и в тази посока

През 2017 година Shenhua Group Corp. Ltd, един от най-големите енергийни производители на Китай и „ Копелузос груп “ подписаха съглашение за три милиарда евро за развиване съдействие в бранша на зелената сила и за възстановяване на околната среда на енергийни блокове в Гърция и други страни. Споразумението е настоящо и все още, като на негова база Гърция съумява да построява евтини вятърни и слънчеви паркове на разнообразни местоположения.

Корените на съдействието на Китай с Гърция могат да бъдат открити в гръцката икономическа рецесия отпреди десетилетие, когато гърците се почувстваха предадени от западните съдружници, които постановиха поредни кръгове от сурови строги икономии на страната в подмяна на многократни финансови избавителни помощи, разясниха по време на гръцката рецесия геополитически специалисти. Тези контракти към този момент дават своите плодове в изискванията на новия геополитически спор сред Запада и Русия, в който Китай публично не взе участие.

Терминал за полутечен газ край Александруполис

Ролята на „ Копелузос груп “ е голяма и в плана за създаване на терминал за полутечен природен газ край Александруполис. Компанията „ Газтрейд “ (Gastrade) е консорциумът, основан от групата " Копелузос " за развиването и употребата на LNG терминала Alexandroupoli FSRU, изясняват гръцките медии. В този терминал с 20% присъединяване е и българската „ Булгартрансгаз “, само че към този момент това не значи безусловно нищо.

Идеята е посредством терминала да се доставя полутечен природен газ от разнообразни страни като най-често се загатват Катар и Съединени американски щати. Този LNG терминал би трябвало да е опция на съветските доставки на природен газ. Но по какъв начин тъкмо „ Копелузос груп “ ще е алтернативана на съветския газов монополизъм, откакто от 30 години е главен сътрудник на „ Газпром “, никой не знае.

А ползите на " Копелузос груп " се простират и по-далеч. Друга дъщерна компания на групировката – DAMCO, е притежател на 10% от капитала на DESFА – основна енергийна компания в гръцкия газопреносен бранш. Тя дава отговор за построяването на инфраструктурата при доставките на природен газ от Азербайджан за Гърция. DESFA взе участие с 20% - наедно с " Булгартрансгаз " в LNG терминала в Александруполис. В региона на северния гръцки град „ Копелузос груп “ ще строи и газова централа, която също ще се зарежда от LNG терминала.

В Северна Гърция „ Копелузос груп “ има желание да строи газово вместилище край Кавала, а има и още други планове.

От картинката обаче излиза наяве, че зад българската енергийна диверсификация действително стои волята на " едни " гръцки компании с ползи в Китай, Русия и даже Съединени американски щати. Така че до каква степен диверсификацията ни ще е действителна, най-вероятно... в никакъв случай няма да разберем. не за друго, а тъй като отговорът сигурно няма да ни хареса.

Пламен Симеонов
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР