Дори зад някои уж очевидни истини се крият (не)съзнателни лъжи.Не

...
Дори зад някои уж очевидни истини се крият (не)съзнателни лъжи.Не
Коментари Харесай

10 мита за здравето и красотата

Дори зад някои сякаш явни истини се крият (не)съзнателни неистини.

Не са доста хората, на които им се удава освен да наподобяват добре, само че и да се радват на чудесно здраве. По предписание имаме вяра, че “красотата изисква жертви ” и сме склонни да се вслушваме във всевъзможни рекомендации, написа здраве.бг.

В действителността обаче се оказва, че половината от тях са подбудени от одобрени легенди, касаещи здравето и хубостта ни. Отчасти за това повода е в рекламата, частично – публицистите, настойчиво преписващи от списание в списание едни и същи препоръки, доста от които от никого не тествани.

Ако се опитаме да погледнем оттатък това, по какъв начин в действителност стоят нещата.

1: Късното хранене води до наднормено тегло

Всеки четвърти гражданин на по-голям град съгласно статистиката работи до късно или нощна промяна, което единствено по себе си допуска късно хранене. Но диетолозите считат, че това по никакъв метод не се отразява на фигурата, в случай че не преяждате, не трансферирате дневната норма калории и в случай че това не е единственото ви хранене за деня.

Понякога хората прибягват до обичаната си храна вечер, смятайки, че след тежък работен ден заслужават да си угодят. Това може да е сладолед или бира с чипс. Ето го най-главното – не става въпрос “кога ”, а “какво ” и “колко ”.

2: Без физически извършения мускулите се трансформират в мазнини

Тези, които упражняват в спортната зала 3-4 пъти седмично се притесняват, че в случай че спрат спортните занимания, мускулите им ще се трансфорат в мастни наслоения. За благополучие това не е правилно: мускулите са тип тъкан, по-плътна и компактна по конструкция, мазнините – напълно друга. А това, че след преустановяване на спортната интензивност мускулите омекват и се отпускат, е реалност.

За страдание, противоположният развой е неосъществим. Както твърди и треньорът ви,усилените тренировки спомагат най-много за струпване на мускулна маса и за изгаряне на мазнините.

3: Колкото по-малко спим, толкоз повече слабеем

Това наподобява изцяло разумно. По време на сън обмяната на веществата се забавя и се изразходва по-малко сила. Значи, в случай че спим по-малко, мазнините ще се топят по-бързо.

Да, обаче е тъкмо противоположното. Ако мислите, че изчисляването на калории и физическите извършения на фона на недоспиването ще форсира стопяването на непотребните килограми, сте в илюзия.

Учените считат, че пълноценният сън е безусловно нужна част от програмата ви за намаляване. Изследователи от Чикагския университет са изучавали положението на здрави хора, лишени от естествен сън и са стигнали до извода, че в случай че спим даже и час по-малко, в сравнение с ни е належащо, това може да докара до хормонален дисбаланс. В тези случаи равнището на хормона лептин, който алармира на мозъка за ситостта на стомаха, понижава, а равнището на хормона грелин, който ни “казва ”, че сме гладни, се усилва.

Изводът е изцяло явен: колкото повече спим, толкоз по-малко тежим.

4: Най-добрият шампоан е на основата на растителни екстракти

Натуралните растителни съставки, с които се “хвалят ” разнообразни козметични артикули, а освен шампоаните, уви не имат някакви чудодейни свойства. Може да се изненадаме по какъв начин всички тези естествени съставки са в положение да създадат косата ни по-чиста, по-мека, по-обемна и по-пухкава.

Истинските “главни герои на невидимия фронт ” обаче са химическите субстанции.Но е доста комплицирано да се продава “чиста химия ”, даже в случай че е опакована в най-привлекателна кутия. Ето за какво производителите демонстрират съобразителност, като употребяват вярата на клиента, че щом нещо е натурално, значи е по-добро.

5: Депилацията с нищо не е по-добра от бръсненето

Премахването на окосмяването по тялото благодарение на бръснене или восък, има дълга история.

Разбира се, бръсненето е комфортно – това е реалност, само че като успеваемост е много по-слаб способ. Обезкосмяването с восък има очевидни прерогативи: космите се изтръгват с корена и затова новите се появяват едвам след 3-4 седмици.

При бръснене космите се появяват още веднъж още на втория ден, а острият срязан връх на косъма стартира да “боцка ”, причинявайки, причинявайки прочут дискомфорт. При непрекъснатото потребление на восък и още повече при внезапното отскубване, фоликулът на косъма се поврежда толкоз, че израстването на нови косми се забавя доста.

6: Овлажняващите и подхранващи кремове – панацея срещу бръчки

Козметичните компании популяризират своите кремове като средства, които освен овлажняват кожата, само че и защищават от появяването на бръчки. Всъщност това по същината си не е правилно.
Максималното, което може да реализира един крем, е да заглади мъничките бръчици и да усъвършенства типа на кожата като цяло. Иначе, както се сещате, тези кремове биха създали всички да изглеждаме по на 20 години. Така че даже най-скъпите средства, в този смисъл, не превъзхождат по-достъпните и известни като “масови ”козметични артикули.

С оглед предпазването от застаряване на кожата, учените предлагат преди всичко да се спрат цигарите и да се защищава кожата от слънцето, даже в случай че това значи да спрете да ходите на плаж, вместо да харчите “луди пари ” за козметика.

7: Четенето при неприятно осветяване утежнява зрението

От деца помним по какъв начин родителите ни са ни внушавали, че да четем в сумрачна конюнктура, а още повече с фенерче под одеялото, е доста нездравословно за очите. Оказва се, че сходни изказвания са безусловно погрешни – както да се твърди, да вземем за пример, че шепненето е нездравословно за ушите!

Както споделя офтамолог от Нюйоркския университет, даже четенето от екрана на компютъра или гледане на телевизия от близко по никакъв метод не въздейства на действието на очите. Очните мускули се напрягат, да, по тази причина усещаме отмалялост, само че нищо повече от това. Друг “очен ” мит е, че носенето на очила или лещи, води до привикване.

Що се отнася до късогледството, далекогледството и астигматизма, те се появяват в резултат на особена анатомична форма на очите и обезателно се нуждаят от промяна. Ако тези съоръжения ви смущават, може да си извършите лазерна интервенция и да гледате света “със личните си очи ”.

Учените въпреки всичко признават истинността на един наставнически съвет: морковите, а също и други жълти, оранжеви и червени плодове и зеленчуци, които съдържат антиоксиданти, фактически са доста потребни за очите.

8: Мъжката плодовитост понижава от използването на тясно долни дрехи, преносим компютър и от горещи вани

Нито едно от тези изказвания не е намерило тъкмо научно удостоверение.
От всичко посочено, учените са най-подозрителни към горещите вани, които могат да покачат температурата в региона на слабините. Анатомически, мъжките полови органи са ситуирани извън, заради което тяхната температура е малко по-ниска, в сравнение с в цялото тяло. Ако се нагряват, се следи спад в образуването на спермата (например в продължение на два месеца). За възобновяване на естественото количество са нужни от 4 до 6 месеца.

Въпреки че съответни доказателства не са открити, на мъжете се предлага да заобикалят горещи вани и използването на преносими компютри (дълго време, сложени върху тази част на тялото), защото те нагряват. Всичко това несъмнено, в случай че загубите мярката.

9: Шоколадът е нездравословен за здравето

Да, учените признават, че е мъчно шоколадът да бъде наименуван “полезен ”. Все отново количеството захар и мазнини в него е нездравословно както за фигурата, по този начин и за организма като цяло. Но също по този начин, нови проучвания потвърдиха, че какаото съдържа в огромни количества – флавоноиди, които могат да подобрят работата на сърцето и кръвоносните съдове. Благодарение на тези субстанции се намалява налягането и заплахата от възпалителни процеси. Ефектът припомня действието на аспирина.

Така че отводът от този десерт, поради фигурата или по някаква друга причина, не се предлага от учените. Достатъчно е да се пие чаша парещ шоколад или да се изяде неголямо парче един път на ден.

10: Отмъщението може да понижи напрежението

Всички четем книги и гледаме филми, в които героите поставят “маса ” старания и правят невероятни неща с една-единствена цел – да си отмъстят непременно.

Учените считат, че отмъщението може и да е “сладко ”, само че прошката е още “по-сладка ”.
Желанието да се отвърне на обидата с засегнатост ни кара да нервничим, да изпадаме в меланхолия, да изпитваме отрицателни страсти. Всичко това се отразява на здравето: да вземем за пример доста усилва риска от сърдечен припадък.

Уви, има обстановки (например изменничество от другар или даже ликвидиране на непосредствен човек), които не е допустимо да зачеркнем от съзнанието си. И с цел да преживеем такава тъга и мемоари без огромни провали, да избягаме от унинието и отчаянието, въпреки всичко най-важното е да се опитаме да извиним:Отмъщението може да ви направи щастливи, само че единствено за миг, до момента в който прошката лекува и подарява дълъг живот.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР