Дори по-малко амбициозният [в сравнение с Хърватия -бел.ред.] график на

...
Дори по-малко амбициозният [в сравнение с Хърватия -бел.ред.] график на
Коментари Харесай

Блумбърг: Политическата криза застрашава влизането на България в еврозоната

Дори по-малко амбициозният [в съпоставяне с Хърватия -бел.ред.] график на България е в заплаха, защото политическата неустойчивост усложнява напредъка към превъзмогване на оставащите трудности. "

Това се споделя в преглед на организация " Блумбърг ", представящ като отговори на осем въпроса " Защо България мъчно ще вкара еврото от 2024 година "

Накъселите периоди и задълбочаващото се политическо разделяне значат, че България е изправена пред сложна борба, макар преобладаващото парламентарно болшинство в поддръжка на еврото, добавя текстът. Авторите припомнят, че България би трябвало да изиска от Европейската централна банка (ЕЦБ) отчет за готовността си " най-късно при започване на пролетта ", само че финансовият министър Росица Велкова споделя, че това ще стане, единствено в случай че е страната е подготвена.

Припомня се, че двете страни дружно са влезнали в така наречен чакалня на еврозоната през 2020 година, само че хърватте към този момент употребяват единната валута от началото на тази година, а България изостана, въпреки да е почнала да работи по въпроса скоро откакто стана член на Европейски Съюз през 2007 г.

" Идеята се сблъска със скептицизма на някои политически партии, в това число симпатизиращите на Русия социалисти, които настояха за спомагателен разбор на разноските и изгодите, преди да дефинират твърда дата. Националистическата партия " Възраждане ", която също е проруска, прикани за референдум по тематиката, потвърждавайки, че България отстъпва прекалено много суверенитет. Освен това някои анализатори, в това число заместник-управител на централната банка, предизвестиха за структурните проблеми на еврозоната и високите равнища на дълга на някои от нейните членове и подлагаха на критика някои от предходните политики на ЕЦБ ", се споделя в публикацията.

В нея се напомня, че социологическо изследване от ноември е посочило, че единствено една трета от българите утвърждават приемането на еврото, а над две трети се притесняват, че това би довело до по-високи цени. Но сходни подозрения не са нещо извънредно за нови членове - в Латвия, да вземем за пример, половината от населнието се противопоставяше, когато страната влезе в еврозоната през 2014 година "

Парламентът би трябвало да одобри три законопроекта за несъстоятелността, прането на пари и застраховането, добавя " Блумбърг ". " Продължаващата политическа рецесия обаче попречва процеса, защото България се насочва към своите пети общи избори за по-малко от две години. Освен това може да й е мъчно да извърши критериите за инфлация, като финансовият министър Росица Велкова назова условието " единственото съществено предизвикателство " в изявление, оповестено в края на януари. "
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР