Дори малки количества червено и преработено месо - като тънък

...
Дори малки количества червено и преработено месо - като тънък
Коментари Харесай

И малко количество месо увеличава риска от рак на червата

Дори дребни количества алено и модифицирано месо - като тъничък комат бекон дневно - могат да усилят риска от рак на червата . Това демонстрира ново изследване, представено от Би Би Си.

Проучването, осъществено от Оксфордския университет и финансирано от английска благотворителна организация за проучвания на рака, добавя доказателствата, в това число от Световната здравна организация, че яденето на алено месо може да бъде нездравословно.

Изследователите са анализирали данни от съвсем половин милион души, включени в изследването на английската Biobank.

През шестте години на изследването си те са открили 2609 души, които са развили рак на червата. Според оценките им консумирането на три тънки резена бекон дневно, вместо единствено на един, може да усили риска от рак на червата с 20 %. На всеки 10 000 души в изследването, които са яли 21 грама дневно алено и модифицирано месо, 40 са били диагностицирани с рак на червата. Сравнителните числа за тези, които са яли 76 грама дневно, е 48 души.

Според английската здравна каса 76 грама варено алено месо е еквивалентно на към половината от 226 грама говежда пържола. Парче шунка или тъничък комат бекон е към 23 грама обработено месо.

Британската организация за проучвания на рака показва, че 5400 от 41 804 случая на рак на червата всяка година във Англия могат да бъдат предотвратени, в случай че хората въобще не ядяха обработено месо.

Но благотворителната организация признава, че пушенето съставлява доста по-голям риск, причинявайки 54 300 случая на рак всяка година.

Изпълнителната организация към английското министерство на опазването на здравето Public Health England показва, че от техните изследвания е станало ясно, че доста хора ядат прекомерно доста алено и обработено месо.

И специалистите поучават хората, които ядат доста месо, да намерят способи да го лимитират.

Министерството на здравеопазването поучава всеки, който яде повече от 90 грама алено и модифицирано месо дневно, да го понижи до 70 грама.

Насоките на английската здравна каса споделят, че има някои изгоди от аленото месо - наличието на желязо и протеини, да вземем за пример - което би трябвало да бъде уравновесено против евентуалните опасности.

Хората въпреки всичко могат да ядат месо и да бъдат здрави.

Обработеното месо - в това число бекон, салами, хотдози, колбас - променено или да му се удължи периода на валидност, или да му се промени усета - главните способи са опушване, сушене или прибавянето на сол или консерванти.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР