Дори и на вторите избори за тази година в България

...
Дори и на вторите избори за тази година в България
Коментари Харесай

Чужди медии: Кой ще управлява след 11 юли? Трифонов не иска, Радев не може

Дори и на вторите избори за тази година в България не се обрисува партиите, които са срещу корупцията и статуквото, да съумеят да сменят корумпирания политически хайлайф, написа Карола Клат в австрийския “Дер Щандарт”.

Индикаторите на фондация “Бертелсман” за стабилно държавно ръководство демонстрират, че България не е постигнала никакъв прогрес в битката с корупцията, отбелязва авторката и разяснява: „ И това е по този начин, макар че в страната беше признат закон за основаването на централизиран антикорупционен орган. Този нов орган не беше задоволително ефикасен, с цел да докара до съд случаите на корупция на най-високо ниво и да конфискува имущество, добито по противозаконен начин”, четем още там.

Проблемът с корупцията е все по този начин сериозен

Изданието цитира и неотдавна оповестения Световен корупционен барометър на „ Трансперънси интернешънъл “, който посочил и друго: „ Че по време на пандемията прекомерно тревожно се е нараснала корупцията в опазването на здравето. Изследването, което се базира на анкети, сподели, че българите и румънците дават най-вече подкупи, с цел да си обезпечат достъп до медицински услуги. “

„ Европейски Съюз от години бездейно следи по какъв начин в доста страни европейските фондове потъват в джобовете на корумпирани елити, които унищожават правовата страна и лимитират свободата на словото, с цел да запазят своята власт”, четем още в “Дер Щандарт”. Изданието разяснява, че е нужен доста по-сериозен надзор над изразходването на средствата на европейските данъкоплатци. Чрез глобите по закона “Магнитски” американското държавно управление сподели на Европейски Съюз какво се случва в България. “Въпросните наказания представляваха най-широкообхватната акция, откогато законът “Магнитски” съществува”, се споделя в обявата на австрийското издание.

Всичко е в ръцете на Слави Трифонов

Въпреки че новите политически сили натрупат поддръжка, надали може да се чака, че на новите избори през юли антикорупционните партии ще съумеят да образуват устойчиво парламентарно болшинство, написа Карола Клат. “Сред аргументите за това са както фрагментираната политическа система, по този начин и една нова популистка политическа фигура, която набира поддръжка - телевизионната звезда Слави Трифонов”, отбелязва Клат.

И “Евронюз” обръща внимание на “Има подобен народ” в своя материал за изборите и акцентира, че партията на Слави Трифонов може да получи сериозен резултат на вота тази неделя. “Председателят на партията Слави Трифонов заобикаля публичността и се пробва да доближи до почитателите си през обществените мрежи”, четем в материала на “Евронюз”. От медията означават също по този начин, че “Има подобен народ” постоянно са подложени на критика за това, че не разгласят съответни цели.

Сформирането на нов кабинет ще е мъчно

Изданието напомня, че след изборите на 4 април Има Такъв Народ отхвърли да сформира кабинет. Цитирани са социологически допитвания, съгласно които, и този път ще е мъчно да се образува държавно управление. „ За да активизира електората си, на Трифонов не му остава друго с изключение на изцяло да се разграничи от партиите на статуквото. По този метод той даже може да бъде най-силната политическа партия на 11 юли, написа в публикацията си по тематиката ръководителката на офиса на фондация “Фридрих Еберт” в София Хелене Кортлендер. “Но няма изгледи Има Такъв Народ да успее да получи лично болшинство, с което да ръководи. Не се обрисува и евентуален съюз с двете други нови партии в Народното събрание, които се родиха след солидните антиправителствени митинги през последното лято “, разяснява Кортлендер.

Самият Трифонов не се кандидатира на тези избори. Но кой ще ръководи след 11 юли, пита ръководителката на софийския офис на “Фридрих Еберт” - Трифонов не желае, президентът Радев не може. Това е най-силният коз на Борисов. Ако образуването на държавно управление през юли още веднъж се провали, копнежът за непоклатимост, даже и да е с цената на завръщането на Борисов, може да надмине желанието за смяна. Така някогашният министър председател може да реализира нещо сходно на победа в тайбрейк, заключва Хелене Кортлендер.

Бел.ред.
Хората имат вяра, че новият парламент ще отбрани мажоритарните избори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР