Доналд Тръмп, бившият президент и фаворит за републиканска номинация през

...
Доналд Тръмп, бившият президент и фаворит за републиканска номинация през
Коментари Харесай

Тръмп - обвинен. Какво следва?

Доналд Тръмп, някогашният президент и любимец за републиканска номинация през 2024 година, ще бъде подложен на снимане в профил и анфас, взимане на пръстови отпечатъци и явяване в съда идната седмица, откакто беше упрекнат, че скрито е купил мълчанието на порнозвезда за техни полови контакти, написа през днешния ден Ройтерс.

Евентуалният театър с явяването на Тръмп в Манхатън пред арбитър като първия настоящ или някогашен президент с повдигнати криминални обвинявания под погледите на интернационалните медии, може в допълнение да раздели най-могъщата страна в света, отбелязва организацията.

Конкретните обвинявания против Тръмп към момента не са известни, защото обвинителният акт остава запечатан, само че Си Ен Ен в четвъртък заяви, че Тръмп е изправен пред повече от 30 обвинявания, свързани с бизнес измами.

76-годишният Тръмп сподели, че е " изцяло почтен " и упрекна окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг, демократа, който управлява следствието, че се пробва да навреди на изборните му шансове.

„ Това е политическо гонене и интервенция в избори на най-високо равнище в историята “, сподели Тръмп в изказване.

Малко по-късно Тръмп прикани поддръжниците си да дарят пари за правната му отбрана.

Той е събрал над 2 милиона $ от 18 март съгласно екипа на акцията му и е призовал хората да стачкуват.

Малък брой поддръжници се събраха в парцела на Тръмп Мар-а-Лаго във Флорида в четвъртък, развявайки флагове по автомагистралата, до момента в който съперник на някогашния президент държеше табела покрай офиса на прокуратурата в Ню Йорк, която гласеше: „ Затворете го и изхвърлете ключа ".

Властите ускориха ограниченията за сигурност около постройката на съда в Манхатън, откакто по-рано този месец Тръмп прикани за национални митинги, припомняйки неговата яростна изразителност преди нападението против Капитолия на Съединени американски щати от негови поддръжници на 6 януари 2021 година

Нито Белият дом, нито президентът Джо Байдън, демократ, който се чака да се бори за преизбиране в възможен реванш против Тръмп, не разясниха в четвъртък.

Но водещият сенатор на партията, водачът на болшинството Чък Шумър, прикани за спокойствие.

„ Призовавам както критиците, по този начин и поддръжниците на господин Тръмп да оставят процеса да протече спокойно и в сходство със закона “, сподели той.

Тръмп също е изправен пред настрана наказателно следствие за това дали нелегално се е опитал да анулира провалянето си на изборите през 2020 година в Джорджия и две следствия от специфичен прокурор, в това число за боравенето му с класифицирани документи след овакантяване на поста.

Обвиненията в Манхатън евентуално ще бъдат разпечатани от арбитър през идващите дни и Тръмп ще би трябвало да пътува до такава степен, с цел да даде пръстови отпечатъци и да го снимат. След това той ще се яви пред арбитър и ще му бъдат повдигнати публични обвинявания.

Обвинителният акт от огромното жури в четвъртък пристигна след месеци на изслушвания на доказателства за хипотетично заплащане от 130 000 $ на порнозвездата Сторми Даниелс в последните дни на акцията през 2016 година

Но до потенциален развой няма да се стигне преди повече от година, споделиха правни специалисти, което значи, че той може да стартира по време или след президентската акция.

Адвокатите на Тръмп Сюзън Нешълис и Джоузеф Такопина обявиха, че ще се борят " пламенно " с обвиняванията.

Тръмп получи поддръжка от редица евентуални кандидати за републиканската номинация, в това число от губернатора на Флорида Рон Десантис и някогашния вицепрезидент Майк Пенс.

„ Това единствено в допълнение ще послужи за делене на страната ни “, сподели Пенс.

Тръмп може да употребява случая, с цел да провокира гнева измежду главните си поддръжници, макар че други републикански гласоподаватели може да се уморят от драмата.

Около 44% от републиканците споделиха, че той би трябвало да се откаже от конкуренцията, в случай че бъде упрекнат, съгласно изследване на Ройтерс/Ипсос, оповестено предходната седмица.

Тъй като делото визира изборите, томоже да има дълбоки последствия оттатък границите на Съединени американски щати.

Докато беше президент сред 2017 година и 2021 година, Тръмп постоянно влизаше в конфликти със съдружниците си по отношение на търговията и защитата и завръщането в Овалния кабинет наподобява ще отслаби поддръжката на Съединени американски щати за Украйна.

Освен това той неведнъж е избягвал правосъдна заплаха.

В Белия дом той устоя на два опита на Конгреса да го в профил от служба, поради нападението на Капитолия на Съединени американски щати от поддръжници и следствието на контактите на акцията му с Русия през 2016 година

Окръжната прокуратура на Манхатън сполучливо преследва бизнеса на Тръмп по обвинявания в данъчни измами предходната година, което докара до наказателна глоба от 1,61 милиона $.

Очаква се председателстващият арбитър по това дело, съдията от Върховния съд на Ню Йорк Хуан Мърчан, да следи и делото " Даниелс ", съгласно осведомен източник.

Правни специалисти споделят, че се чака Браг да твърди, че Тръмп е фалшифицирал бизнес документи, с цел да прикрие друго закононарушение - като да вземем за пример нарушение на федералния закон за финансиране на предизборни акции.

Даниелс, чието същинско име е Стефани Клифърд, сподели, че е получила пари в подмяна на безмълвие за полов контакт, който е имала с Тръмп през 2006 година

Личният юрист на някогашния президент Майкъл Коен сподели, че е координирал с Тръмп заплащанията на Даниелс и на втора жена, някогашния модел на " Плейбой "  Карън Макдугъл, която също сподели, че е имала полова връзка с него.

Тръмп отхвърли да е имал връзка с двете дами.

Тръмп през 2018 година в началото оспори да знае нещо за заплащането на Даниелс. По-късно той призна, че е възстановил сумата на Коен за заплащането, което той назова „ елементарна частна договорка “.

" Никой не е над закона ", сподели юристът на Даниелс Кларк Брустър.

Коен през 2018 година се призна за отговорен в нарушение във финансирането на кампания и излежа повече от година затвор. Федералните прокурори споделиха, че той е работил по инструкции на Тръмп.

Коен сподели, че стои зад показанията си и доказателствата, които е дал.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР