Доминираният от държани дружества енергиен сектор е един от ключовите,

...
Доминираният от държани дружества енергиен сектор е един от ключовите,
Коментари Харесай

В енергетиката всичко си е ток и жица

Доминираният от държани сдружения енергиен бранш е един от основните, когато става дума за политически назначения и систематизиране на власт. Там се въртят милиарди, а контролът при харченето им е слаб. Управляват се десетки хиляди хора, които елементарно стават правилни гласоподаватели. Но най-много посредством държавните енергийни компании може да се провокират същински земетресения - многохилядни стачки на миньори, внезапно повишение на цените на тока на свободния пазар, противоречиви дълготрайни контракти и интернационалните съглашения. Точно по тази причина е извънредно значимо кой ръководи държавната енергетика, а това е показателно и за това кой действително ръководи страната.

Фактите са следните:

Въпреки турбуленциите в изпълнителната власт през последните две години огромна част от назначените при последния кабинет на ГЕРБ шефове резервираха постовете Избраните от служебните държавни управления и кабинета на Кирил Петков шефове, които към момента не са заменени, пък нямат ясно изразена политическа принадлежност Новите назначения при сегашната власт още веднъж са напълно по линия на ГЕРБ.

По информация на " Капитал " още рокади в бранша не се чакат в близко бъдеще, което значи, че ръководещата настройка сред ПП-ДБ и ГЕРБ е удовлетворена с актуалната обстановка.
Реклама Министър в сянка
В самото Министерство на енергетиката разпределението на силите сред политическите партии наподобява ясно - министърът Румен Радев е номинация на ПП-ДБ, с която ГЕРБ са изцяло ОК.

Първоначално бяха назначени двама зам.-министри - Ива Петрова и Красимир Ненов. Петрова заемаше същия пост в служебните кабинети на Стефан Янев, резервира го и в държавното управление на Кирил Петков, както и в служебното на Гълъб Донев. Ненов пък беше шеф на една от така наречен американски централи - " КонтурГлобал Марица-изток 3 ", и беше част от управлението на централата близо 20 години, само че през април тази година напусна. Той бе и предлагането за енергиен министър в оповестения от партията на Слави Трифонов " ИТН " проектокабинет след извоюваните от нея избори през юли 2021 година, само че до гласуването му в Народното събрание не се стигна. По-късно за трети зам.-министър бе назначен Николай Николов, който е заемал същия пост във втория кабинет на Бойко Борисов (2015-2017 г.), като тогава се смяташе за номинация на Реформаторския блок.

При зам.министерските постове не проличава, най-малко очевидно, ГЕРБ да са стартирали свои хора, което на пръв взор наподобява необичайно . Но в действителност за това си има пояснение - партията на Борисов " изтъргува " това с позицията на изпълнителен шеф на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Това е еднакво министър в сянка, който действително организира политиката на страната в бранша, а под негов надзор са всички огромни държавни сдружения като НЕК, АЕЦ " Козлодуй ", " Булгаргаз ", " Булгартрансгаз ", Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " и " Мини Марица-изток ", чиито консолидирани доходи за предходната година са 22 милиарда лв.. Именно БЕХ прави и назначенията в тях.

След промени в устава на БЕХ при започване на август от управлението му бяха махнати двама шефове,
Реклама
Чинкова и Георгиев обаче резервираха постовете при служебния кабинет на Гълъб Донев и по всичко проличава, че в този момент се употребяват и с доверие от ръководещото болшинство.

Липсата на промени в бранша обаче значи, че досегашната политика евентуално ще продължи. А тя е обвързвана със подозрения за нагласени публични поръчки, с неизгодни покупко-продажби, противоречиви назначения и решения и съвсем никакъв взор в бъдещето.
Свързани публикации Назначенията: Дялани камъни на ГЕРБ в здравното министерство 15 септември 2023, 07:55 Защо оборудването на АЕЦ " Белене " нарастна от 1.2 до 2 милиарда лв. 7 септември 2023, 16:03 Топ 100 преди 10 и 20 години: Държавната енергетика и колосите в горивата са безконечни 7 септември 2023, 08:10 Разходите по газовия контракт с " Боташ " ще са повече от облагата по " Турски поток " 5 септември 2023, 16:43 Молдова забрани аналога на " Възраждане " - партията " Шор ", само че проруската партия не се отхвърля 4 септември 2023, 07:15 Седмични вести за енергетика: ТОП 20 на най-големите слънчеви централи, Разкритията за " Турски поток " 2 септември 2023, 08:06 Държавата ще взима по-голям дял от приходите на електроцентралите 30 август 2023, 18:17
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР