Докладът за националната сигурност за 2018 г. е най-общо отчетничество

...
Докладът за националната сигурност за 2018 г. е най-общо отчетничество
Коментари Харесай

БСП определи доклада за сигурността като безсмислен

Докладът за националната сигурност за 2018 година е най-общо отчетничество и значително е неправилен, съобщи зам.-председателят на Народно събрание Кристиан Вигенин при разискването на документа. По думите му в него липсва основният проблем за задълбочаващото се обществено разделяне. " Пропастта сред небогати и богати нараства и е най-голяма спрямо другите страни в Европейски Съюз. Продължават да порастват и районните разлики и несъответствия. В отчета няма и дума за действието на институциите и за електронното ръководство, за епидемиите измежду животните, която е обвързвана със земеделието, демографията и потребността от характерна поддръжка за пограничните региони ", акцентира Вигенин. Той напомни, че за Българска социалистическа партия демографията е основна и тя би трябвало да бъде център на вниманието на кабинета и на Народно събрание.

Липсват констатации и политики за обществените салда и обществената политика, добави Георги Гьоков от Българска социалистическа партия. Той се възмути от сериозната наклонност за повишаване на броя на обществено изключените. " Защо избягвате диспути по тематики, свързани с беднотия, неравенства, обедняване, междуетническо опълчване, маргинализиране? Тези мъчителни за обществото въпроси няма да се решат от единствено себе си. Добре е най-малко по тези тематики да се вслушвате в решенията, които Българска социалистическа партия предлага ", прикани зам.-председателят на обществената комисия в Народно събрание.

Замазали сте тематиките за неподходящото развиване на образованието, опазването на здравето, цифровизацията, стопанската система, туризъма, селското стопанство, обърна се към болшинството социалистът Таско Ерменков. Докладът признава, че има голяма корупция в държавните и общинските институции, само че не предлага никакви ограничения за справяне с нея, изясни зам.-шефът на антикорупционната комисия в Народно събрание Кристина Сидорова. " Това е знак, че ръководещите или нямат предпочитание, или не знаят по какъв начин да се оправят с нея. Неглижирането на този проблем ще докара до задълбочаването му и разрушава националната сигурност ", безапелационна бе тя.

Въпреки рецензиите на опозицията отчетът беше признат с 97 гласа " за ", срещу бяха 47, а 10 се въздържаха. В него се възхваляват достиженията от българско председателство на Съвета на Европейски Съюз. Отбелязано е, че Министерство на вътрешните работи интензивно работи по противопоставяне на контрабандата с извършени 31 профилирани интервенции. Според ръководещите престъпният пазар на нелегално отнети МПС е сгънат доста. Направени са заключения, че общата престъпност е намаляла с към 9,8%, а равнището на разкриваемост се е нараснало с 2,3% до 46%. Отчетен е спад на грабежите с 19% и на измамите с 16,2%.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР