Докато съюзниците на САЩ се възмущават от коментарите на Доналд

...
Докато съюзниците на САЩ се възмущават от коментарите на Доналд
Коментари Харесай

Тръмп вади САЩ от НАТО, ако влезе в Белия дом?

Докато съдружниците на Съединени американски щати се възмущават от мненията на Доналд Тръмп, насърчаващи Русия да нападне европейските съдружници, в случай че не реализиран условията за вноски в бюджета на НАТО, няколко някогашни негови съветници предизвестяват в идната си книга, че някогашният президент ще се опита публично да изтегли страната от алианса, в случай че завоюва втори мандат.

В " Завръщането на великите сили " (The Return of Great Powers), която ще бъде оповестена на 12 март, някогашен почитан американски чиновник, който е работил на високо равнище в администрациите на Тръмп и Байдън, споделя, че в случай че Тръмп победи Джо Байдън през ноември, " Съединени американски щати ще бъдат отвън НАТО ".

" НАТО ще бъде в действителна заплаха ", склонен е и Джон Болтън, някогашният консултант на Тръмп по националната сигурност, представен от CNN. " Мисля, че той ще се опита да излезе. "

Пренебрежителното отношение на Тръмп към уговорките на Съединени американски щати в региона на сигурността се разгръща и върху споразуменията за взаимна защита с Южна Корея и Япония, показва на собствен ред генералът в оставка Джон Кели, някогашен шеф на канцеларията на Тръмп в Белия дом.

" Въпросът е, че той не вижда безусловно никакъв смисъл в НАТО ", споделя Кели в книгата. " Той беше твърдо решен да не разполага войски в Южна Корея, още веднъж възпираща мощ, или в Япония. "

По думите му „ той счита, че Владимир Путин е добър човек, че Ким Чен Ун е добър човек, че сме притиснали Северна Корея в ъгъла ".

„ Ако нямаше НАТО, Путин нямаше да прави тези неща “, споделя за метода на мислене на Тръмп някогашният шеф на канцеларията на Тръмп в Белия дом.

Високопоставени членове на администрацията, с които беседва CNN, също по този начин в детайли изясняват по какъв начин някогашният президент се е доближил до изтеглянето на Съединени американски щати от алианса, който е съществена опора на западната сигурност против Русия, през първия си мандат и предизвестяват, че той евентуално ще стигне по-далеч, в случай че завоюва втори.

" Демократите и медиите наподобява са не запомнили, че имахме четири години мир и разцвет при президента Тръмп, само че Европа видя гибел и съсипия при Обама-Байдън, а в този момент още гибел и съсипия при предзидентството на Байдън ", декларира представителят на акцията на Тръмп Джейсън Милър. " Президентът Тръмп накара нашите съдружници да усилят разноските си за НАТО, като изиска от тях да си платят, само че Джо Байдън се върна към това да им разреши да се възползват от американския поданик. Когато не плащаш разноските си за защита, не можеш да се учудваш, че получаваш повече войни ".

През 2018 година Тръмп е покрай излизане от НАТО

В основата на Организацията на Северноатлантическия контракт и залегнало в член 5 от контракта е обещанието за групова защита - че нахлуване против една страна членка е нахлуване против всички страни в алианса. Но Тръмп от дълго време се оплаква от размера на разноските на членовете на блока за защита в съпоставяне със Съединени американски щати.

В книгата " Завръщането на великите сили " голям брой съветници описват в детайли по какъв начин той е бил на крачка да изкара Съединени американски щати от НАТО на срещата на върха на пакта през 2018 година в Брюксел.

Бивш почитан американски чиновник си спомня, че Тръмп е издал заповед на тогавашния ръководител на Обединения комитет на началник-щабовете военачалник Марк Мили и министъра на защитата Марк Еспър Съединени американски щати да се изтеглят. Сметнали напътствията на президента за " законна заповед ", те даже изготвят проекти за осъществяване на изтеглянето.

Болтън се връща към срещата на върха през 2018 година с същински боязън.

" Честно казано, беше ужасно, тъй като до последната минута не знаехме какво ще направи той – сподели на всички, че Съединени американски щати ще излезе от НАТО, а по-късно се отдръпна ", спомня си някогашният консултант по националната сигурност.

Други евентуални цели на Тръмп

Много ветерани от администрацията на някогашния президент имат сходно чувство и за Украйна.

" Подкрепата на Съединени американски щати за Украйна ще бъде прекъсната ", декларира почитан американски чиновник, който е работил при Тръмп и Байдън.

Отбелязвайки коментара на Тръмп пред Fox News през юли 2023 година, в който той твърди, че в случай че бъде избран отново за президент, може да постави завършек на войната за един ден, Болтън прибавя: " Ако бях на мястото на Украйна, щях да бъда доста обезпокоен “.

Подкрепата на Съединени американски щати за Тайван, излиза наяве от книгата, също би била застрашена, защото Тръмп счита, че островът е прекомерно дребен, с цел да се отбрани сполучливо от китайска инвазия, както и с цел да заслужава вниманието на Съединени американски щати.

„ Ако бях в Тайван, също щях да съм доста обезпокоен от администрацията на Тръмп ", споделя в умозаключение Болтън.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР