Докато руската армия продължава активно и неспирно да напада цивилни

...
Докато руската армия продължава активно и неспирно да напада цивилни
Коментари Харесай

Има ли право Украйна да обстрелва Русия?

Докато съветската войска продължава интензивно и безспирно да атакува цивилни цели в Украйна, в Германия се води спор дали Украйна има право да нападна цели в Русия. Повод за дебата стана изказването на украинския президент Зеленски, че войната последователно се завръща в Русия. По думите на Зеленски офанзивите против военни цели и символни обекти в Русия са „ неминуем, натурален и изцяло почтен развой “.

Има ли право Украйна да нападна цели на съветска територия?

Според интернационалното военно право нападнатата страна има право да се отбранява. Това включва и офанзиви против територията на нападателя – за да бъдат унищожавани военни уреди, инфраструктура и команден състав. Тези офанзиви могат да бъдат осъществени и надълбоко в тила – т.е. да не се лимитират единствено до  непосредствените фронтови линии. Нападения против цивилното население не са възможни, само че пък са позволени офанзиви против окупирани от Русия територии като Крим, които съгласно интернационалното право спадат към Украйна. Международното право позволява и офанзиви против съветските военноморски сили в Черно море.

С какви оръжия Украйна има право да нападна цели в Русия?

Принципно възможно е потреблението на всички подобаващи оръжия - в това число дронове, ракети и авиация. Но съществуват политически договорености сред украинското управление и съдружниците от НАТО да не се употребяват оръжия от западно произвеждане за офанзиви надълбоко в тила. Страните от НАТО се притесняват, че Русия може да употребява приложението на оръжия западно произвеждане като предлог за нова ескалация на войната. През май началникът на Генералния щаб на американските въоръжени сили Марк Мили сподели, че има ясна договореност за това оръжия от Съединени американски щати да не се употребяват против съветска територия. „ Това не е война сред Съединени американски щати и Русия – войната е сред Русия и Украйна. Ние оказваме поддръжка и предоставяме оръжие, оказваме помощ, съветваме и образоваме. Но това не е директен спор с Русия. “

Какви ограничавания има за потреблението на западно оръжие?

Съединени американски щати: Оръжия за Украйна от американски фабрики

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Червената линия, прокарана  от Съединени американски щати, се интерпретира от другите страни по-различно. Англия и Франция са подготвени да доставят на Украйна крилати ракети, които могат да навлязат и надълбоко в съветска територия, с цел да нападат бази и казарми на съветските военни. Далекобойността на украинската артилерия в това време се усъвършенства от ден на ден благодарение на западните доставки. Тази артилерия се употребява за офанзиви против съветски позиции и летища на съветската войска, от които се изстрелват ракети против украинска територия.

Стават ли страните, доставящи оръжие, " воюващи страни "?

Международното военно право не е задоволително изрично по отношение на това къде минава разграничителната линия, оттатък която една страна се трансформира във воюваща страна. Много специалисти считат, че доставката на оръжия и боеприпаси съставлява само помощ за самоотбраната на Украйна – с което тези страни не влизат интензивно във войната.

Спорен обаче е въпросът дали образованието на украински бойци за преодоляване на западните оръжия не е интензивно присъединяване във войната. Когато страните снабдители на оръжие упражняват директно въздействие върху потреблението на оръжия с огромен обхват и избора на цели в Русия, съгласно доста правни специалисти те стартират интензивно да упражняват " груповото право на самозащита " дружно с Украйна.

Същото важи и в случай че Съединени американски щати, Полша или някоя друга страна изпратят свои лични войски на фронта. Атака, осъществена от военновъздушните сили на западните страни, също би била акт на „ групова самоотбрана “,  с други думи - присъединяване във войната.

Какво значение има дали западните страни са „ воюващи страни “?

Русия и в този момент преглежда доста от натовските страни, които доставят оръжие на Украйна, като участници във войната. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели още преди година следното: „ Това са противников страни. Защото това, което вършат в този момент, е война “. Руски политици непрекъснато заплашват, че Русия може да се окаже принудена да употребява нуклеарни оръжия, с цел да се отбрани от Запада. Руското управление е в положение да ускорява военната ескалация и даже да нападне страните снабдители на оръжие, които поддържат Украйна. Това би било разширение на противозаконната съгласно интернационалното право и наказана от Организация на обединените нации нападателна война против Украйна. Западът желае да предотврати сходен сюжет непременно.

****

Разгледайте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР