Докато протестиращите в столицата на Грузия обвиняват руснаците в предполагаема

...
Докато протестиращите в столицата на Грузия обвиняват руснаците в предполагаема
Коментари Харесай

Турция превзема икономически Грузия

Докато протестиращите в столицата на Грузия упрекват руснаците в хипотетична агресия, Батуми, столицата на грузинската република Аджария се трансформира в турски град, написа БГНЕС. Каква цена ще заплатят грузинските райони за това, че са съседи с Турция?
Докато митингите, водени от мощни антируски настроения, към този момент ограничиха притока на съветски туристи в страната, откакто Москва разгласи прекъсване на въздушния трафик към Грузия, поражда въпросът дали съветските предприемачи в действителност " навлизат " в страната.
Турците най-големите купувачи на недвижими парцели в Батуми. " Те са доста чисти, другарски настроени... Не са алчни... Собственикът от последния етаж ми дава дарове за празниците... И когато синът ми си счупи крайници, други притежатели, от третия етаж, ми дадоха пари за лекуване... имам четирима от тях, притежатели, положителни... приказват единствено на турски, само че аз съвсем го научих, само че когато не разбирам, синът ми идва и превежда ", споделя Циала, гражданин на Батуми и някогашен биолог.
Няма статистически данни, показващи какъв брой жилището са закупени от турците в Батуми през последните години. Турските фамилии обаче живеят в съвсем всяка нова постройка в града. И въпреки всичко турците нормално купуват недвижимите парцели не за жилища, а за потребностите на бизнеса, идвайки със личен личен състав и наемащи локални поданици за нископлатени работни места.
Кутаиси, централната улица на Батуми, от дълго време е наричана " турският квартал ". Турският език се приказва по-често от грузинския. Наблизо се намира джамия. Цялата улица искри с надписи и неонови надписи на турски. В един миг може да забравите, че сте в Грузия.
" Тук е по-лесно да се прави бизнес ", споделя Омар Фарук, чиновник в турски ресторант. " В Батуми стопанската система и инфраструктурата преди малко започнаха да се развиват, тъй че е преференциално да дойдем тук и да стартираме нов бизнес ".
" В Грузия личният състав коства най-много 10 $ дневно, а в Турция коства 20-30 $. Жилищата са по-евтини ", изяснява Фарук. " Животът е по-евтин, бизнесът е по-лесен, всеки приказва турски - животът е хубав, усещам се като вкъщи. Хотели, заведения за хранене, общежития и заведения за бързо хранене в региона принадлежат на турците. Само сервитьорките са грузинци ”, споделя турския предприемач пред Спутник.
От втората половина на XIX-ти век Аджария минава от Османската империя в Русия и назад до 1921 година, когато регионът се трансферира на Съветския съюз, в сходство с Договора от Карс. Споразумението бе реализирано при изискване, че мюсюлманските грузини ще получат автономност. Така самостоятелната република Аджария, район в модерна Грузия, граничеща с Турция, е учредена през 1921 година.
Десетилетия по-късно границата на Аджария с Турция беше публично отворена през 1989 година. В началото на 90-те години, след разпадането на Съветския съюз, турският бизнес стартира да прониква в Аджария. Турците предоставиха огромни търговски заеми на комерсиалните си сътрудници в района, формирайки протурски бизнес хайлайф. Тази тиха агресия бе съпроводена от поощряване на ислямското обучение измежду грузинската юноша.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР