Докато новата година настъпвала, Мария Пардалакис раждала. Часовникът тъкмо ударил

...
Докато новата година настъпвала, Мария Пардалакис раждала. Часовникът тъкмо ударил
Коментари Харесай

С бонус за новородени Гърция се бори с демографската криза

Докато новата година настъпвала, Мария Пардалакис раждала. Часовникът таман блъснал среднощ, когато тя родила крепко момченце в болница в Крит, споделя " Гардиън ".

След раждането на сина ѝ - първото бебе в Гърция за годината - Пардалакис и брачният партньор ѝ Христос станали първите, които отговаряли на изискванията да получат държавния бонус за бебе в размер на 2000 евро.

" Никога не съм имал такава нова година, това беше най-хубавият подарък, който жена ми можеше да ми даде ", споделя Христос. " И, несъмнено,
бонусът ще помогне - освен на нас, на доста фамилии ", добавя той.

Дясноцентристкото държавно управление в Атина беше насила да се задейства на фона на прогнозите, че популацията на Гърция от 10.7 милиона души може да се свие с една трета в идващите три десетилетия, в случай че не се обърне наклонността на спад в раждаемостта. При сегашните темпове по данни на Евростат

до 2050 година 35% от популацията ще бъде над 65 години,

вероятност, която ще има съществени последствия за работната мощ и системата за обществено обезпечаване, намираща се към този момент под напън. През 1970 година едвам 7% от гръцкото население е било в тази възрастова група.

" Хората може да си мислят, че това е въпрос на национална горделивост, само че в действителност е национално предпазване ", споделя Домна Михайлиду, зам.-министър по въпросите на труда и общественото обезпечаване, която настояваше за
бонуса и за други помощи за родители. " Предвид, че високата продуктивност се свързва с младото население, а не с интензивно застаряващото, става въпрос и за приоритет за стопански напредък. Картината става още по-мрачна, когато се съпостави със затрудненото положение на нашата пенсионна система ".

Гърция надалеч не е единствената, изправена пред сходна демография. Спадът на раждаемостта в Испания, Италия и Кипър ускори опасенията от задълбочаване на икономическото разделяне сред Севера и Юга в Европа. Гърция обаче претърпява и последствията от сложното си последно десетилетие.

Близо 500 хиляди души емигрираха сред 2010 и 2015 година,

когато безработицата скочи до рекордните 28%. Много от младите експерти към този момент са се открили в по-процъфтяващи области на континента, както и в Съединени американски щати, Канада и Австралия.

Дори и преди рецесията се наблюдаваше спад в раждаемостта доста под прага за обновяване. Когато рецесията удари и на страната бяха наложени строги икономии в подмяна на интернационалните избавителни фондове, здравният бюджет понижа с над 40%.

" Големият спад във финансирането и резултатът, който имаше върху медицинските услуги, изключително на островите и в по-отдалечените планински региони, сътвори доста неустановеност у дамите ", разяснява лекар Стефанос Хандакас, гинеколог, чиято неправителствена организация Hope Genesis се концентрира върху даването на гратис опазване на здравето за бременните дами. " Броят на мъртвородените се усили, тъй като доста дами пропускаха основни пренатални проби, а доста взеха решение въобще да отсрочат раждането на деца ", добавя той.

Когато в разгара на бюджетната рецесия той и екипът му посетили над 30 острова, били шокирани от неналичието на бременни дами. В учебните заведения също нямало деца.

" В случая с Фурни, който има население от 1000 души, не е имало нито едно раждане през 2014 и 2015 година Сега, когато предлагаме медицински услуги и разполагаме с тази защитна мрежа на място, убеждаваме повече хора да имат деца. Днес има 11 бременни на Фурни ", споделя още лекарят.

Михайлиду, която е на 34 години и е най-младият член на кабинета, настоя за отварянето на повече ясли и детски градини. " Трябва да подсигуряваме, че дамите могат да се върнат в работната мощ ", показва тя. Новите политики са

най-сериозната стъпка, която Гърция е предприемала ,

с цел да се оправи с демографския проблем. Бонусът за бебета се чака да коства 180 милиона евро на година, еквивалента на 0.1% от Брутният вътрешен продукт. Могат да го получат хора, които са жители на Европейски Съюз или на други страни, решение, което изненада по-консервативните последователи на държавното управление на премиера Кириакос Мицотакис.

Ролята на Гърция като входна точка за насочили се към Европа мигранти и бежанци ускори очакванията, че новодошлите от Африка, Азия и Близкия изток ще подкрепят увеличението на популацията. " Гърция би трябвало да одобри, че в идващите 29 години ще бъде мултикултурна като други европейски общества ", споделя Хандакас. " Тя би трябвало да се приспособява, нашата просветителна система би трябвало да се промени, това ще бъде предизвикателство както за младите, по този начин и за старите ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР