Докато най-бедната държава в ЕС успя да избегне най-лошото от

...
Докато най-бедната държава в ЕС успя да избегне най-лошото от
Коментари Харесай

Западни медии: Възрастните медици на България се борят на първа линия с вируса

Докато най-бедната страна в Европейски Съюз съумя да избегне най-лошото от първата вълна на пандемията напролет, като наложи ограничения за прекъсване, държавното управление отхвърли да предприеме сходни дейности този път. Според данни на Българския лекарски съюз 8 от 10 приключили медицина напущат България, с цел да търсят по-добре платена кариера в Западна Европа, наклонност, която се утежни след присъединението към Европейски Съюз през 2007 година В резултат на това 52 % от медицинския личен състав в страната са на възраст над 55 години спрямо едвам 14 % под 35 години.
Това се споделя в материал за обстановката в България, оповестен първо от Агенция Франс Прес (AFP) и представен от RTL. В момента близо 4500 пациенти с ковид са приети в болница и 270 души са в реанимация, цитират още данни западните медии. Ето какво описват още на читателите си двете организации за проблемите в здравната система на страната ни:

Само с един доктор и три медицински сестри се грижат за всички 55 тежко заболели от ковид. Персоналът в болничното заведение в Шумен, град в източна България твърди, че е на края на силите си.

„ Ситуацията е сериозна “, споделя Димитър Костов, шеф на шуменската болница, най-претоварената в страната.

Втора вълна от пандемията гълтам страната с малко под седем милиона население. Подкреплението за личния състав в лечебните заведения е дефицитни, а минусите на здравната система са грубо оголени. Например в региона към Шумен половината медици наближават пенсионна възраст. Повече хора напущат системата, в сравнение с да влизат в нея.

„ Срутваме се от физическо и психическо безсилие “, споделя началникът на инфекциозното поделение Албена Костова, до момента в който бърза сред стаите на пациентите в белите си защитни дрехи до момента в който непрестанния звучи сигнал и бръмчене на аларми. Нито едно легло не остава незаето в цялата болница.

Ситуацията в Шумен е ужасна, където „ 40 % от лекарите са на възраст над 60 години “, споделя Красимир Симеонов, началник на районния профсъюз на медицинските служащи, който се е свил с една трета от 2000 година насам. Ниските заплати и оскъдните пенсии значат, че медицинският личен състав, който остава в страната, постоянно работи доста след пенсионната възраст.

" Основната заплата на лекаря е 840 лв. (430 евро, 500 долара) на месец, а здравната сестра получава 600 до 700 лв. ", споделя Румяна Нановска, началник на общинската болница в град Ловеч, която съвсем банкрутира даже преди рецесията.

„ Докато не престават да дишат “

Правителството даде обещание солидни бонуси за медици на фронтовата линия. Но доста възрастни лекари и медицински сестри се тормозят да не бъдат изложени на вируса. До момента общо 3,459 медици са инфектирани с вируса в България и най-малко 25 са умряли.

" Лекарите работят, до момента в който могат да си поемат мирис ", сподели 77-годишен невролог пред телевизия bTV по-рано тази година, когато го попитаха за решението му да се върне на работа в поделение за Covid-19. Той умря от вируса през юни. В различен драматичен случай трима медицински служащи от едно и също семейство са умряли от ковид в границите на дни един от различен през септември в югозападната част на страната.

Разбираема е суматоха на личния състав в болничното заведение в източния град Преслав. Всички са на възраст 65 и повече години и със съпътстващо медицински положение. Те заплашиха да подадат оставка всеобщо, когато беше оповестено, че ще бъде намерено поделение за ковид. В резултат на това пациентите им бяха изпратени в Шумен, което усилва пренаселеността на болничното заведение там.

Объркан отговор?

В допълнение към непрестанно изтъняващите редици на здравните служащи, здравната система на страната се сблъсква и с други проблеми. България се радва на един от най-вече зъболекари на глава от популацията на континента, само че други експерти, нужни за справяне с пандемията - като анестезиолози и пулмолози - не доближават.

Докато ежедневните демонстрации против корупцията от началото на тази година бяха в огромна степен анулирани, към момента имаше по-малки митинги поради схващането на държавното управление, че се оправя с пандемията. Полицейските минивани бързат да вървят по лечебни заведения заради дефицит на коли за спешна помощ, а началниците на лечебни заведения приканиха студенти по медицина и други доброволци да оказват помощ. „ Системата има съществени дефекти “, сподели неотдавна младият доктор Димитър Лунд пред публичната телевизия Българска национална телевизия - в последния си работен ден в България, преди да замине за нова работа в Щутгарт, Германия.

Превод Диана Йонкова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР