Докато Иван Гешев е бил начело на прокуратурата, нито един

...
Докато Иван Гешев е бил начело на прокуратурата, нито един
Коментари Харесай

По времето на Гешев: Прокурор не припарил до вилата в Боровец, ремонтирана за 1,1 млн. лева

Докато Иван Гешев е бил отпред на прокуратурата, нито един прокурор не е употребил за отмора базата на държавното обвиняване в курорта Боровец, известна като Регентската къща. Вилата въобще не е била в графика за почивки в държавното обвиняване. В същото време за поправки и поддръжка са изхарчени над 1 млн. лева

Това се схваща от отговорите, получени от „ Сега “ по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ). Въпросите бяха заложени до прокуратурата още на 17 май, само че до момента в който Гешев беше основен прокурор, в нарушаване на закона по тях нямаше отговор. Затова и „ Сега “ заведе дело за достъп до информация. Междувременно част от търсените данни бяха предоставени от краткотрайното управление на прокуратурата. Друга част от информацията обаче се оказа предмет на наказателно дело и следствена загадка.

Наказателното е формирано по сигнала, който Борислав Сарафов подаде против Гешев, до момента в който още беше единствено негов заместител. Регентската къща е единствено една от точките в този сигнал. За нея Сарафов твърди, че Гешев се е нанесъл във вилата и я употребява за персоналните си потребности, а чиновниците, които са на щат към базата, са превърнати в персоналната му прислуга.

Според Сарафов с изключение на морално неприемливо и уронващо престижа на правосъдната власт това е и закононарушение по работа, защото Гешев надвишава властта и правата си и употребява служебното си състояние, с цел да се облагодетелства. Ден след подаването на този сигнал „ Сега “ потърси данните по ЗДОИ, само че удари на камък при Гешев и заместничката му Мария Филипова, която отговаряше за достъпа до социална информация.

Сега от отговора на въпроса какъв брой магистрати и чиновници са употребили базата от 8 юни 2017 година (тогава Висш съдебен съвет я разпорежда за стопанисване на основния прокурор) досега, се вижда, че тя интензивно се употребява, преди Гешев да стане основен прокурор. До края на 2019 година, когато Гешев оглави прокуратурата, в Регентската къща са отсядали 263 магистрати, правосъдни служебни чиновници и съпътстващи ги лица. Част от посетителите са я употребили и повече от един път, прецизират от прокуратурата.

„ В интервала 2020 – 14 юни 2023 година почивната база в к.к. Боровец не е включена в графиците за почивки на магистрати и чиновници на прокуратурата “, гласи отговорът.

На въпроса дали Гешев е обитавал базата, на какво съображение и при какви условия, от прокуратурата дават отговор, че използването въз основата става въз основа на подадени поръчки от хората, които имат право на това. Но в разпоредбите няма написано обвързване основният прокурор да подава поръчка за която и да е база и да позволява самичък на себе си, се споделя в отговора.

Разбира се още, че базата е прекомерно дребна (12 легла) и по тази причина въобще не е планувана за семинари и образования, а в нея могат да се вършат единствено „ заседания, работни групи и срещи “. До 1 януари 2020 година такива не са провеждани. Не се схваща дали е имало заседания и срещи по-късно.

КОЛКО СТРУВА

Информацията за ремонтите и подобренията в Регентската къща след 2020 година е изискана по отношение на следствието. Затова прокуратурата дава данните за интервала преди този момент. От тях се вижда, че преди Гешев да оглави държавното обвиняване, въз основата е юридически ремонт за 43 169 лева без Данък добавена стойност. Става дума за ремонт на покрив и водоотвеждане на главната постройка, защото има течове.

Реклама

От обществения указател на публични поръчки обаче се вижда, че през февруари 2020 година, малко откакто Гешев заема поста, е оповестена поръчка за настоящ ремонт въз основата. Първоначално той е очакван за 520 000 лева без Данък добавена стойност. Договорът е подписан с „ НСК – София “ ЕООД. През декември 2020 година е подписано в допълнение съглашение, по силата на което цената е увеличена, с цел да стане 717 377 лева с Данък добавена стойност.

Колкото до разноските за стопанисването въз основата, от данните се вижда, че те непрекъснато се усилват. Най-малки са били през 2017 година, когато обаче прокуратурата дава отговор за базата от юни – малко под 20 хиляди лева През 2018 година разноските са с 10 хиляди лева повече. В тях влизат вода, ток, гориво за отопление, дезинсекция, дератизация, деакаризация и образование на чиновници, както и за абонаментно обслужване на дизелов генератор и други

През 2019 година прокуратурата заплаща 42 960 лева, а през 2020 година – 37 546 лева Следващата година издръжката е към този момент 53 736 лева А през 2022 година са платени 94 934 лева, като измежду разноските се появяват и такива за СОТ. От началото на т.г. до 17 май, когато е подадено заявката по ЗДОИ, прокуратурата е похарчила 52 888 лева за базата, която не е употребена от нито един редови неин чиновник или магистрат.

Така излиза, че за базата, от която прокуратурата има съмнителна потребност, са изхарчени 1,1 млн. лева с Данък добавена стойност. Отделно за базата е купувана техника (например телевизори) и с други поръчки за прокуратурата.

По време на парламентарен надзор по тематиката на 17 май депутатът от ПП-ДБ и някогашен вътрешен министър Бойко Рашков попита от трибуната за „ огромното куче “, което живее в „ огромна къща “ в двора на Регентската вила. Според източници на „ Сега “ кучето е Кане Корсо, а къщичката му на двора е била оборудвана с подово отопление.

КАКВО ТВЪРДИ ГЕШЕВ

„ Не я употребявам (базата). Това е почивна база на прокуратурата, в която са почивали в това число и членове на Висшия правосъден съвет. Дайте ми опция, ще обясня, нямам срещу “, споделя Гешев по тематиката по време на съвещание на Висшия правосъден съвет на 18 май т.г.

„ Всичките бази на прокуратурата се употребяват при съблюдаване прецизно на съответните правила, които са въведени в прокуратурата, и това може да бъде потвърдено с документи “, споделя още Гешев, само че в този момент се схваща, че разпоредбите на процедура не важат за основния прокурор.

„ Не употребявам аз базата, както твърди господин Сарафов изрично. Тя се употребява по този ред и са я посещавали голям брой лица от и отвън правосъдната власт. Това изрично може да бъде потвърдено и не моите изказвания, а въз основата на документи “, споделя също Гешев и добавя, че всякога, когато е посещавал базите на прокуратурата, си е плащал. И не вижда нищо неприятно в това.

„ Това ще го кажа към този момент в персонален проект – поради обстановката, която се развива към мен, аз съм посещавал единствено и само в последните три години с дребни изключения, единствено бази на прокуратурата. По обясними аргументи не мога да си разреша да навестявам, по този начин да се каже, външни и обществени обекти.

Мисля, че може би е ясно каква е повода за това, в това число не съм ходил в тези три години съвсем на ресторант, това да го кажа, за разлика от множеството български жители “, споделя още Гешев, видно от протокола от съвещанието на пленума.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР