Докато градове из Съединените щети удвояват усилията за премахване от

...
Докато градове из Съединените щети удвояват усилията за премахване от
Коментари Харесай

Ройтерс: За музея или за боклука? Има ли разлика между сриването на статуите от Конфедерацията в САЩ и паметниците на комунизма в Източна Европа

Докато градове из Съединените вреди удвояват напъните за унищожаване от обществени места на монументи на Конфедерацията, а крайнодесен протест във Вирджиния прерасна в клане, в този момент градските водачи са изправени пред нова главоблъсканица: какво да вършат със статуите, написа в коментар " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция. В четвъртък президентът Доналд Тръмп ги разказа като " красиви скулптури и паметници ", които са част от историята и културата на страната и които " доста ще липсват ". Но мнозина американци ги възприемат като знаци на расизма и прослава на Конфедерацията, защищавала робството през Гражданската война. Така бе жарък спор за расите и политиката в Америка.

Някои градове форсират процедурите по премахването на паметниците след митинга в Шарлотсвил, Вирджиния, в събота, когато хипотетичен бял супремасист блъсна автомобила си в навалица хора и умъртви една жена. Митингът беше в символ на митинг против отстраняването на статуята на военачалник Робърт Лий, оглавявал армията на Конфедерацията в Гражданската война.

От понеделник управляващите в Балтимор, Мериленд, и Гейнсвил, Флорида, отстраниха скулптури, а стачкуващи в Дърам, Северна Каролина, изтръгнаха от постамента една скулптура. Призивите за унищожаване на още такива монументи стават все по-силни. Това основава спомагателни главоболия на градовете и раздуха различен спор: къде да бъдат оставени статуите след премахването им.

Някои оферират това да е в музеи, други - да се слагат в гробища на бойци от Конфедерацията, а един градски консултант предложи металът да бъде употребен за скулптурни изображения на деятели за гражданските права. " Претопяването им и потреблението на материалите за изработка на монументи на Фредрик Дъглас, Търгуд Маршал, Хариет Тъбман би било ужасно! ", написа тази седмица в " Туитър " членът на градския съвет в Балтимор Брендън Скот. От канцеларията на кмета споделиха, че това е малко евентуално да стане.

ЗА РАЗЛИКА ОТ ИЗТОЧНА ЕВРОПА

Дебатът е в ослепителен контрастност с това по какъв начин в Източна Европа се оправят с хиляди скулптури след рухването на комунизма в края на 80-те и началото на 90-те години. В доста случаи поваляни от гневни тълпи, някои скулптури свършиха в контейнерите за боклук, а други в музеите, с цел да поучават хората за злото на тоталитарните режими. В Будапеща има парк с заплатен вход, в който са ситуирани 40 скулптури на комунистически герои като Карл Маркс.

В американския Юг към момента бушува спор сред тъгуващите по предишното и тези, които виждат в паметниците мъчително увещание за робството. По данни на Правния център за бедността на Юг (Southern Poverty Law Center) в Съединените щати има над 700 скулптури на Конфедерацията, множеството издигнати през 10-те и 20-те години на предишния век, десетилетия след края на Гражданската война. Те са целели да препотвърдят властта на белите хора, споделя Джонатан Лейб, началник на департамента по политология и география в университета " Олд доминиън " в щата Вирджиния. " Те са забележим, осезателен израз на власт ", сподели той в четвъртък.

В Бирмингам, щата Алабама, кметът Уилям Бел е разпоредил на служащи за закрият конфедеративна скулптура с шперплатови плоскости, до момента в който градът оспорва щатски закон, който не разрешава премахването на такива монументи. " Те съставляват актове на подстрекаване за протест против Съединени американски щати и държавна измяна против Съединени американски щати ", сподели кметът в сряда за Ройтерс. Но симпатизанти, законодатели и жители се опълчват на проектите за отстраняването им. " Абсолютно съм несъгласен с това хигиенизиране на историята ", сподели във вторник по радио WVHU губернаторът на Кентъки Мат Мевин от Републиканската партия.

ПОДХОДЯЩ КОНТЕКСТ

Повечето от отстранените скулптури към този момент събират прахуляк в хранилища или - какъвто е казусът в Ню Орлийнс - лежат разглобени в градско сметище за скрап, където две от тях са били видени от кореспонденти. В Балтимор статуите са на склад, по думите на представителя на кмета Антъни МакКарти, който сподели, че те ще бъдат пратени евентуално на гробище на Конфедерацията или в музей.

Законодателите в доста градове са изразили интерес към пренасяне на статуите в музеи, с цел да бъдат обсъждани като исторически артефакти, а не като притегателни места за прояви на расизъм. Ана Лопес Броше, ръководител на градския съвет в Джаксънвил, Флорида, се изрече в понеделник в поддръжка на премахването на статуите на Конфедерацията от обществени места и предложи те да бъдат преместени по този начин, че да бъдат сложени в " исторически подтекст ". В Лексингтън, Кентъки, кметът Джим Грей е предложил изместване на статуите от градски парк, където е имало пазарище за плебеи и дирек за пердах с бич.

Междувременно в Гейнсвил, Флорида, отстранена скулптура е била върната на локалния филиал на " Обединени дъщери на Конфедерацията ", издигнала паметника през 1904 година Организацията, учредена през 1894 година от потомки на бойци на Конфедерацията, е построила доста такива монументи за да изрази апела си за " същинска история " на Гражданската война и да означи местата, " станали исторически с храбростта на Конфедерацията ".

Някои историци настояват, че сходно на Източна Европа паметниците на Конфедерацията би трябвало да бъдат непокътнати, само че в подобаващ подтекст. " Стълб за пердах с камшици за плебеи не е нещо, което желаеме на обществено място без интерпретацията му ", споделя Уилям Фицхю Бръндейдж, професор по американска история в Университета на Южна Каролина. " Но въпреки това, в случай че ги сложим в музеите " Смитсониън ", където хората могат да ги видят подходящо интерпретирани, това е скъпо просветително средство ", споделя той.

Източник: Българска телеграфна агенция, (Габриела Бортър от Ройтерс)
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР