Докато европейските грандове си разменят главозамайващи трансферни суми за един-двама

...
Докато европейските грандове си разменят главозамайващи трансферни суми за един-двама
Коментари Харесай

Корейци правят риалити футбол в Белгия

Докато европейските грандове си разменят главозамайващи трансферни суми за един-двама футболисти, в няколко заспали селища в Белгия също се изсипват пари, които заплашват да трансформират света на футбола. Втората лига на страната се е трансформирала в магнит за вложители от целия свят, които са решили да развиват тимовете като частни планове.

Най-любопитен е казусът с третия в класирането „ Тюбиз “, клуб с 64-годишна история, прочут към този момент като първия в кариерата на актуалната звезда на „ Челси “ Еден Азар. На мачовете на локалния отбор вървят едвам 1000 фенове, само че градчето, на чието име е и футболният клуб, е второто най-известно обитаемо място в Белгия след столицата Брюксел. Поне в очите на корейската аудитория.

„ Тюбиз “ не е единственият втородивизионен белгийски клуб, благосъстоятелност на чужденци. „ Рьозеларе “ се държи от китайци, а тайландската компания „ Кинг Пауър “, притежател и на британския „ Лестър “, неотдавна закупи „ Льовен “, където преди време се подвизава и българският защитник Иван Бандаловски. „ Лиерс “ е на египетския предприемач Маджед Сами, „ Унион Сен Жилоа “ е благосъстоятелност на германеца Юрген Баацш, а „ Серкъл Брюж “ е част от империята на съветския милиардер Дмитрий Риболовлев, притежател и на френския „ Монако “. В елитната група пък има наличие на капитали от Малайзия и Катар. Скоро след бомбастичния трансфер на Неймар в „ Пари Сен Жермен “ стана ясно, че парижките новобогаташи се готвят да закупят елитния „ Мускрон “, с цел да развиват в него играчи. Връзката е израелският управител Пини Захави, който движеше прехвърлянето. Той минава за притежател в сянка на клуба, което докара до подозрения, че е нарушен правилникът на ФИФА за футболните сътрудници.

 Корейци вършат риалити футбол в Белгия

Външните вложения значително се дължат на разпространяващата се процедура европейските грандове да построяват системи от сателитни клубове. Белгийската втора дивизия няма по какъв начин да се конкурира с британската Висша лига за парите на богаташи с необятни пръсти като Роман Абрамович и Шейх Мансур. Магнитът за вложителите е различен – доста от тях виждат шампионата като идеална среда за развиване на млади играчи. Големите тимове от прилежащите Англия, Германия и Франция постоянно гледат към Белгия за попълнения. Тук е и по-евтино да регистрираш състезател от страна отвън Европейския съюз – минималната годишна заплата на професионален футболист е 80 000 евро с бонусите. В прилежаща Холандия един клуб би трябвало да се охарчи с по €300 000 за всеки състезател без европейско поданство.

Може би последното е повода за най-екстравагантния план в лигата – „ Тюбиз “. Клубът е благосъстоятелност на южнокорейската маркетингова компания „ Спортизен “. Тя провежда редом риалити шоу за футболисти по сходство на стратегиите за търсене на гении.

„ Благодарение на предаванията ни всички в Корея схванаха къде е Тюбиз – твърди притежателят Шин Чан Коо. – През 2015-а събрах доста футболисти, които не бяха съумели да създадат пробив на професионално равнище. Доведох ги тук и по този начин стартира всичко. “

 Корейци вършат риалити футбол в Белгия

Голямата част от играчите са от Корея, Япония и Китай. А от тренировките и мачовете на „ Тюбиз “ се оформя стратегия от 16 епизода, които се излъчват от корейската национална телевизия. Зрителите са милиони.

„ Трябва да дадеш на хората причина да се интересуват от ориста на тези играчи – счита Шин. – Ние менажираме 25-30 момчета и се надяваме да им дадем път в европейския футбол. Досега единствено игралите в националния тим на Корея можеха да се надяват на късмет за кариера в огромните клубове. Източна Азия е надалеч от Европа и ние се надявам, че нашият план ще се трансформира в мост сред двата континента. “

Началото на футболния риалити формат е на скромния „ Стад Лебуртон “, който има едвам две непрекъснати трибуни – една край тъчлинията и една зад вратата. От време на време край игрището минава трен и диалозите на почитателите стихват за момент, след което се възобновяват. А седналият на дребната естрада Шин крои проекти да наложи нов бизнес модел в спортната промишленост.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР