Докато България и Румъния се отказаха от мораториума на украинското

...
Докато България и Румъния се отказаха от мораториума на украинското
Коментари Харесай

Украйна завежда дела срещу Полша, Словакия и Унгария в Световната търговска организация

Докато България и Румъния се отхвърлиха от мораториума на украинското зърно, Словакия разшири предходната възбрана за четири типа зърно Полша наложи спомагателни забрани за украинското брашно и фуражи Унгария пък забрани спомагателни 25 продукта, в това число месо
Украйна разгласи, че завежда каузи в Световната комерсиална организация (СТО) против Полша, Словакия и Унгария вследствие на решението им едностранно да наложат възбрана за импорт на украински селскостопански артикули. Ограниченията в трите страни пристигнаха, откакто Европейската комисия реш да не удължава краткотрайната възбрана за импорт на украсински артикули в най-засегнатите прилежащи на Украйна страни от Европейски Съюз (включително България), оповестена в петък (15 септември).

Забраната на Европейски Съюз, която обхващаше, в началото беше въведена, с цел да успокои страните на първа линия, изправени пред напор от украинско зърно. В същото време, тя се отрази отрицателно на други браншове в хранително вкусовата промишленост- като да вземем за пример.

Реклама
В последна сметка Румъния и България избраха да се откажат от възбраната и да избегнат други усожнения, въпреки че сега в страната ни това докара до масирани митинги на земеделци. Останалите три страни избраха други способи. Докато Словакия просто разшири предходната възбрана на Европейски Съюз за четири типа зърно, Полша наложи спомагателни забрани за украинското брашно и фуражи през уикенда. А Унгария, отива още по-далеч и не разрешава спомагателни 25 продукта, които не са били обсъждани преди, в това число месо.

Зам.-министърът на търговията на Украйна Тарас Качка разяснява пред изданието Politico, че Киев се готвел да отвърне на полския експорт на плодове и зеленчуци. Делото ще бъде импортирано непосредствено в Световната комерсиална организация, а не посредством комерсиалното съглашение с Европейски Съюз (което датира от 2016 година в предприсъединителните договаряния и бе в допълнение разширено предходната година в символ на взаимност след съветската агреция в Украйна), споделя още Качка. Европейската комисия е твърда в решението си " Търговията е въпрос, по който водещата дума е на Европейски Съюз, по тази причина ще преценим едностранните ограничения, подхванати от Полша, Унгария и Словакия, съобщи представител на Европейска комисия в понеделник. Тя не отговори на въпрос дали Европейски Съюз би защитил трите страни пред Световната комерсиална организация, в случай че Украйна заведе иск, нито какви ограничения ще предприеме комисията, в случай че трите страни не се съгласят да анулират едностранните дейности.

Тя добави, че ограниченията на Европейски Съюз да обезпечат сухопътни коридори за украинското зърно са сполучливи и са поели изнасяните от Украйна количества, както и че в това време са били разширени опциите за предпазване на зърно в Европейски Съюз. И посочи, че казусът се основава от това, че Русия се отдръпна от съглашението за експорт на украинско зърно през Черно море.

Предстои Европейска комисия и засегнатите страни да се срещнат в детайли с идното въвеждане на ограничения от Украйна за понижаване на изнесените количества. Те се чака да бъдат дефинитивно оповестени през октомври.
Реклама
" Европейската комисия би трябвало да вземе решение за СТО, сюрпризиран съм от тези дейности в Украйна, имайки поради големите старания петте най-засегнати страни членки. Споразумение постоянно е по-добре от правосъден развой ", разяснява от своя страна и еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски, който е корав бранител на мораториума, след срещата на министрите на Европейски Съюз в бранша още веднъж в понеделник.

Той загатна, че решението на Европейската комисия е спуснато " най-отгоре " и няма цялостно единогласие нито измежду комисарите, нито измежду страните членки за него. Той акцентира, че през 2022 година и първите месеци на 2023 година е имало доста огромно и дестабилизиращо нарастване на вноса на селскостопански артикули от Украйна за пазара на Европейски Съюз, изключително в най-близките страни. Вносът на селскостопански артикули от Украйна в петте страни е повишен с близо 5 милиарда евро през 2022 година спрямо 2021 година, сподели Войчеховски.

Според него обстановката надалеч не се е успокоила, както разгласи комисията, а напрапротив през идващите месеци се чака се експорт от 4700 тона месечно на зърно от Украйна, а тези количества мъчно биха били понижени в интервала след жътвата, когато нормално има повишаване.
Кирил Вътев: Ако не бяхме отменили възбраната, щяха да ни бъдат наложени санкции от Европейска комисия Земеделският министър Кирил Вътев разяснява в понеделник вечер, че повода България да се откаже от мораториума е, че в противоположен случай е щяла да бъде санкционирана от Европейска комисия. " Полша реши да не се съобрази с Европейска комисия и да си заплати санкциите, България взе друго решение - да се контракти с Украйна ", сподели той. И посочи, че има сделка, че " до момента в който не се отработят механизмите за лицензионни режими на избрани артикули с избрани количества, от Украйна да не влиза нищо ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР