Договори за ремонт на пътища за 2,5 млн. лв. са

...
Договори за ремонт на пътища за 2,5 млн. лв. са
Коментари Харесай

ФЕНОМЕН! 59 мин. преди да падне от власт кмет с присъда подписва договори за 2,5 милиона лева

Договори за ремонт на пътища за 2,5 млн. лева са подписани безусловно в 59-ата минута преди да падне от власт пробитият към този момент някогашен кмет на дребната шуменска община Никола Козлево Ешреф Реджеп. Това демонстрира журналистическа инспекция на публичните поръчки, проведени от локалната кметска администрация.

В продължение на два мандата от 2015 година до 2023 година общината беше ръководена съвсем еднолично от кмета Ешреф Реджеб и беше превърната в един от знаците на „ феодалната власт “ в Делиормана, където кметовете в дословния смисъл на думата държат „ и ножа, и хляба “.

И през двата си мандата Реджеб, за който Narod.bg разкри, че е лежал в турски затвор за ликвидиране, имаше цялостно болшинство в локалния парламент посредством прокметската група на ГЕРБ, и дружно със фамилията си, притежаващо забележително фамилно благосъстояние, държеше освен политическата, само че и икономическата, и институционалната власт в региона, където нито едно предопределение в обществения бранш не ставаше без негово единодушие.

Красноречив образец за въздействието на Реджеб бяха парламентарните избори през април 2021 година, когато цяло село в Делиормана гласоподава с преференции за един от претендентите в листата на неговата партия. Тогава от 401 бюлетини, подадени в секция в колзевското село Вълнари, цели 400 бяха с преференция за различен горист политик – Илтер Бейзатов, наследник на небезизвестния някогашен Движение за права и свободи деятел и някогашен началник на ловно стопанство „ Паламара “ Бейзат Яхя, мигрирал в ГЕРБ, написа „ За истината “.

В края на юли 2023 година, единствено два месеца преди края на втория му мандат, Ешреф Реджеб беше отхвърлен от поста поради потвърден спор на ползи и влезнало в действие решение на Върховния административен съд. Междувременно бяха минали съвсем две години от установяването на нарушаването до прекратяването на кметските пълномощия.

Още през 2021 година Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) упрекна кмета на Никола Козлево в спор на ползи, откакто откри, че в продължение на години той е плащал  от общинския бюджет на фамилната компания, ръководена от двамата му синове.

Заради това Антикорупционната комисия наложи на Ешреф Реджеб санкции в размер на 10 000 лева и постанови да му бъде отнета сумата от 88 862 лева Реджеб апелира решението на Антикорупционната комисия на всички правосъдни инстанции и правосъдните каузи се точеха две години съвсем до края на мандата му.

Битката за оставането му на поста се водеше до последния миг и на всички вероятни фронтове. След като бяха изчерпани всички правосъдни „ запаси “, в ход влезе общинската изборна комисия в Никола Козлево, която първо в продължение на две седмици не насрочваше съвещание по проблема, а по-късно скандално отхвърли да се съобрази със правосъдното решение и да приключи мандата на кмета. Председателят на комисията Десислава Христова, назначена от квотата на кметската партия ГЕРБ, даже съобщи, че не са длъжни да се преценяват с решението на Върховния съд.

Наложи се намесата на Централната изборна комисия, която даде безапелационни инструкции по случая и най-сетне на 27 юли 2023 година мандата на козлевския кмет беше публично преустановен, а на поста му беше определен краткотрайно изпълняващ длъжността до провеждането на локалните избори на 29 октомври. Местни политици и общинари разясниха импровизирано, че всеки ден е бил изключителна значим за Ешреф Реджеб, с цел да може да довърши започнатото, като отворените публични поръчки, да вземем за пример. 

Всъщност, даже след отстраняването му от поста, Реджеб не загуби въздействието си в общината и импровизирано дърпаше конците и в администрацията. Бившите му подчинени даже не посмяха да смъкват името му от вратата на кметския кабинет, а краткотрайният кмет по този начин и не седна на стола на Реджеб, остана си в личната канцелария.  Всъщност, очакваше се ръководството на семейството Ешрефоглу да продължи посредством сина на Ешреф Реджеб – Реджеб Вели, който се кандидатира за поста от партия НДПС.

Местните избори обаче сервираха същинска изненада – още на първия тур кметският пост беше извоюван от съперника на семейството Ешрефоглу, младият и незнаен до тогава Исмаил Ибрям, повдигнат от странната локална коалиция Движение за права и свободи – Българска социалистическа партия.

Цената на безвремието

Междувременно, в управническото безвремие от изборите до встъпването в служба на новия кмет, община Никола Козлево е съумяла да провежда социална поръчка за 2 млн. лева /без ДДС/ за асфалтиране на 4 селски улици, да оцени участниците и да избере победител в търга. И да подпише контракт с определената компания два дни след изборите, до момента в който новият кмет към момента не е положил клетва.

Обществената поръчка е по план за реорганизация на уличната мрежа в община Никола Козлево, финансиран по Програмата за развиване на селските региони 2014 – 2020 г.  Търгът се е водил по четири обособени позиции за 4 улици в селата Пет могили, Вълнари, Хърсово и Никола Козлево. Ремонтът  на всяка от селските улици ще коства към половин милион лв., а гаранцията на новия асфалт по контракт е 2 години.

Реклама

Обществената поръчка е оповестена на 11 юли, а решението за избор на реализатор е от 12 октомври, когато тече едномесечната предизборна акция за вота на 29 октомври и в общините ръководят краткотрайни кметове. Общинска комисия, назначена със заповед на заместник-кмета на Никола Козлево Иван Иванов, избира еднакъв строител и по четирите позиции. 

Всички 4 тръжни процедури са извоювани от шуменската компания „ Автомагистрали Черно море “, която и в четирите позиции получава от комисията оптималната сложна оценка от 100 точки. Другият позволен участник в надпреварата, компания „ Растер-Юг ” ООД, остава на второ място и в четирите търга с сложна оценка сред 97,2 и 98,6 точки.

Преди това обаче от присъединяване в търга са отстранени други две строителни компании – варненската „ Одесосстрой “ ООД и шуменската „ Пътища “ АД. И двете имат опит в строителството, първата работи от 20 години, а втората – от 15.  

Двете строителни компании са кандидатствали по всичките четири позиции в публичната поръчка, само че са били отстранени от изпитната комисия още на равнище „ техническа документи “. Някои от претекстовете за отстраняването им звучат необичайно, меко казано. Като това, че участникът „ не е прецизирал последователността и взаимовръзката на обособените действия при строителните работи “. Например, графикът за разчистване на строителната площадка не съвпадал с графика за краткотрайните пътни знаци, което комисията дефинира като непреодолимо нарушаване.

Така изборната комисия дава всички 4 позиции на шуменската компания „ Автомагистрали Черно море “. На 31 октомври 2023 година общината подписва 4 контракта с определения реализатор. Това се случва два дни след изборите, на които излиза наяве, че Никола Козлево ще има нов кмет и седмица преди Исмаил Ибрям да встъпи в служба. Ибрям постави клетва като кмет на 6 ноември 2023 година

Ето и четирите контракта, подписани сред община Никола Козлево и компания „ Автомагистрали Черно море “:

•          За реорганизация на ул. Васил Левски в с. Пет могили, на стойност 421 649 лева /без ДДС/

•          За реорганизация на ул. „ Христо Ботев “ в с. Вълнари, на стойност  348 939 лева без Данък добавена стойност

•          За реорганизация на ул. „ Никола Вапцаров “ в с. Хърсово на стойност 548 028 лева без Данък добавена стойност

•          За реорганизация на ул. Христо Ботев в с. Никола Козлево, на стойност 427 921 лева без Данък добавена стойност /или 513 000 лева с ДДС/

По контракт общината би трябвало да заплати предплатено на фирмата-изпълнител до 50 % от сумите. Затова на изключителна сесия на 6 декември общинският съвет гласоподава изтегляне на кратковременен заем от Държавна фирма „ Земеделие “  от над 1 милион лв. за предплатеното заплащане на строителя – 891 000 лева за 50 % от контракта за строителство и още 180 00 за заплащанията по Данък добавена стойност.

Според контракта, предплатеното заплащане към изпълнителя се прави до 30 дни след разкриване на строителната площадка, а срокът за осъществяване на строителството е 77 календарни дни.

Новоизбрани общински съветници разясниха, че са сложени пред приключен факт с подписаните контракти. По принцип краткотрайните локални управляващи би трябвало да се занимават с организацията на изборите, а не с публични поръчки, само че в последните години стана всеобща процедура отиващите си управници да подписват дългогодишни контракти и да разпределят публичния запас за години напред сред определени от тях компании.

По същия метод беше предоставено почистването на улиците в община Шумен, която предходните два мандата също се управляваше от кмет от някогашните ръководещи. В края на октомври, дни преди изборите, общината избра същата компания „ Автомагистрали Черно море “ за лятно и зимно поддържане на улиците и пътищата през идващите 3 години, а цената на контракта е 15 млн. лева

При първия сериозен снеговалеж през ноември тротоарите в града останаха заледени и непроходими, тъй като се оказа, че в контракта за снегопочистване са включени единствено уличните платна, само че не и самите тротоари.

Кметът на Шумен Христо Христов, който се сблъска със съществено публично неодобрение поради труднопроходимия град, съобщи, че ще направи сериозна инспекция на клаузите по контракта. За инспекция на към този момент подписаните контракти се готвят и в Никола Козлево, още повече, че имат забележки към други контракти със същата фирма-строител.

НОВИНА: Подозират гардове за атентата против Иван Гешев, гърмежът е с нитропент от…

Narod.bg разкри: Кметът на Несебър Николай Димитров върти бизнес с Митьо Очите в…

Скрап мафия в Narod.bg: Кои продажници в Министерство на околната среда и водите прибират 100 бона кеш всеки месец? Шест…

Забравете Велико Желев, пътищата имат нов владетел! Григор Иванов взима над 1…

Отказ

МАЧЪТ СВЪРШИ: Васил Божков „ разстреля ” Бойко: Имам фотоси,…

Ето къде потънаха 23,4 млн. за „ Хемус ” – строител на Бойко…

Нови данни са шкафчето на Бойко! Банкнотите по 500 евро са…

„ Пропилях живота си с несъответствуващи мъже “: Виктория Петрова…

Предишен
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР