Догодина учениците ще имат 5 дни междусрочна ваканция вместо един

...
Догодина учениците ще имат 5 дни междусрочна ваканция вместо един
Коментари Харесай

Догодина учениците ще имат 5 дни междусрочна ваканция

Догодина учениците ще имат 5 дни междусрочна почивка вместо един ден, както бе до момента. При останалите ваканции няма огромни промени. Това планува план на заповед за образователното време за следващата 2022/23 образователна година, препоръчан от просветното министерство.

Първата почивка за учениците - есенната - се усилва с един ден и ще бъде от 29 октомври до 1 ноември в това число, т.е. 4 дни вместо 3.

За сметка на това учениците ще почиват  един ден по-малко към Нова година - Коледната им почивка ще е от 24 декември до 2 януари, а не до 3 януари, както бе т.г.

Междусрочната почивка се усилва най-вече - от 1 ден на 5 дни - следващата година тя ще е сред 1 и 5 февруари, като на 6 февруари стартира вторият период. Мотивът на МОН да я удължи е, че един ден е прекомерно малко за възобновяване на силите на учители и възпитаници. За да компенсира незадоволителното време за отдих, предходната зима министърът на образованието акад. Николай Денков разгласи четири спомагателни дни за неучебни и дружно със съботите и неделите учебните заведения затвориха за девет дни. " Сега по-дългата междусрочна отмора става норма ", показват от МОН.

Пролетната почивка си остава 10 дни , само че вместо обичайно от 1 април, следващата година ще стартира на 8 април и ще продължи до 17 април в това число.

За дванадесетокласниците пролетната почивка ще е от 12 до 17 април, т.е. 6 дни. Тази година зрелостниците имаха единствено 4 дни пролетен отдих.

Както и до момента, няма да се учи в дните на наложителните държавни зрелостни изпити и на изпитите за национално външно оценяване в 7 и 10 клас. Матурата по български език и литература е планувана за 19 май 2023 година, а изпитът по втори предмет по желание, както и този по доктрина за придобиване на професионална подготовка - на 23 май 2023 година, т.е. те ще с три дни отмора сред тях, а не през ден, както бе до момента.

 

НВО в 7 и 10 клас

Седмокласниците и десетокласниците ще се явяват на национално външно оценяване в един и същи ден и изпитите ще стартират по друго време, както до момента. За да се понижи рискът от неточности при организацията обаче, разминаването на началните часове се усилва на два часа и тестванията ще са надлежно от 9 ч. за 7 клас и от 11 ч. за 10 клас, а не от 10 часа. Изпитите по български език и литература ще са на 13 юни 2023 година, а по математика - на 16 юни 2023 година

 

Учебната година няма да се удължава

Учебната година няма да се удължава с 2 седмици за учениците от 1-6 клас, както, излиза наяве от плана на заповед на МОН. Децата от 1-3 клас ще завършват учебно заведение, както до момента, на 31 май (учебните им седмици остават 14), а тези от 4 до 6 клас - на 15 юни (16 образователни седмици). Най-големите от 8 до 11 клас ще учат обичайно до 30 юни. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР