Доброволчеството е нещо изключително полезно, но на нас не ни

...
Доброволчеството е нещо изключително полезно, но на нас не ни
Коментари Харесай

Доброволците нямат място в COVID отделенията

Доброволчеството е нещо извънредно потребно, само че на нас не ни трябват доброволци, които да лекуват и да имат допир с пациентите - даже и студенти по медицина и стажант-лекари нямат право да извършат каквито и да е лечебни и диагностични мероприятия.

Това съобщи пред bTV експертът по здравно право доктор Мария Петрова по отношение на апелите студенти от медицинските университети да влязат в Коронавирус отделенията.
" С едно изменение на Закона за лечебните заведения преди 5-6 година стана извънредно елементарно да се открие болница - то не беше обвързано с трайно назначен личен състав.
Оказа се, че имаме близо 400 лечебни заведения със ужасно доста регистрирани в тях кревати, само че няма лекари, медицински сестри, личен състав, който да обслужва пациентите ", уточни доктор Петрова.

" Не можем да считаме, че в изискванията на пандемия панацея ще е положителното сърце на хората. Доброволците не би трябвало да влизат в отделенията и да имат допир с пациентите - рисково е за живота и здравето както на пациентите, по този начин и на доброволците ", безапелационна беше тя.

Според доктор Петрова доброволческият труд би трябвало да се насочи към " подпомагащи процеси в лечебните заведения ". Тя уточни, че в практиката си се среща със обстановки, при които има " двоен критерий " при налагането на карантинни ограничения. Така, в случай че околните " на прочут човек " се върнат от чужбина за погребението му, на тях се разрешава да обитават у нас и да си тръгнат без изолираност, докато за други елементарните хора това не е допустимо.

Възможни са и злоупотреби поради свободната интерпретация на дефиницията за контактно лице ", сподели тя.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР