Добричките общини с нарушено водоподаване могат да кандидатстват за изготвяне

...
Добричките общини с нарушено водоподаване могат да кандидатстват за изготвяне
Коментари Харесай

Регионалният министър призовава Добричките общини с лошо водоподаване да кандидатстват за ВиК проекти и финансиране в МРРБ

Добричките общини с нарушено водоподаване могат да аплайват за правене на планове за създаване, доизграждане или реорганизация на ВиК мрежа, или в случай че имат към този момент такива планове – напряко за финансиране, в Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ).

Това написа в отговор на парламентарен въпрос до депутата Ивайло Мирчев  районният министър в оставка Гроздан Караджов.

Народният представител от “Демократична България ” Ивайло Мирчев зададе на 6 юли писмен въпрос на министъра, за какво жителите на 10 села в област Добрич нямат вода, тя е с ниско налягане или с чести спирания. Това са селата Опанец, Стожер, Дончево, Бранище, Крагулево, Изворите, Краище, Росен, Красен, Добрин.

Въпросните села се намират в три общини – Добричка, Генерал Тошево и Крушари, като в най-голямото от тях, Опанец, живеят 1654 душ, а в най-малкото – Добрин – 82., отбелязва министър Караджов. И акцентира, че област Добрич е с ниската плътност на популацията, а питейната вода е скъпа, тъй като се добива на огромна дълбочина с електрически помпи. ВиК инфраструктурата е остаряла и е в неприятно техническо положение, а с цел да има устойчиви ВиК услуги са нужни големи средства, признава Гроздан Караджов.

Съгласно подадената на министъра от “ВиК Добрич ” АД информация, за интервала 1 юни – 11 юли към сдружението не са постъпвали сигнали от жители и кметове за нарушено водоснабдяване или ниско налягане, като се изключи дните, в които са отстранявани повреди. А в Министерство на регионалното развитие за последната година е постъпвал сигнал за нарушено водоснабдяване единствено за село Стожер, написа Караджов.

Въпреки че приканва трите общини, където са десетте села от въпроса на депутата Мирчев, да аплайват за планове за създаване на ВиК мрежа или непосредствено за финансиране в Министерство на регионалното развитие, министърът в оставка кардинално прецизира, че ведомството му обезпечава финансиране на общински и регионални администрации в границите на одобрения си за настоящата година бюджет.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР